Mieke las: Renate-Rita Spijker****

renate

Gastrecensie:

Titel: Renate

Auteur: Rita Spijker

Genre: Psychologische (vrouwen)roman

Uitgeverij: Marmer

Verschijningsdatum: 23 oktober 2016

Paperback: 263 bladzijden

ISBN10:9460683487

ISBN13: 9789460683480

Samenvatting:

De langverwachte opvolger van Tussen zussen.

Renate staat op een keerpunt in haar leven. Ze heeft aanwijzingen dat haar man vreemdgaat met een collega, haar twee kinderen uit haar eerste huwelijk zijn de deur uit en op haar werk in een hospice kan ze zich maar moeilijk concentreren. Ondanks de overgang is haar zin in seks niet afgenomen. Integendeel: met haar gevoelens van jaloezie en met haar verlangen het leven voluit te leven weet ze zich geen raad. Om haar gedachten te ordenen besluit ze tijdelijk in een idyllisch huisje op een tuinpark te gaan wonen. Maar dan krijgt ze bericht dat de partner van een goede vriendin ongeneeslijk ziek is. Renate reist in haar eentje naar Wales om hen te bezoeken en haar vriendin te ondersteunen.  Via de Tussen Zussen-app deelt Renate lief en leed met haar drie zussen. Ook hun levens hebben een wending genomen. Tessa, die in de vrije liefde geloofde, is moeder geworden. Marit staat op het punt om haar huwelijk op het spel te zetten. Anne is helemaal opgebloeid na een borstverkleining en nu blijkt haar man toe te zijn aan een transformatie. Maar wat er ook gebeurt, de zussen vormen een hecht vangnet voor elkaar.

Rita Spijker is in haar eerdere romans geroemd om haar zintuiglijke schrijfstijl. In Renate neemt ze, met haar gevoelige toon, haar lezers wederom mee in de levens van de vier zussen.

Mijn mening over de uitstraling van het boek:

Wederom een prachtige cover zoals we dit van haar andere boeken gewend zijn. Pure nostalgie.

Mijn mening over de inhoud:

Eindelijk de lang verwachtte opvolger van de zeer geprezen roman Tussen zussen waarin deze keer Renate de oudste zus de hoofdrol heeft en de drie andere zussen haar via de Tussen Zussen-app en zussenbijeenkomsten bijstaan in een moeilijke periode waarin ze voor keuzes, beslissingen, veranderingen, ontdekkingen en haar hart volgen komt te staan. Lief en leed van alle zussen wordt gedeeld met humor, een lach en traan, gekibbel, begrip, tips en relativeringsvermogen.

Vanaf het begin zit ik in het verhaal dat thuis begint en verder leidt naar Roosje in een huisje op een tuinpark waar ze tijdelijk is ingetrokken. Van daaruit reis ik mee naar Wales waar Renate van alles meemaakt en haar ogen en hart opengaan. De schitterende natuur en spirituele verhalen die ze ook kent van het hospice waar ze werkt worden prachtig beschreven. Is er meer tussen hemel en aarde dan dat we denken?
Zoals ook in haar andere boeken weet de auteur met haar gevoelige en fijne psychologische schrijfstijl de vinger te leggen op kwetsbaarheden en problemen zoals wij deze allemaal kennen, ze uit te diepen door Renate na te laten denken over haar leven nu en als kind, kweekt ze begrip voor een aantal situaties.

Een meeslepende roman die ook zeker gemakkelijk te lezen is zonder dat je Tussen zussen hebt gelezen. Voor mij persoonlijk had de beschrijving van de natuur iets minder gemogen, omdat het m.i. weinig met het echte verhaal te maken heeft en daar gevoelsmatig ook weinig aan toevoegt.

Met genoegen gelezen!

4****

Mieke Wijnants.

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s