Triple-recensie Charlotte, Yvette & Neeltje: De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake!

Ingezonden gastrecensies n.a.v. onze Recensie-actie De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake. Dank aan Uitgeverij Achtbaan voor de recensie-exemplaren.

Auteur: Frank Krake

Genre: Waargebeurd, Historische biografieën

Aantal pagina’s: 431

Verschijningsdatum: 22 maart 2022

Over de auteur:

Frank Krake (Almelo-1968) studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Krake heeft meerdere bestsellers achter zijn naam staan, waaronder Hannelore – het meisje uit de sekte. Van dat boek is een 6-delige tv-serie in ontwikkeling. Een van zijn grootste succes boekte hij met het oorlogsverhaal De laatste getuige, dat in negen talen verscheen.

http://www.uitgeverijachtbaan.nl

Achterflap:

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring.

Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash.

Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld.

Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.

De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek.

De jacht is begonnen…

Meningen:

Charlotte:

Op 22 maart jl. kwam De grootste bankoverval aller tijden uit. Dit monument is het resultaat van 5 jaar onderzoek door Frank Krake. Deze gebeurtenis is net als de overval op de gevangenis in Leeuwarden in 1944 een wonder, maar kostte ook veel bloed en tranen.

Eind 1944 is er geld nodig, veel geld. Voor hulp aan onderduikers, en de spoorwegstaking. En vergeet niet dat de nazi’s Nederland leeg roofden. Een verzetsstrijder krijgt de tip dat er veel geld ligt opgeslagen in Almelo (dichtbij Duitsland). Er wordt een plan gesmeed geld buit te maken en het verzet krijgt toestemming van de regering die in Londen verblijft om de bank te overvallen. Op 15 november 1944 is het zover. De kraak lukt maar de nazi’s laten dit niet onbetuigd en gaan op jacht.

Yvette:

Ik moet eerlijk toegeven dat ik nooit van “de allergrootste bankoverval” in de Tweede Wereldoorlog heb gehoord. Vandaar dat ik wel interesse had in het boek om het te kunnen lezen. Dat ik 1 van de gelukkige winnaars van de Samenlezenisleuker Facebookgroep mocht zijn was natuurlijk geweldig. Toen ik het boek ontvangen had heb ik het even vluchtig doorgebladerd en vielen mij vooral de foto’s in het boek op.

Dit zie je natuurlijk niet bij elk oorlogsboek en dat maakt het bij dit boek wel interessant en geeft ook meteen een andere lading aan het verhaal. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat dit boek op Het dagboek van Anna Frank zou lijken. Dat het verhaal uit één of misschien een paar personen verteld zou worden. Maar al in de eerste hoofdstukken kwam ik erachter dat je echt met best wel veel personen te maken kreeg.

Neeltje:

Mooie documentaire in boekvorm ****

Voor het verzetswerk is dringend veel geld nodig. En waar vind je dat? In de kluis van de bank. Een groep dappere verzetsstrijders vragen en krijgen toestemming van Londen om de bank in Almelo te overvallen. In dit boek lezen we niet alleen over deze bankoverval, maar ook over andere belevenissen van die groep verzetsstrijder. Het is goed te merken dat Frank Krake jarenlang onderzoek heeft gedaan.

Charlotte:

De grootste bankoverval aller tijden vertelt het verhaal van een groep moedige mensen. Mensen die tegen het bewind van de nazi’s ingaan en alles op alles zetten om het goede te doen. Ze zetten hun eigen leven op het spel, want alles wat er gedaan wordt tegen het nazibewind is strafbaar. Minutieus vertelt Krake het verhaal van deze moedige mensen. Hij geeft ze een gezicht en schrijft over deze mensen, over hun motivatie en hun moed. Maar ook over hun onmacht en het verdriet en over hun strijd vanaf het begin van de bezetting.

Yvette:

Wat het verhaal interessant maar ook wel moeilijk maakte want deze personen kende elkaar niet meteen in het begin van de oorlog. Ik was daarnaast wat bang dat het een soort van informatief/documentair boek zou worden. Wat ik ooit bij het boek van Antonina’s dierentuin heb gehad. En ik moet eerlijk zeggen dat dat boek me toen ook erg tegenviel, vooral met de film die ik eerder al gezien had. Maar al rustig doorlezend in het boek kom je steeds meer in het verhaal. En merk je dat dit boek wel veel informatie heeft maar ook een prachtig verhaal vertelt van vriendschap, liefde, verdriet en haat. En dan geven de foto’s die er in de hoofdstukken voor komen zoveel meerwaarde en dat je ook echt een beeld krijgt bij de situatie. Daarnaast vond ik de korte hoofdstukken (ook veel door de foto’s) erg prettig lezen.

Je leeft erg mee met de personen in het boek en je hoopt natuurlijk op een goed einde voor alle personen. Helaas weet je ook met alle verhalen die we al kennen rondom de Tweede Wereldoorlog dat dit vaak niet het geval is. Ook in dit verhaal hebben vele van de hoofdpersonen het einde van de oorlog niet meer meegemaakt. En lees je ook wat dit met de mensen in hun naaste omgeving doet.

Neeltje:

De gebeurtenissen zijn zeer uitvoerig beschreven en de vele foto’s en afdrukken van documenten ondersteunen het verhaal. Het zorgt er voor dat het verhaal meer gaat leven en prettiger is om te lezen. Het boek bevat nauwelijks dialoog, maar vooral dus omschrijvingen van de gebeurtenissen. Samen met de vele foto’s en afdrukken van documenten zorgt dit er voor dat dit boek een soort documentaire in boekvorm is geworden.

Charlotte:

Krake vertelt minutieus hoe de bankoverval werd voorbereid en uitgevoerd. Stap voor stap neemt hij je mee in het proces. In drie delen en een epiloog worden de namen mensen. Aan de ene kant lees je ademloos alsof je een jongensboek leest, aan de andere kant is er de opeenvolging van feiten. Maar de feiten drukken je neus er weer eens op, oorlog is geen spannend boek, oorlog is verdriet, leed en destructie. De grootste bankoverval der tijden is een monument geworden.

Dank @Samenlezenisleuker dat ik mee mocht doen met het lezen van dit historische boek.

Yvette:

Ik ben erg blij dat ik de kans heb gekregen dit boek te mogen lezen. Ik heb helaas wel meer vragen rondom de oorlog hier in Nederland gekregen, door de verschillende kampen vooral, maar ik heb ook veel nieuwe dingen over de oorlog ontdekt. Ik weet zeker dat als ik in mijn leven bij de plaatsen die veel genoemd worden in het boek langs kom ik zeker de omgeving goed in mij opneem.

Frank Kranke heeft echt een geweldig boek uitgebracht die iedereen eigenlijk wel zou moeten lezen.

Neeltje:

Er komen veel personen (soms met schuilnamen) in dit boek voor. Dat maakt het soms wel verwarrend lezen. Een epiloog vertelt wat er met de verschillende personen is gebeurd. Dit gaat niet alleen over de groep verzetsstrijders, maar ook over een aantal Duitse bezetters en zelfs over paard Piet die een rol had bij de bankoverval.

Als je geïnteresseerd bent in WO2 dan is dit indrukwekkende boek zeer de moeite waard!

Charlotte Veldman, Yvette Zandstra & Neeltje Vrieling

Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?

Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂