Corina las: Onder Invloed-Tamara Onos***1/2

onder invloed

Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Tamara Onos

Uitgever: LetterRijn

Aantal pagina’s: 210

Genre: Psychologische thriller

Verschijningsdatum: 3 februari 2019

Over de auteur: 

Tamara Onos (1972), is arboprofessional  (arbeidshygiënist en hogere veiligheidskundige). Zij adviseert en schrijft over veilig en gezond werken. Haar liefde voor de pracht en problemen van werk deelt ze met Renske Nijland, de hoofdspeler van dit boeiende debuut.

Achterflap:

Wanneer een visser in het Gelderse natuurgebied de Havikerwaard verdrinkt, wijt de politie dit aan dronkenschap. Renske Nijland gelooft hier niets van. Als expert gevaarlijke stoffen is zij ervan overtuigd dat iets of iemand het slachtoffer heeft bedwelmd. Met de dood tot gevolg. Ze bijt zich vast in het mysterie, maar kan niet voorkomen dat ze haar kinderen daarbij ongewild in levensgevaar brengt.

Mening:

Vanuit verschillende perspectieven  neemt Onos je in een vlotte, soepele schrijfstijl mee door het verhaal. Renske (neurotische) Nijland gelooft niets van de doodsoorzaak en ondanks dat de politie haar niet wil helpen gaat ze vol in het onderzoek. Dit mede veroorzaakt door een onverwerkt trauma uit het verleden. Ziet ze spoken of wil de politie hun ogen niet open doen? Haar onderzoek komt af en toe wat onbeholpen over, en ook als personage komt ze wat vreemd over. Ze irriteert me op de één of andere manier door haar gedrag richting Marcel (de politieagent), en ondanks dat je al snel weet wat haar trauma is, maakt het niet dat ik meer voeling met haar krijg. Ze blijft een beetje oppervlakkig naar mijn idee.

Marcel daarentegen geeft mij wel het gevoel dat ik hem ken, en zijn emoties en handelingen vanuit zijn onverwerkte trauma voel ik dan weer wel. Mooi gedaan, maar jammer als je bedenkt dat Renske het hoofdpersonage moet zijn.

Tussen deze verhaallijnen, Renske’s onderzoek en het politieonderzoek waar Marcel zich instort, loopt nog een verhaallijn waar de kinderen van Renske in betrokken worden. De link met de tekst van de achterflap blijft lang onduidelijk en de vragen tollen door je hoofd. Toch heb ik ook hier irritatie momentjes, Stijn (arrogante kwal) Check komt in combinatie met zijn acties het grootste gedeelte over als een jeugdverhaal, en ik kan niet begrijpen hoe dit geloofwaardig samen kan gaan komen. Maar dan bewijst Onos dat ze echt wel kundig is, want het klopt als de spreekwoordelijke bus, en het plot en het einde zijn gewoon echt goed.

Conclusie:

Ik had Renske graag beter leren kennen dan ik in dit verhaal gedaan heb. Echter heb ik vooral door het plot en het einde toch echt met een goed gevoel dit boek dichtgeslagen.

Schrijfstijl: 3

Originaliteit: 4

Spanning: 3.5

Plot: 4

Psychologie: 3

Leesplezier: 3.5

Drie en halve sterren voor Onder Invloed.

Corina Nieuwenhuis.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Plaats een reactie