Jac las: Kluis 21-Roslund & Hellström****1/2

kluis-21

Gastrecensie Roslund & Hellström : Kluis 21

Een korte beschouwing:

Na het lezen van de laatste bladzijde van Kluis 21 en het dichtslaan van deze thriller blijft de klap even nadreunen. Een boek gekocht op een boekenmarkt voor enkele euro’s van onbekende schrijvers ontpopt zich, na de achtdaagse veldtocht om Koekoeksjong van Robert Galbraith tot een goed einde gebracht te hebben ( daarover meer een andere keer) tot een ware pageturner maar stemt bovenal ook tot nadenken. Het zal even duren vooraleer ik aan Drie seconden begin. Ook voor een paar euro’s op de kop getikt.

Kluis 21 is het verhaal van twee jonge vrouwen Lydia Grajaukas en Alena Sljusareva, meisjes nog uit Klaipeda in Litouwen die in de prostitutie belanden in Zweden. Twaalf keer per dag moeten ze gaan liggen met gespreide benen. Elk verzet of tegenwerking wordt er uit geranseld. Een leven dat geen leven is. Vrouwenvlees als handel, als objecten die geld moeten opbrengen. Vrouwenhandel of trafficking is het centrale thema.

Aan de andere kant het thema van de vriendschap tussen Ewert Grens, politie inspecteur en Bengt Nordwall een rechercheur. Grens is goed, erg goed in zijn vak, de man met de hoogste score aan opgeloste misdaden. Maar Grens is niet bepaald het zonnetje in huis. Zijn scheldpartijen op zijn medewerkers zijn meedogenloos en gevreesd. Informeel staat hij boven op de apenrots. Nordwall wordt vermoord door Grajaukas. Grens laat een videotape verdwijnen om de weduwe van Nordwall te ontzien. De video en nog wat andere zaken waren opgeborgen in kluis 21 van het centaal station in Stockholm. Kluis 21 bevat het leven van Lydia en Alena.

Sven Sundkvist, een assistent van Grens, komt achter de verduistering en komt er ook achter wat de oorzaak is van het agressieve gedrag van Grens. Waarom zet Grens een grandioze carrière van 33 jaren op het spel? Een moreel dilemma voor Sundkvist.

Beoordeling:

Van de voorflap: “Een boek waarvan je meteen weet dat de hoogste score van vijf sterren volledig op zijn plaats is” De VN Detective & Thrillergids.

Plot en spanning zijn erg goed en bovengemiddeld. De schrijvers hebben een koel en klinisch verhaal geschreven, nergens sensationeel. De feiten zijn wel schokkend, zoals in het nawoord wordt aangegeven. Maatschappijkritiek verpakt in een steengoede thriller.

Door het ontbreken van enig teken van humor ( de Fransen zouden dit een policier noir noemen) en wat uitstapjes naar zaken die slechts zijdelings met het verhaal te maken hebben is het voor mij geen vijf sterren maar 4½ ster.

Roslund en Hellström ga ik de komende tijd zeker volgen en wat gepubliceerd is te pakken zien te krijgen. Absoluut  de moeite waard.

Overigens heeft uitgeverij De Geus met dit boek uit 2012 , zevende druk, een absolute dieptepunt bereikt: prisma pocket formaat, kleine rotletters, slecht gebonden en papier van de allerlaagste wc kwaliteit. Uitgeven is blijkbaar toch een vak.

Jac Claasen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s