
Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar.
Auteur: Anya Niewierra & Merel Godelieven
Genre: Feelgood
Aantal pagina’s: 256
Verschijningsdatum: 21 juni 2022
Over de auteur:
Anya Niewierra is de schrijfster van de thrillers Vrij uitzicht en Het Dossier. Ze woont, werkt, schildert en schrijft in Zuid-Limburg en in de Pyreneeën. Zowel haar jeugdjaren binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc als het deels wonen in Frans Catalonië hebben Niewierra geïnspireerd tot het schrijven van Het bloemenmeisje. Haar meest recente boek is De Camino (2021).
Het bloemenmeisje is de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2020.
Luitingh-Sijthoff | Anya niewierra (lsamsterdam.nl)
Achterflap:
In deze vrolijke dagboekroman over een gescheiden moeder in haar ‘tweede leven’, een millennial in een identiteitscrisis en een hippieoma in een bejaardenoord, leven we mee in het jaar waarin alles verandert.
Na haar scheiding moet de vijftiger Roos het doen met een saaie baan en een flatje. Roos is boos en schrijft haar frustraties van zich af. Wanneer dochter Maddy na een verbroken relatie bij Roos intrekt, lopen de spanningen hoog op en grijpt ook Maddy naar de pen.
Ondertussen belandt Oma Loes, een voormalige dolle mina, na een gebroken heup in een zorgcomplex tussen de ‘wandelende graftakken’. Haar activistische hart bloeit op en ze trekt weer ten strijde. Nu tegen de stereotypering van ouderen.
Riejanne:
Ik las Ook dat nog van Anya Niewierra en Merel Godelieve en vanaf de eerste bladzijde trok het me gelijk het verhaal in. Het zijn korte dagboekfragmenten vanuit Maddy en Roos en af en toe oma Loes. En het eerste wat me opvalt is de heerlijke droge humor. Regelmatig zat ik met een grote lach op m’n gezicht. Het boek is in vijf delen opgebouwd, namelijk lente, herfst, zomer, winter en het niet zo geheime leven van oma Loes.
Corina:
Ik “ken” de schrijfster Anya en heb van al haar boeken genoten maar dit is een compleet ander genre ennnn ze schrijft het met haar dochter. Dus ik was heel benieuwd en had toch ook wel hoge verwachtingen. En ja hoor vanaf pak ik beet alinea 5 was ik verkocht aan de schrijfstijl van deze twee dames.
Het is een luchtig geschreven dagboek vanuit Maddy en Roos en af en toe komt Oma Loes ook even voorbij.
Riejanne:
Wat een fijne schrijfstijl, die maakt dat je gewoon door wilt lezen. Maddy trekt na haar verbroken relatie bij haar moeder Roos in en dat levert spanningen op tussen haar en moeder Roos. Voor velen heel herkenbaar denk ik en ik moest ook menigmaal lachen, omdat het zo ‘pijnlijk’ duidelijk werd over wat voor kleine dingen ze zich aan elkaar irriteren. Volstrekt logisch natuurlijk, want stel je zelf maar eens voor dat je op latere leeftijd weer onder moeders vleugels moet wonen….
Corina:
Aan de datums van het dagboek had ik het natuurlijk kunnen weten maar ik had een kleine hoop. Maar ja daar was dan uiteindelijk toch …. Cor….. En dat was even slikken. Ik was en ben er zo klaar mee en dacht echt heel lang neeeeeeeeeeeeeeeeee.
Riejanne:
Wat ik zo mooi vind zijn de verschillen tussen oma, moeder en dochter. Daar waar je verwacht dat oma ouderwets is lijkt zij juist enorm met haar tijd mee te gaan en progressiever in het leven te staan dan haar dochter Roos. Dit levert uiteraard komische situaties op, omdat het verschil tussen normen en waarden tussen beiden een enorme kloof lijken.
Ik vind het superleuk om te lezen hoe deze drie generaties vrouwen, die familie zijn, zo anders in het leven staan. Elk hun eigen ideeën hebben over hoe je moet leven en allemaal wel een mening over elkaar hebben.
Corina:
Uiteindelijk door de schrijfstijl de humor en vooral Maddy kon ik er doorheen prikken en heb ik echt volop genoten van dit verhaal. Er zijn serieuze stukken en die doen je tot nadenken aanzetten. Vooral hoe een jonge vrouw die net in een moeilijke periode zit en c… Moet overleven heeft me wel een inkijkje gegeven in hoe dat voor alle jeugd om me heen geweest moest zijn. Maar ook Roos zet je tot nadenken al vond ik haar een beetje een zeur. Oma Loes is in één woord geweldig doe mij zo een oma aub.
Al met al dus echt een heerlijk feelgood boek.
Vier en halve sterren.
Riejanne:
Meerdere keren vraag ik me af hoe de auteurs op woordspelingen uit zijn uitgekomen die zo niet dagelijks zijn, maar juist door het onverwachtse enorm grappig zijn!
Toch is er ook wel een minpuntje en dat is het corona-verhaal. Voor mij had dat niet benoemd hoeven worden, omdat ik juist in een leven wil vluchten waar geen corona bestaat. Desondanks moet ik bekennen dat het in het begin weerstand bij me opriep, maar dat gaandeweg het verhaal wel wat minder werd, juist omdat corona (gelukkig) niet heel erg in details besproken werd.
Kortom, Ook dat nog is een heerlijk boek vol droge humor en daarnaast erg origineel omdat het in dagboekfragmenten geschreven is!
Vier sterren.
Riejanne Zwiers & Corina Nieuwenhuis.
Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?
Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂