Samen Praten met: Ingeborg Nienhuis!

Een tijdje geleden vroegen wij in de groep of er een beginnende (of nog wat onbekende) auteur het leuk zou vinden om zich bij ons in de kijker te willen spelen. Daarop kregen we een super leuk berichtje van Gronings auteur Ingeborg. Zij schreef al meerdere boeken, maar is nog niet helemaal doorgedrongen tot alle lezers van Nederland en Vlaanderen. En daar willen wij natuurlijk heel graag verandering in brengen door middel van dit interview. So let’s gooooooo!

Ingeborg her self

1: Wie is Ingeborg en waarom is zij gaan schrijven? 

Mijn naam in Ingeborg Nienhuis. In Groningen ben ik Journalistiek gaan studeren aan de Rijksuniversiteit, om de wereld kennis te laten maken met verhalen die in mijn optiek verteld moeten worden. Al vrij vroeg kwam ik erachter dat je niet naar een rampgebied hoeft af te reizen om verhalen te treffen die ertoe doen. 

Uiteindelijk heb ik meerdere masters afgerond aan de RUG, waarna ik aan de slag ging als tekstschrijver, onderzoeker en docent. Nog steeds run ik met toewijding een tekstbureau. Voor anderen redigeer ik manuscripten, maar ik schrijf als freelancer ook biografische en andere teksten. Dan werk ik nog als docent en voer projecten uit, zoals literatuurroutes. Tot slot schrijf ik buiten werktijd literaire romans in het Nederlands en het Gronings. 

Met mijn thuisgenoten woon ik op een prachtig plekje in het noordelijkste puntje van Nederland, helemaal aan het begin van de wereld. Af en toe organiseren we hier een (literair) festival. In mijn optiek werkt dat sterk verbindend binnen een vak waar solisme op de loer ligt.    

2: Je eerste boeken waren op Groningen gericht, nu heb je je eerste roman in het Nederlands geschreven. Waarom de omslag? 

Eigenlijk is het andersom en schreef ik zolang ik me kan herinneren in het Nederlands. Bij een van mijn masters studeerde ik af op een onderzoek naar literatuur in het Drents, het Ost-Fries en het Gronings. Het leek me goed om ook in mijn moedertaal te kunnen schrijven, als verbreding en verrijking. Ergens in het proces van manuscript tot roman (mijn Nederlandse debuut Randfiguren) vond ik tijd om Schoem of De Voarende Zoltkamper te schrijven. Dat verhaal moest er gewoon uit en heb ik in een recordtijd op papier gekregen. Door allerlei factoren verscheen die novelle uiteindelijk eerder dan Randfiguren. Het voelde voor mij als een voorrecht om twee keer meteen groen licht te krijgen van verschillende uitgeverijen, bij het aanbieden van die manuscripten. 

Op veel boekomslagen zie je een gedaante, vaak een vrouw, van achteraf of vaag wegkijkend. Bij dit boek wilde ik graag een andere weg inslaan. De hoofdpersoon van Randfiguren is in nagenoeg iedere situatie overduidelijk aanwezig, en dat in een tijd waarin het nog niet zo gebruikelijk was voor een vrouw om te breken met huwelijkse tradities en furore te maken als manager. Ze heeft zich voorgenomen te worden opgenomen in een circuit van hotemetoten en buigt daarbij voor niemand het hoofd. Het oogcontact dat ze op het voorplat legt is niet toevallig. Haar ambities neemt zij serieus, maar de krant op haar hoofd geeft aan dat ze wellicht niet de status geniet die ze zich wenst. 

Die krant is trouwens het Dagblad van het Noorden. Daarvoor kregen we toestemming van toenmalig hoofdredacteur (en boekenlezer met goede smaak) Erik Wijnholds. Het aanvankelijke idee was om de pagina met de beroemde Dr. Denker-puzzel te nemen, omdat in het verhaal eveneens raadsels zitten die je als lezer na verloop van tijd oplost, alleen werden die gekleurde hokjes te druk. 

De ‘borggravin’ heeft een zekere leeftijd en is na haar transformatie van heel ronde tot gemiddeld gevormde vrouw telkens meer make-up gaan gebruiken. Model Els Kramer kon haar precies de goede aanblik geven, voor de lens van fotograaf Carin Duisterwinkel. 

Het omslag is tot slot een pastiche van Meisje met de Parel van Vermeer. 

3: Blijft je ook in het Gronings schrijven? 

Daar kom ik voorlopig nog niet onderuit, want ik schrijf Groningstalige bijdragen voor verschillende bronnen. Met heel veel enthousiasme overigens, want het geeft mij verlichting om een verhaal de wereld in te sturen en de reacties zijn vaak positief. Mensen vinden het plezierig dat ook in de streektaal cursiefjes en verhalen uitkomen. Onlangs mocht ik bij de Nedersakische schrijfwedstrijd de eerste prijs in ontvangst nemen. Dat was een enorme waardering, want de zaal zat vol goede schrijvers waarvan sommige al decennia aan de weg timmeren. Voor mij een stimulans om vol begeestering door te schrijven.    

Ik dacht dat weinig mensen het Gronings konden lezen, maar zelfs een aantal van mijn Friese collega’s heeft het aangedurfd en dat viel hen alleszins mee. Toch lijkt het me goed als in ieder geval de boeken ook worden ingesproken voor slecht lezende en slechtziende mensen. En ja, ‘boeken’, meervoud, want komende zomer verschijnt mijn tweede Groningstalige roman. Daarnaast schrijf ik nog steeds het meest in het Nederlands; de taal waarin ik nu eenmaal ben geschoold. Die vijver is natuurlijk ook veel groter. 

4: Inspiratie kan een lastig ding zijn bij het schrijven, heb je een trucje om inspiratie op te doen? 

Eerlijk gezegd loopt mijn hoofd over van de ideeën. Niet iedere ingeving biedt voldoende munitie voor een complete roman, dus gelukkig is daarvoor het korte verhaal ‘uitgevonden’. Hoewel ik meer ideeën voor verhalen heb dan tijd om die uit te werken, moet ik bij mijn vaste columns en andere rubrieken vaak bedenken of er niet te veel overlap is met eerdere bijdragen. Het is me nog nooit overkomen dat ik niets wist om over te schrijven, maar ik denk dat het helpt om een goedgevuld leven te hebben. Ik kom geen aanspraak en observatiemateriaal tekort. Wat altijd helpt om me te concentreren op mooie verhaallijnen is heel hard fietsen, een fikse wandeling door de natuur of een tocht met mijn paard.   

5: Lees jezelf veel en wat is dan je favoriete genre? Heb je een boek dat echt met stip op één staat? 

Ik kan wel stellen dat ik veel lees. Dat is debet aan de opleidingen die ik volgde, maar in de eerste plaats is het een liefhebberij. Door goede teksten te lezen ga je ook nog eens beter schrijven. Plausibel gepsychologiseerde en gedocumenteerde literatuur heeft mijn voorkeur, al kan ik van bijna ieder genre genieten (iedere dag fastfood of juist haute cuisine gaat immers net zo goed vervelen…). Zolang het verhaal maar onderhoudend is en goed verteld wordt. 

Het boek dat voor mij de poorten wijd openzette naar het levenslange pad van onstilbare literatuurhonger is Wuthering Heights van Emily Brontë. Later ben ik blijvend liefhebber geworden van het oeuvre van Louis Couperus en de meeste werken van Renate Dorrestein. Gelukkig verschijnen er de laatste jaren nog steeds steengoede boeken.    

6: Kunnen mensen in jouw omgeving zich per ongeluk herkennen in een personage uit je boeken? 

Die vraag krijg ik regelmatig! En dat heeft vooral te maken met de subculturen waarover ik in mijn beide debuten (ja ja, tweetaligen kunnen tweemaal debuteren  ) schreef. Kennissen probeerden ook wel te raden: “Is Hades persoon X? Of is hij toch ontworpen naar persoon Y?” Gelukkig ‘customize’ ik de protagonisten en antagonisten in mijn boeken: een beetje van deze, een eigenschap van die, een ticje van een derde… en zo kneed ik er een personage van. Dat is het mooie van de vrijheid die fictie biedt. 

Een aantal easter eggs bevatten mijn boeken daarnaast wel degelijk. Zo is een minder prominente kroeg in mijn debuut genoemd naar de Red Herring en maken verschillende bekenden hun opwachting in een bijrol. Een charmante, rossige internetondernemer uit Groningen komt bijvoorbeeld langs in Randfiguren. In het komende boek zitten zo ook wat cameo’s.      

7: Is er nog een onderwerp waar je heel graag over zou willen schrijven? 

Jazeker. Twee goeddeels uitgedachte ideeën zou ik heel graag op papier willen zetten. Uit angst dat iemand het idee steelt of dat het universum me afstraft voor mijn voorbarigheid (voor wie De Ontdekking van de Hemel heeft gelezen: jullie weten wat ik bedoel…), houd ik daarover nog even mijn kaken stijf op elkaar. De zorgboerderij vol kleurrijke karakters aan de rand van het Wad vond ik een feestje om leven in te blazen. Randfiguren is daardoor voor mij een spannende roman geworden waarin veel interessante personages en bijzondere zaken samenkwamen.   

8: Wat zou voor jou boektechnisch een goede reden zijn om met ons te proosten? Ennnnn waar proosten we dan mee? 

Zelf schrijf ik met bezieling. Ik word blij van ieder welgemeend compliment over mijn schrijven. Als ik door mag gaan met het vertellen van verhalen en de daaruit voortvloeiende romans gewaardeerd worden door uiteenlopende lezers én op waarde geschat worden dan is dat zeker een toost waard! 

Om met een helder oog te kunnen observeren drink ik zelden alcohol, maar des te vaker muntthee of, om wakker te blijven op een onorthodox tijdstip, cola zero. En als deze controlfreak de teugels toch eens laat vieren wordt het een glas wijn. 

Het boek dat komende zomer verschijnt, speelt zich af in het studentenleven. De boeklancering gaat gepaard met een tour langs de horecagelegenheden die in het boek worden genoemd. Om op de been te blijven wordt het dan vermoedelijk Spa Rood…

Voor nu is de bijdrage aan deze rubriek het proosten waard. Bedankt dat ik mocht vertellen over mijn schrijfactiviteiten! 

Wij bedanken Ingeborg onder het genot van een cola zero en voor ons een wijntje voor haar tijd en de uitgebreide antwoorden 🥃🍷

Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op haar website.

http://www.greunenkriek.nl/

Corina Nieuwenhuis.

Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?

Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s