Triple-recensie Rina, Ina & Filip: De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake!

Ingezonden gastrecensies n.a.v. onze Recensie-actie De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake. Dank aan Uitgeverij Achtbaan voor de recensie-exemplaren.

Auteur: Frank Krake

Genre: Waargebeurd, Historische biografieën

Aantal pagina’s: 431

Verschijningsdatum: 22 maart 2022

Over de auteur:

Frank Krake (Almelo-1968) studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Krake heeft meerdere bestsellers achter zijn naam staan, waaronder Hannelore – het meisje uit de sekte. Van dat boek is een 6-delige tv-serie in ontwikkeling. Een van zijn grootste succes boekte hij met het oorlogsverhaal De laatste getuige, dat in negen talen verscheen.

http://www.uitgeverijachtbaan.nl

Achterflap:

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring.

Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash.

Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld.

Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.

De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek.

De jacht is begonnen…

Meningen:

Rina:

Voor Samenlezenisleuker werden mensen gezocht die het boek De grootste bankoverval aller tijden wilden lezen, ik was 1 van de gelukkigen. Normaal lees ik nooit zulke boeken maar vond het erg interessant om het toch te mogen lezen. Ook had ik nog nooit van de schrijver gehoord Frank Krake, op zijn website zag ik dat het boek Menthol ook van hem was dat boek heb ik ook gelezen en vond dat een prachtig boek.

Toen ik het boek ontving zaten er een aantal boekleggers bij, en oud geld van vroeger. Dat maakt het al indrukwekkend.

Het boek bestaat uit 3 delen, het eerste deel is het voorstellen van de verzetsvrienden, de schrijver introduceert Derk Smoes de leider van de verzetsvrienden. Bij het lezen van het boek zijn er foto’s bij gemaakt van wie wie is, dat leest vind ik zelf wel prettiger je ziet dan ook hoe men er uit ziet.

Ina:

Boeiend en ontroerend

Voor Samenlezenisleuker mocht ik De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake lezen. Na het vorige boek wat ik van hem las.. De laatste getuige was ik erg benieuwd naar deze. En wederom werd ik niet teleurgesteld.

Het verhaal begint met een proloog wanneer je je afvraagt wat hier op zal gaan volgen. Vervolgens gaan we naar deel 1 van het verhaal. Het boek is opgedeeld in 3 delen. In deel 1 leren we de verzetsvrienden Derk Smoes, Henk en Herman Hoften, Douwe Mik kennen. Misschien ben ik nog een aantal namen vergeten want zeker in dit eerst deel kwamen er best veel voor. We leren uit wat voor gezin ze komen en hoe ze zijn opgegroeid. Op zich wel goed voor de achtergrond van het verhaal. Persoonlijk had ik het dit eerst stuk wat moeilijk om alle namen te leren kennen en de achtergronden. Het was erg veel informatie maar uiteindelijk komt het wel goed samen. Uiteindelijk begint hier ook de oorlog en lezen we hoe iedereen helpt in het verzet en hoe moeilijk en gevaarlijk dit ook was. Veel respect voor deze mensen door wie toch een deel mensen gered is.

Filip:

In De grootste bankoverval aller tijden vertelt Frank Krake het verhaal van het ondergronds verzet in de omgeving van Almelo tijdens de tweede Wereldoorlog.

Stukje na stukje leren we de belangrijke figuren uit het verzet en hun tegenhangers die met de Duitse bezetter meewerken, kennen. Onder hen jonge knapen die op De Nederlandse Bank werken, maar ook boerenzonen en meisjes die hun leven op het spel zetten in het verzet door aanslagen te plegen, mensen te helpen onderduiken, berichten te smokkelen, …

Wanneer na maanden verzet blijkt dat er meer geld nodig is om alle onderduikers te helpen, beramen de verzetslui een overval op de vestiging van De Nederlandse Bank in Almelo.

Zal hun plan lukken? En wat zijn de gevolgen voor de naasten van de verzetslui?

Rina:

Deel 2 de bankoveral, je leest de voorbereiding van hoe ze het aan gaan pakken de overval en  er wordt veel buit gemaakt bij de Nederlandse bank in Almelo, en wat daarna ieder gaat doen want men verdeeld zich weer uiteindelijk.

Deel 3 hoe het is vergaan met de verzetsvrienden in de oorlog en tot aan de bevrijding van Nederland. De afloop van de verzetsvrienden is wat minder maar ja dat hoort er ook bij.

Ik heb respect voor de koeriersters die de zendingen door weer en wind alles per fiets aflegden. Maar ook voor de boeren die de mensen hielpen voor een onderduikadres, ook zij liepen door dit gevaar. Je gaat wel anders kijken naar de Oorlog van toen.

Frank Krake de schrijver heeft voor dit boek een onderzoek gedaan. Hij had het verhaal gehoord van zijn vader en was opzoek gegaan in de archieven bij bibliotheken en zo en is daar 5 jaar mee bezig geweest

Het is een prachtig boek, leest prima met mooie foto’s erbij van iedereen. Er is in dit boek niet alleen maar verdriet en pijn maar ook vriendschappen, vreugde en  liefde in deze verschrikkelijke oorlog.

Ina:

In deel 2 komen we dan tot de plot van het verhaal De grootste bankoverval aller tijden. Pff wat een spanning allemaal op het randje van je stoel zitten en hopen dat het ze gaat lukken en ze niet betrapt worden. Frank Krake beschrijft dit zo goed dat je het levendig voor je kan zien en zelfs de spanning hierin kan voelen. Wat het ook prettig lezen maakt zijn alle afbeeldingen en foto’s van vroeger. Heel bijzonder dat dit zo in het boek bijgevoegd is en dat deze gevonden zijn.

Deel 3 heet het eindspel en eigenlijk wil ik hier niet te veel over kwijt. We lezen hier over het einde van de oorlog en alle offers die iedereen ook nu nog moet brengen erg verdrietig allemaal

Conclusie: Frank Krake schreef weer een geweldig boek waarin duidelijk onderzoek is gedaan naar alle feiten en gebeurtenissen die op zijn getekend in het boek. Ik heb zelfs even moeten wachten met het schrijven van deze recensie omdat het me zo enorm raakte toen ik het boek dichtklapt. Het was zo heftig en kwam enorm binnen. Dus hou je van een goed boek met duidelijke feiten en waargebeurd dan raad ik dit boek zeker aan.

Het boek krijgt van mij 4 sterren.. dit omdat ik het begin wel wat lastig vond om te lezen maar heb geen spijt dat ik doorgelezen heb. Absoluut een aanrader.

Filip:

Frank Krake vertelt dit waargebeurde verhaal op een boeiende manier. De sluwheid van de verzetslieden, de achterbaksheid van zij die aan de kant van de Duitsers staan, de hardhandige aanpak van het Duitse regime, … alles komt uitgebreid aan bod.

Een boek dat je gelezen moet hebben om te kunnen stellen: “Dit mag nooit meer gebeuren!”

Rina Mulder, Ina Beekman & Filip Cappaert

Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?

Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s