Samen praten met: Aloka Liefrink

dsc04768

Over Aloka:

Aloka Liefrink werd in 1979 geboren in Kerala in Zuid-India. Ze verbleef de eerste negen maanden van haar leven in een weeshuis, werd geadopteerd door een Vlaams-Nederlands echtpaar en groeide vervolgens op in het Vlaamse Kempenland. Ze studeerde public relations en werkte onder andere als team- en lifecoach. Haar adoptievader was jeugdboekenauteur en gaf zijn passie voor schrijven aan haar door. Al van jongs af aan schreef Liefrink gedichten en verhalen, waarmee ze ook regelmatig prijzen won. Na de dood van haar adoptievader schreef ze een gefictionaliseerde autobiografie over adoptie, later uitgegeven als haar debuutroman met de toepasselijke titel Verweesd.  (2010)

In 2011 maakte ze haar thrillerdebuut met Fotomodel gezocht, in snel tempo gevolgd door De passiecoach  (2012) en Avondmasker  (2013). In 2014 vormde ze met Luc Deflo (een van de bekendste thrillerauteurs van Vlaanderen) het schrijversduo Deflo & Liefrink. Hun gezamenlijk debuut verscheen onder de titel Onderhuids.

En nu is op 22 september jongstleden haar vijfde thriller De Voyeur verschenen. Tijd voor wat vragen dus.

aloka-voyeur

Het interview:

1: De Voyeur is net uit, hoe kwam je op dit verhaal?

In een zeer louterende tijd van mijn leven. (Kijkt serieus. Kijkt weg.)  Ik wilde weer solo gaan, en dat zou me lukken!  Mits 20 uur per dag sleutelwerk. En ik heb vaak aan mezelf getwijfeld of dat op een paar maandjes wel zou lukken. Het idee speelde al langer om iets te schrijven over een meid die een huis van een ‘foute kerel’ huurt omdat ik daar ooit een kort persartikel over las. En dan? 😉 Alles wat ik wilde, deed ik. Loskomen van de foute relatie en ik startte met nieuwe A4’tjes én een nieuwe uitgever.

2: De Voyeur wordt aangemerkt als psychothriller met een vleugje erotiek.  Hoe lastig of juist makkelijk is het schrijven daarvan?  Ben je niet bang dat het te veel met 50 tinten wordt vergeleken?

Nee hoor. 50 tinten heeft vrouwen ‘in beweging’ gebracht en dat vind ik een goede zaak.  Alleen is dat soort boek niet meteen mijn genre.  Ik probeer een evenwicht te houden tussen spanning en erotiek. We kunnen er niet omheen dat mensen graag erotische passages lezen, want het is een onderdeel van ieders bestaan.  Net zoals ‘spanning en angst’: alleen worden die ingrediënten in een psychothriller extra belicht. En dan zou de lezer het gevoel moeten krijgen: ‘Oef mijn leven valt nogal mee.’ (lacht) Ik denk vaak, nadat ik iets gehoord of gelezen heb: ‘Dit wil ik nóóit meemaken’! Al is het allemaal wel realistisch. Zonder research zou het te veel ‘fantasy’ worden. Alle functies die de personages uitoefenen moeten waarheidsgetrouw zijn evenals de ‘persoonlijkheidsstoornissen’ – en dus gedragingen – waarmee ze te kampen hebben. En als dat niet goed in elkaar zit, dan zijn de dialogen ook onlogisch.  Ook omgevingen etc., moeten kloppen. Veel lezers wonen in de omgevingen waarover ik schrijf.

3: Je eerste boek was sterk autobiografisch. Hoe lastig is het om over te stappen naar complete fictie?

Enkel mijn eerste boek was sterk autobiografisch getint. Dit is nu mijn vijfde thriller.  Waarom koos ik voor dit genre?  Omdat ik zelf graag (veel) thrillers lees. En last but not least: als het genre dat je schrijft ook nog eens goed verkoopt, dan word je daar instant blij van! (lacht) 

4: Op de Facebookpagina ‘Aloka Liefrink Officieel’ komen veel muziek fragmenten voor. Zijn er bepaalde fragmenten belangrijk voor De Voyeur?

Er zijn (zeldzame) momenten dat mijn vingers over het klavier heen glijden.  Muziek -die aangepast is aan de passage die ik schrijf of herwerk- helpt me daar echt bij.  Zo kan ik me in alle personages beter inleven: ‘de bedrieger’, ‘de bedrogene’, ‘de dader’, ‘de narcist’, ‘de autist’…   Muziek vind ik één van de meest inspirerende middelen om een boek uit te werken. 

5: Heb je lang research moeten doen voor De Voyeur?

Ja en nee.  Ik heb veel research in korte tijd moeten vergaren én verwerken. Zonder de personen die in mijn dankwoord staan, had ik dat niet in zo’n recordtempo gekund. Deze roman heb ik op een uiterst korte periode geschreven.  Men heeft mij meerdere keren verteld: ‘Aloka denk nu even aan jezelf.’  En dat deed ik, op mijn manier. Schrijven was overleven. En ís mijn leven! 

6: Je bent van uitgever veranderd bij De Voyeur, had dat een speciale reden?

Mijn professionele belangen zijn anders dan die van mijn voormalige co-auteur.  En daar kon ik me helemaal niét in vinden.  Ik heb mijn stoute laarzen aangetrokken en ben op zoek gegaan een zéér grote speler op de markt. Onuitgeslapen. No make-up en dacht: ‘Dit wordt het wél!’ Wanneer je écht wat wil: dan kan er veel!

7: Is De Voyeur op zeker een ‘stand alone’ of zou er een serie van gemaakt kunnen worden?

Het verhaal heeft een open einde. Dus Lisa wordt weer uit de kast gehaald. (lacht)   Met een borderliner kun je nog alle kanten op.  En met deze toffe uitgeverij nog meer! Wanneer de uitgever met je meedenkt, dan ben je als auteur ook extra gemotiveerd.

8: Hoe lastig is het om weer solo te schrijven?

Helemaal niet lastig! Het voelde eerder als een bevrijding aan. En vooral als een erkenning! Een jaartje ‘vertraging’ heeft me wel tot bezinning en zelfkennis gebracht. En wat anderen van me dachten, heb ik overboord gegooid. 

9: Kun je ons schrijf tips geven?

*Wees jezelf.  * Laat je niet (mis)leiden door wat anderen van je vinden! * Schrijf af en toe, als je ergens op de trein, of op een terras zit, iets met de hand op.  Dat duurt langzaam, maar je denkt op een ontspannen manier na. *Bij je scherm blijven hangen en denken, levert vaak niets op. * Wat je letterlijk ‘doet’… onthoud je beter. Pen en papier op zak dus! * Denk zeker niet te hard na over een ‘het vervolg’ wanneer je een writers’ block hebt.  * Met een sterke voorbereiding/ verhaallijn komen andere losse ideetjes vanzelf.  * Blijf niet elke dag op dezelfde tafel of bureau ‘broeden’ en ‘piekeren’. Neem je laptop mee, en zoek een leuke omgeving op. (lacht) * Social media afzetten is voor mij de beste tip: al is dat niet zo evident voor iedereen. * Een coach, of een persoon die volledig los van jou als mens staat, heeft vaak een andere visie op je verhaal. En die kritieken zijn vaak heel opbouwend! *Beide voetjes op de grond: social mediareacties betekenen niet meteen dat je flink gaat verkopen.

10: Heb je expres gekozen voor een erotische toon?

Nee, nooit over nagedacht. Ik vind dat spanning en erotiek bij mijn persoonlijkheid passen.

11: Is er een onderwerp waar je ooit over zou willen schrijven?

Nog zoveel! (grinnikt) Een schrijver is een ‘verzamelaar’. Het moeilijke is dat ik te veel inspiratie heb. 

We willen Aloka bedanken voor haar tijd en natuurlijk pakken wij De Voyeur binnenkort ook op en zien jullie onze recensie verschijnen!

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Samen praten met: Aloka Liefrink”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s