Jac las: Nachtschade-Angelique van der Bijl***

Nachtschade

Angelique van der Bijl ( 1982) is business analyst / projectleider bij de Mandemakers Groep ( DMG) in Waalwijk, en woont in Geertruidenberg.

Korte inhoud van het boek

Het boek draait om Carmen en Irene aan de ene kant, en Daan en Ivan anderzijds. Carmen is fotografe, en werkt freelance, en tevens voor een  krant. Haar zus Irene is assistent bedrijfsleidster in een dure club annex sexclub. De tegenstellingen zijn groot. Waar Carmen een normaal leven leidt met huisje, boompje, beestje, is Irene de extraverte van de twee, en leeft een (nacht)leven met veel luxe en coke. Irene is geen lieverdje, zij heeft bijna de vriend van haar zus doodgeslagen en heeft een aantal jaren achter de tralies doorgebracht. De band tussen beide zussen is niet goed.

Daan de Groot en Ivan Meesters zijn samen opgegroeid en zijn eigenaren van Meesters & de Groot, vastgoedontwikkelaars en handelaren in vastgoed. Al snel wordt duidelijk dat Daan en Ivan op gespannen voet met elkaar komen te staan, nadat Carmen en Ivan een meer dan zakelijke verhouding met elkaar beginnen. Daan geeft sterke negatieve signalen af jegens Carmen. Ivan is verdwenen, zonder iets aan Carmen te laten weten. Daan zegt dat zijn compagnon plots voor zaken naar het buitenland is vertrokken. Carmen vertrouwt het niet, en gaat op zoek naar Ivan.

Het boek kent twee verhaallijnen. Het relaas van Jalena , de vrouw van  Tomaz, de zoon van een corrupte Joegoslavische politicus en kunstgaleriehoudster uit Belgrado. Tomaz ( duidelijk gemodelleerd naar de Tarkan, leider van een extreem moorddadige militie)  ontspoort, wordt vermoord, en Jalena moet met haar zoontje vluchten naar Nederland.  De verhaallijn begint in 1974 en loopt door tot 2005.

Daarnaast de ontwikkelingen rond Carmen en Irene, en Daan en Ivan. Verleden en heden komen bij elkaar in het ouderlijk huis van haar moeder, waar van der Bijl in een sterk geschreven slot de lijntjes bij elkaar laat komen. Niet alle lijntjes. De rol van de vader wordt verder niet belicht. In schuinschrift worden stukjes communicatie weergegeven tussen criminelen en andere betrokkenen in het criminele circuit. De stukjes hebben een mysterieus karakter.

Conclusie

Het is een bij tijd en wijle uitstekende thriller, met een aantal uitstekend geschreven spannende passages, afgewisseld met veel zwakkere stukken tekst.

In een eenvoudige, goed leesbare schrijfstijl, gaat het verhaal alle kanten op. Hetzelfde geldt voor de hoofdpersonen, van het ene op het andere moment worden standpunten en posities vrijgegeven en gewisseld, naargelang de auteur dat nodig heeft voor een ordentelijk verloop van het verhaal. Situaties worden veelvuldig te vet aangezet (Een snerpende pijn raasde door haar lichaam), het toeval speelt een ( te) grote rol in het plot.

De schrijfstijl is grotendeels beschrijvend van aard. Veelal vanuit de standpunten van  Carmen en Irene wordt het verhaal beschreven. Het aantal dialogen is helaas beperkt, en dat is jammer. Dialogen, mits goed geschreven, zijn de kersen op de taart, en er zijn tal van scènes waarin een dialoog de situatie beter tot zijn recht zou hebben doen komen dan de beschrijvende tekst.

Angelique van der Bijl heeft een prima debuut op de markt gezet. Met name de personen van Carmen en Irene, en zeer zeker ook Jalena, zijn sterk neergezet. Ik ben benieuwd hoe van der Bijl zich verder gaat ontwikkelen.

3 sterren.

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s