Corina las: De dochter van de kaartenmaker-Clare Marchant****

Met dank aan HarperCollins Holland voor het recensie-exemplaar.

Oorspronkelijke titel: The Mapmaker’s Daughter

Vertaling: Anna Livestro

Genre: NUR 302

Aantal pagina’s: 335

Verschijningsdatum: januari 2024

Over de auteur:

Clare Marchant droomde er altijd al van schrijver te worden. Na een carrière in de IT, wilde ze een rustiger leven. Met haar man en twee jongste kinderen verhuisde ze naar Norfolk, waar ze nu fulltime schrijft. Eerder verscheen van haar de goed ontvangen historische romans De geheimen van Saff ron Hall en Het mysterie van Lutton Hall.

http://www.harpercollins.nl

De achterflap:

De twintigjarige Freida Ortelius moet aan het eind van de zestiende eeuw vanwege haar geloof Nederland ontvluchten, maar kan door haar talent om landkaarten te maken opnieuw beginnen in Londen. Al snel trekt haar zeldzame kundigheid de aandacht van koningin Elizabeth I, die de hulp van Freida eist nu ze worden bedreigd door de Spanjaarden. Freida raakt tegen haar wil betrokken bij een dodelijke missie, waarvan de gevolgen door de eeuwen heen zullen weerklinken.

Jaren later ontdekt Robyn Willoughby een prachtige, maar met bloed besmeurde landkaart in de antieke kaartenwinkel van haar vader. Als Robyn op onderzoek uitgaat, raakt ze verstrikt in een eeuwenoud geheim dat haar leven voor altijd zal veranderen…

Mijn mening:

Als je van geschiedenis houdt en de soms complexe manier waarop die samenhangt met het heden, dan is dit een boek voor jou.

In korte, maar duidelijke hoofdstukken word je meegenomen door het zware leven van Freida aan het einde van de zestiende eeuw. Aai wat ben ik blij dat ik geen vrouw was in die tijd. Maar deze krachtige, doortastende vrouw staat in het verhaal als een huis. Ondanks alles wat zij moet doorstaan. Houdt ze stand? In die zelfde korte maar duidelijke hoofdstukken wordt je ook mee genomen door het leven van Robyn in het heden. En och ook die heeft veel verlies en verdriet ondervonden.

Beide situaties worden mooi en beeldend beschreven en je voelt met allebei de vrouwen mee bij al hun struggles en moeilijkheden. Je zou ze zo graag door de pagina’s en hun leven heen slepen en zeggen het komt wel goed. Maar komt het ook echt goed?

Je leert tijdens het lezen een stukje geschiedenis van onder andere Nederland die niet iedereen kent en dat is een leuke en interessante bijkomstigheid. Ook de intriges aan bijvoorbeeld het Engelse hof spreken mij erg tot de verbeelding. Echt heel mooi verweven in het verhaal.

Al met al een 8 uit tien voor De dochter van de kaartenmaker oftewel

Vier sterren.

Corina Nieuwenhuis.

**Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?

Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 😀

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Plaats een reactie