Duo-recensie Annelies & Maja: De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake!

Ingezonden gastrecensies n.a.v. onze Recensie-actie De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake. Dank aan Uitgeverij Achtbaan voor de recensie-exemplaren.

Auteur: Frank Krake

Genre: Waargebeurd, Historische biografieën

Aantal pagina’s: 431

Verschijningsdatum: 22 maart 2022

Over de auteur:

Frank Krake (Almelo-1968) studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Krake heeft meerdere bestsellers achter zijn naam staan, waaronder Hannelore – het meisje uit de sekte. Van dat boek is een 6-delige tv-serie in ontwikkeling. Een van zijn grootste succes boekte hij met het oorlogsverhaal De laatste getuige, dat in negen talen verscheen.

http://www.uitgeverijachtbaan.nl

Achterflap:

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring.

Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash.

Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld.

Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.

De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek.

De jacht is begonnen…

Meningen:

Annelies:

Het waargebeurde verhaal van een groep heldhaftige verzetsvrienden

Dit waargebeurde verhaal speelt zich af in Overijssel tijdens de tweede wereldoorlog. Het draait om een verzetsgroep, die met een kleine vriendengroep begonnen is. Naarmate de oorlog langer duurt, wordt het verzet intensiever en grootser. De groep durft steeds meer en neemt dus ook steeds grootsere zaken aan. Ze blazen spoorrails op, bevrijden verzetsmensen uit de gevangenis, stelen distributiebonnen, vervalsen identiteitspapieren, zoeken schuilplaatsen voor onderduikers etc.

Maja:

Frank Krake zet met zijn gedegen onderzoek weer een pracht van een boek neer.

Door de vele foto’s leeft het verhaal. Je maakt kennis met de vele helden die ons land groot was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van voedselbonnen tot wapens werden vervoerd op de fiets. De vele onderduikadressen. En wat later het grotere verzet met opblazen van strategische bruggen en sporen. Je wordt in het verhaal gezogen en voelt bijna wat deze mensen hebben gedaan en bereikt. Stuk voor stuk helden.

Annelies:

Hun leider is Derk Smoes. Hij werkte bij een bank, maar is al een tijdje ondergedoken. Hij maakt de meeste plannen en stuurt de verzetsgroep aan. Als hij te horen krijgt dat er veel geld richting het oosten van Nederland gaat, want dichter bij Duitsland, maakt de groep onder zijn leiding nieuwe plannen om twee banken te beroven. Dat hij daar gewerkt heeft, heeft zo zijn voordelen. Het blijkt om enorm veel geld te gaan. De Duitsers willen dat geld zo snel mogelijk veiligstellen.

Maja:

Tijdens de grote spoorwegstaking, komen deze helden voor de uitdaging om al deze mensen te bieden en onderdak te bieden. Daaruit ontstaat het plan een bank te overvallen. Tot in de puntjes voorbereid, slaagt deze actie. Die wereldwijd bekend staat als de allergrootste bankoverval aller tijden.

Na deze bankoverval staat bij de Duitsers alles op scherp. Er wordt van alles aan gedaan om het geld en de daders te vinden. Wat er volgt vond ik een schokkend relaas. Hoe Duitsers met mensen zijn omgegaan. Hoe tot de beesten af mensen werden behandeld. Ook de landverraders hebben bij mij een diepe indruk gemaakt. Dit moet je zelf maar lezen, anders geef ik teveel weg.

Annelies:

Het boek nodigt meteen erg uit om het lezen. De vele foto’s in het boek maken het verhaal nog meer dan compleet. Dat ik al die dorpen en stadjes ken, maakte het voor mij nog interessanter. Dit voor mij onbekende, schrijnende verhaal leest bijna als een spannend boek. In het begin van het boek duizelde me alle namen, is het een verslag van gebeurtenissen, waarbij je een buitenstaander blijft. Gaandeweg veranderde dat en werd ik meegezogen in het waargebeurde verhaal.

Maja:

Het heeft op mij indruk gemaakt hoeveel mensen durven te doen in oorlogstijd. Door de foto’s krijg je een indruk wie iedereen van deze helden zijn. Het leest misschien wat lastig vanwege alle namen. Maar dat was voor mij geen probleem omdat het uiteindelijk over het verhaal gaat. Weer een indrukwekkend verhaal van deze schrijver.

Annelies Habers & Maja Valkenborg

Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?

Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s