Corina las: Laatste lente aan de Seine-Jeroen Kuypers****

Met dank aan Uitgeverij Marmer voor het recensie-exemplaar.

Genre: Roman

Aantal pagina’s: 310

Verschijningsdatum: april 2023

Over de auteur:

Jeroen Kuypers is historicus, journalist en auteur. Als nazaat van een Rotterdamse familie groeide hij op met verhalen over ‘de oorlog’ en ‘het bombardement’. Naast zijn journalistieke werk voor diverse (literaire) tijdschriften en dagbladen publiceert hij onder het pseudoniem Roel Thijssen spannende historische romans, waarvan al meer dan 70.000 exemplaren zijn verkocht.

http://www.uitgeverijmarmer.nl

Achterflap:

Parijs, juli 1943. De Joodse Elise Calmann waant zich in die gruwelijke oorlogsdagen redelijk veilig. Ze is getrouwd met markies Armand Rohan-Polduc, dus waarom zou zij opgepakt worden door de nazi’s? Als dat toch gebeurt, blijkt haar achtergrond als kunsthistoricus de enige kans om te overleven. In een dependance van doorgangskamp Drancy beoordeelt Elise de inventaris van leeggeroofde Joodse huizen op waarde en voorkomt zo op transport te worden gezet. Maar wat als de laatste Joodse woning zal zijn leeggehaald?

Max von Trettlow, architect in het burgerleven en majoor in het leger, is als oorlogsinvalide toegevoegd aan het militair gezag in Parijs. Hij ontdekt hoe hooggeplaatste SS’ers zichzelf schaamteloos verrijken met Joods bezit en komt in gewetensnood. Von Trettlow blijkt daarin niet de enige en hij sluit zich aan bij een groep samenzweerders die actief werken aan een beëindiging van Hitlers regime. Door zijn geweten te volgen brengt hij echter niet alleen zichzelf maar ook zijn familie in gevaar.

Mening:

Wauw wat een prachtig boek was dit en wat een fijne schrijfstijl. Nergens moeilijk, maar ook nergens te makkelijk. Mooie dialogen, mooie beschrijvingen van de omstandigheden en de omgeving.

Ik las al veel over de Tweede Wereldoorlog en toch raakt het me elke keer weer. De (nu achteraf gezien misschien naïeve) positieve gedachtes van de gemengd gehuwde Joden met een Frans paspoort. En toch ook hun angst die met elke maand die verstrijkt sterker wordt. Maar ook de veerkracht van diezelfde mensen als het dan toch misgaat. Jeroen heeft dat heel mooi en beeldend geschreven.

De worstelingen van Trettlow worden daarnaast ook heel mooi neergezet. Want na al de indoctrinatie en dergelijke, wat moet hij opeens met die twijfels en wie kan hij vertrouwen? Natuurlijk wist ik dat niet alle Duitsers slecht waren en achter de vervolging stonden, maar simpelweg geen keuze hadden. Andere zullen na verloop van tijd zijn gaan inzien dat die Hitler toch echt niet oké was (nu drukken we ons netjes uit) maar Jeroen beschrijft dit allemaal heel mooi en duidelijk. Ook de contradictie in bepaalde gevallen is heel mooi beschreven.

Door de geschiedenisboeken weet je natuurlijk al hoe bepaalde dingen eindigen, maar dat doet geen afbreuk aan het verhaal en vooral de toevoeging over wat er met bepaalde sleutelfiguren is gebeurd na de oorlog vond ik een mooi iets.

Al met al een prachtig boek met mooie personages die je op bepaalde vlakken verrassen, maar ook een verhaal waar je weer met verbijstering leest over hoe egocentrisch mensen kunnen worden in bepaalde situaties. Wat gebeurt er toch in het brein van een mens dat je zonder gewetensbezwaren je jezelf zo kan verrijken aan de ondergang van een ander? Hoe kan het zijn dat je na bijna vijf jaar oorlog nog niet de waarheid wilt of kunt zien?

Vier sterren.

Corina Nieuwenhuis.

**Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?

Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 😀

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Plaats een reactie