Samen Gelezen-Karin en Corina: Later als ik dood ben- Ilse Ruijters****1/2

later-als-ik-dood-ben

Met dank aan Overamstel uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Over de auteur:

Ilse Ruijters (24 juni 1979) maakte met De onderkant van sneeuw haar debuut.
Deze huiveringwekkende psychologische vrouwenthriller kwam uit bij The House of Books en werd bekroond met de Hebban Thriller Debuutprijs.

Op dit moment schrijft Ilse voor verschillende media en werkt ze als freelance dagvoorzitter en presentatrice. Later als ik dood ben, lag vanaf 1 oktober 2016 in de schappen.

Cover:

Karin:

Prachtig vormgegeven en passend bij het verhaal naar zal blijken. En wat een titel ook zeg. Ik zou hem direct oppakken, maar ook omdat ik na De onderkant van sneeuw sowieso al bijzonder nieuwsgierig was naar dit boek!

Corina:

Wit met een zwarte vlinder. Je vraagt je af wat het met het verhaal te maken heeft dus een goeie trigger om de achterflap te lezen. Mooi, ook niet te druk, i like.

Achterflap:

De wereld glijdt buiten bereik aan mij voorbij, als achter een plexiglazen ruitje met een cirkel van gaatjes waar je nauwelijks door kunt ademhalen.

Ik kan niet ruiken, niet horen, niet proeven, laat staan voelen.

Ik zie alles.
Ik zie niets.
De stoel, de keuken, zijn benen, het pistool in zijn handen.

Elin denkt alles te hebben. Een leuke vent, fijne ouders, een vaste baan. Maar dan ontdekt ze dat haar verleden één grote kluwen leugens is. Wie zijn haar echte ouders? En wie is zijzelf eigenlijk? Er is maar één plek waar ze deze antwoorden kan vinden: in het criminele circuit. Ze zegt haar vertrouwde leven op, accepteert een baan in een tbs-kliniek en ontdekt veel te snel dat aan elk antwoord een prijskaartje hangt.

Onze meningen:

Karin:

Sodeju wat een verhaal. Hoe word je van je sokken geblazen? Nou zo dus! In de ik-vorm start de proloog. Indringend, spannend, moord.. Vanaf nu steekt de wind op en volg je Elin vanaf dag 1 dat ze begint te werken in een tbs-kliniek. Door middel van switchen tussen het heden en het verleden leer je Elin en alle bijkomende personages kennen. Wie is haar familie, hoe kwam Elin groot? De verhaallijn met tante Will is ontroerend, grappig, en toch ben ik op mijn hoede.

Corina:

Ilse neemt je mee door het leven van Elin en aan de zijlijn lees je mee met de andere belangrijke personages in het verhaal. Er is wisseling in tijd en van persoon, maar mooi en duidelijk aangegeven waardoor je geenszins de draad kwijt raakt.Wordt de puzzel door deze wisselingen in eerste instantie alleen maar groter en vraag je je af hoe de stukjes ooit in elkaar moeten vallen, op subtiele wijze legt Ilse ze langzaam voor je klaar.

Karin:

En wat bracht haar tot de beslissing om in een tbs-kliniek te gaan werken? Over tbs’ers en collega’s gesproken! Wát een personages, het is origineel, het is pakkend en de storm trekt aan om vervolgens weer even te gaan liggen. De meerdere lagen in het verhaal: de moorden, de tbs-kliniek en het verleden van Elin, met de daarbij horende meerdere personages én tussenstukjes van de moordenaar weten optimaal te intrigeren. En te irriteren, Elin maakt af en toe de onmogelijkste beslissingen, geweldig hoe ver dit van je af kan staan.

Corina:

Onderhuids voel je dat bepaalde mensen niet zijn wie ze beweren dat ze zijn, maar je vinger kan je gedurende lange tijd niet op de zere plek leggen. Mooi gedaan en het houdt je scherp en laat je constant nadenken.

Karin:

De schrijfstijl is bijzonder fijn, het switchen soms even too much, maar het leest als een trein. Seksuele spanning: gezond vs. ongezond en gewelddadig, het is een extra dimensie en gruwel in het complete gebeuren.

Corina:

Jammer is misschien dat ik het idee had dat Elin en Rem wat meer uitgewerkt hadden mogen worden. Vooral Elin blijft hierdoor in mijn ogen erg naïef en een beetje een waailap. Iets dieper in hun gevoel en denkwijze had ik fijn gevonden, maar deed niet af aan het leesplezier.

Karin:

Dan waar de storm ging liggen kun je je richting einde op een tsunami gaan voorbereiden….wat een einde! Wat een plot! Kippevel op het laatst, hoe onverwachts, verrassend en nasudderend.

Corina:

De hoofdstukken die in de toekomst geschreven werden hebben mij tot waanzin gedreven. HOE ZIT DAT? WIE IS DAT? Je vermoedt van alles en je denkt van alles en dan is daar het laatste puzzelstukje, helemaal op het eind en denk je : ‘Holy moly goed bedacht Ilse!!’

Karin:

Later als ik dood ben is een indrukwekkende psychologische thriller. Een indringende start, een onderhoudend midden en een einde waarbij je niet alleen op het puntje van je stoel zit, maar er uiteindelijk achterover vanaf mietert.

Conclusie:

Karin:

Schrijfstijl: 4

Plot: 5

Spanning: 4

Leesplezier: 5

Originaliteit: 4.5

Psychologie: 4.5

Karin Meinen.

Corina:

Leesplezier: 4.5

Originaliteit: 5

Schrijfstijl: 4.5

Psychologie: 4.5

Spanning: 4.5

Plot: 5

Corina Nieuwenhuis.

Vier en halve sterren voor Later als ik dood ben.

 

 

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

2 gedachten over “Samen Gelezen-Karin en Corina: Later als ik dood ben- Ilse Ruijters****1/2”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s