
Dank aan Ruud van Gessel voor het recensie-exemplaar.
Uitgeverij De Kring
Serie: Bubbel-trilogie deel twee
Genre: Populaire fictie / NUR 340
Aantal pagina’s: 256
Verschijningsdatum: november 2022
Over de auteur:
Ruud van Gessel is regisseur en cultuurhistoricus. Daarnaast schrijft en fotografeert hij. Hij is juryvoorzitter van de Visser-Neerlandia Prijs voor Scenario. Over het eerste deel van zijn Bubbels-reeks, De prosecco-dagboeken (2021), schreef Will Koopman ( regisseur van Gooische Vrouwen) “Wat een heerlijk boek om bij weg te dromen!” De delen zijn los van elkaar te lezen.
http://www.uitgeverijdekring.nl
Achterflap:
Amy Ester Goldmann, begin dertig, erft een vervallen boerenhoeve in de Champagne. Op zoek naar haar identiteit geeft ze haar carrière in Australië op en begint een nieuw leven in de beroemde wijnstreek. Haar wijngaard grenst aan die van Bernice de Brugny, eigenaresse van een eeuwenoud champagnehuis. Bernice, in de vijftig, heeft de dood van haar vader in haar jeugd verwerkt met een promiscue en liefdeloos leven.
Bernice ziet Amy Ester als een indringer in de streek, maar de strijd tussen de twee begint pas écht als Vasyl Chumak opduikt. Amy Ester heeft deze jonge, knappe Oekraïense wijnmaker gevraagd een champagne te assembleren. Hij blijkt niet ongevoelig voor de charmes van de twee vrouwen.
Vasyl raakt ook bevriend met Jule, de chroniqueur van de lokale krant, en ziet hem zelfs als de vader die hij nooit had. Dan vallen de Russen Oekraïne binnen. Vasyl moet kiezen tussen de liefde of zijn vaderland.
De champagne-dagboeken gaat over liefde en loslaten, beminnen en bezinnen, oorlog en vrede.
Mening:
Het eerste deel vond ik echt goed en heb ik met veel plezier gelezen. Ik was dan ook bijzonder nieuwsgierig naar dit tweede deel maar jammer genoeg kon dit boek me niet bekoren.
De aftrap is goed, het pakt maar vlot daarna wordt het, op een aantal passages na, allemaal aan de trage kant. De schrijfstijl is goed en kundig voorzien van mooie zinnen die heerlijk weglezen.
Het is daarnaast behoorlijk beschrijvend met vele afdwalingen en zijwegen. Dat daar kennis ligt is duidelijk, ik verlies echter ook interesse omdat er te weinig daadwerkelijk gebeurt. De personages komen niet tot leven en gaan in deze wijze van brengen ten onder.
Het vlamt even op wanneer het zich wel even duidelijker tot de personages splitst. Om vervolgens weer terug te zakken en waarbij ik me te vaak afvraag over wie dit gaat en wie er aan het woord is. De achterflap belooft in die zin een verhaal dat daardoor nergens echt uit de verf komt.
Waar ik daadwerkelijke gebeurtenissen en dialogen mis, zet Van Gessel wel prachtig vertellend geschiedenis en feiten op de kaart doorspekt met Franse woorden.
De term feelgood, of zelfs atypische feelgood kan ik er niet van maken. Ik zou zelf die term in dit geval compleet weglaten want het schept nu regelrechte verkeerde verwachtingen.
Het einde an sich zorgt in ieder geval voor een afronding met een plot twist. Al met al kon het mooie schrijven dit verhaal niet voldoende dragen en was dit niet mijn boek. Helaas.
Conclusie:
Twee en halve sterren oftewel een 5/10 voor De champagne-dagboeken.
Karin Meinen.
**Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?
Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 😀