Foto ANP
Meerdere malen werd mij gevraagd waarom ik niet een verhaal schrijf over de Zwarte Pieten Kwestie. Nadat ik mijn gedachten hier eens over had laten gaan, waarbij ik steeds weer voor mij zag hoe de dreigtweets aan een ieders adres voorbijkwamen, of je nou voor of tegen was, leek het mij onverstandig om daar iets over te schrijven.
Ik ben namelijk niet voor of tegen een Zwarte Piet. Ik ben wel voor een passende oplossing. Er zijn al talloze ‘oplossingen’ de revue gepasseerd inmiddels. Voor veel mensen leek de oplossing om een ieder die tegen Zwarte Piet is het land uit te laten zetten. Een ander leek het een briljant idee om iedereen die voor een Zwarte Piet bleek te zijn vooral veel serieuze doodsbedreigingen te sturen. De wat meer genuanceerdere oplossing was om de Pieten verschillende kleurtjes te gaan geven. Tot nog toe is er geen bevredigende oplossing lijkt het.
Wat mij opvalt is dat de fanatieke Hollander er niets van wil weten dat dit stukje cultuur wellicht anders gaat worden in de toekomst. Terwijl deze zelfde Hollander staat te springen om de vernieuwde versie van zijn iPhone te kunnen bestellen. Alles verandert uiteindelijk. Ik heb altijd met volle teugen genoten van het Sinterklaasfeest. Als kind en later als volwassene met mijn eigen kinderen. De lol als je de verwarring ziet op het gezicht van een kind als ze denkt papa te herkennen onder al die schmink maar uiteindelijk toch steevast Zwarte Piet blijft zeggen tegen hem. Om vervolgens als de Piet vertrokken is te fluisteren dat hij dezelfde ketting droeg als papa.
Ik heb nooit andere gedachtes gehad bij het Sinterklaasfeest dan pepernoten, surprises, gedichten en gezelligheid. Ik heb vrienden in Engeland wonen die het destijds wel een vreemd verhaal vonden. Een blanke man met een baard op een paard met daaromheen allemaal Zwarte Pieten. Destijds vond ik het vreemd dat ze zo dachten want zo zag ik het zelf helemaal niet. Deze mensen haalden hun schouders ervoor op en lieten het zo. Dat er nu mensen zijn die hier graag verandering in zouden willen hebben, daar kan ik me nu iets meer bij voorstellen. Ik denk dat er geen Nederlander te vinden zal zijn die dit feest associeert met racisme, het voelt voor een buitenlander wellicht wel zo. Het is met alle culturen zo dat wanneer je er niet mee bent opgegroeid je het wellicht raar zal vinden.
Neem nou bijvoorbeeld het Offerfeest. Hoeveel Nederlanders staan hier afkeurend tegenover. Middeleeuws wordt het genoemd. Achterlijk zelfs. Terwijl als je aan deze mensen vraagt wat het Offerfeest precies is, weet tachtig procent van deze mensen het fijne er niet van. Wat ik vaak heb gehoord is dat er zielige schapen in badkamers worden afgeslacht. Het waarom daarvan is dan al niet meer belangrijk. Ik ben ook niet opgegroeid met dit soort feesten maar ik heb wel Marokkaanse vrienden die dit feest vieren. Ik vind de gedachte erachter eigenlijk wel erg mooi. Vlees dat gegeven wordt aan arme mensen en familieleden. In Turkije wordt zelfs al niet meer door iedereen zelf geslacht maar gewoon geld gegeven aan de slagerijen die het vlees dan verdelen onder de arme mensen. Half Nederland dat op de bres gaat springen voor deze schapen gaat me eigenlijk een beetje te ver aangezien er zo ontzettend veel dieren geslacht worden het hele jaar door. Ik hoef er absoluut niet bij te zijn wanneer iemand een schaap de keel doorsnijdt maar ik respecteer dit feest en vind er verder niets van.
Maar moeten ‘hun’ ons feest dan ook niet respecteren zoals het was? Daar ligt een moeilijk punt. Ik vind persoonlijk van niet. Wat is er mis met dingen veranderen? Vroeger hoefde niemand een gordel om in de auto, en kinderen lagen los op de achterbank. Vroeger kreeg je op school voor straf klappen met een liniaal op je handen. Tijden veranderen, gedachten veranderen. Het Sinterklaasfeest vind ik erg leuk en ik vind dat dat moet blijven. Er is nu besloten dat het blanke Pieten worden met zwarte vegen van de schoorstenen op hun gezicht. Ik vind dat prima. Zo hebben we een Sinterklaasfeest, we hebben gezellige blije Pieten met pepernoten en cadeautjes en het verhaal van slavernij is daarmee ook de wereld uit.
Het enige wat ik me dan wel afvraag is als een donker mens graag Piet wil spelen, of we daar dan geen problemen mee krijgen. Want iemand uitsluiten als Piet omdat je zwart bent is ook geen optie. Cultuur komt van het Latijnse cultura en is afgeleid van colere. Waarschijnlijk is dat weer afgeleid van: Kolere wat is het allemaal moeilijk!
Ik wens een ieder die Sinterklaas gaat vieren dit jaar een hele gezellige tijd toe, vooral alle kindertjes. Want het blijft een feest voor de kinderen. Tegen alle mensen die anderen gaan bedreigen om hun mening op te willen dringen wil ik alleen nog zeggen: “Makkers, staakt uw wild geraas”.