Triple-recensie Anton, Truus & Marja: De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake!

Ingezonden gastrecensies n.a.v. onze Recensie-actie De grootste bankoverval aller tijden van Frank Krake. Dank aan Uitgeverij Achtbaan voor de recensie-exemplaren.

Auteur: Frank Krake

Genre: Waargebeurd, Historische biografieën

Aantal pagina’s: 431

Verschijningsdatum: 22 maart 2022

Over de auteur:

Frank Krake (Almelo-1968) studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Krake heeft meerdere bestsellers achter zijn naam staan, waaronder Hannelore – het meisje uit de sekte. Van dat boek is een 6-delige tv-serie in ontwikkeling. Een van zijn grootste succes boekte hij met het oorlogsverhaal De laatste getuige, dat in negen talen verscheen.

http://www.uitgeverijachtbaan.nl

Achterflap:

Nederland zucht al vier jaar onder de Duitse bezetting, als een groep vastberaden verzetsvrienden de wapens opneemt. De tijd van onzichtbaar en klein verzet is voorbij. Ze deinzen nergens voor terug, plegen overvallen, blazen spoorlijnen op en bevrijden twee maten uit het Huis van Bewaring.

Hun leider is Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker en gezocht door de nazi’s. Na de hete verzetszomer van 1944 krijgt hij een gouden tip. In de kluizen van twee banken in het oosten van het land ligt meer dan 200 miljoen gulden. Cash.

Een plan wordt gesmeed. Door de spoorwegstaking is voor de hulp aan onderduikers dringend geld nodig. Veel geld.

Na toestemming uit Londen slaan ze toe. De kisten vol buitgemaakte bankbiljetten verdwijnen veilig in een hooiberg. Zelfs Churchill wordt op de hoogte gebracht van wat de grootste bankoverval ter wereld blijkt te zijn.

De euforie is groot, maar niet overal. De Duitsers zijn beschaamd en woedend tegelijk. Ze zetten alles op alles om het geld terug te krijgen en de daders te pakken. Een beruchte oud-Gestapo officier van de Sicherheitsdienst krijgt de leiding over het onderzoek.

De jacht is begonnen…

Meningen:

Anton:

Hier had je bij willen zijn.

De grootste bankoverval aller tijden

Je hebt oorlogsverhalen en oorlogsverhalen. Dit boek gaat over een, misschien wel het heldhaftigste, verzetsverhaal uit de Tweede Wereldoorlog. Verzetsvrienden in het oosten van Nederland beramen een geniaal plan; het beroven van de Nederlandsche bank. Misschien omdat zich in Oost Europa een verschrikkelijke oorlog afspeelt, wordt dit verhaal nog indrukwekkender. Ik las het boek van het begin tot aan het einde zeer geboeid.

Truus:

Ik had nog niet eerder een boek van Frank Krake gelezen maar wat is dit een ontzettend goed en indrukwekkend boek!

Het vertelt het waargebeurde verhaal van een groep verzetsmensen die in de Tweede Wereldoorlog een bankoverval plegen en miljoenen guldens buit maken. De auteur hoorde zijn vader vaak vertellen over die beruchte bankoverval bij de Nederlansche Bank in Almelo en zijn nieuwsgierigheid werd gewekt.

Frank Krake startte een grondig onderzoek dat vijf jaar zou duren. Hij zocht in archieven, interviewde nabestaanden van ooggetuigen en zelfs nog twee in leven zijnde ooggetuigen, een broer en zus.

Toen op 1 januari 2021 de geheime archieven na 75 jaar openbaar werden gemaakt kon Frank zijn onderzoek compleet maken. Wat resulteerde in een boek met veel foto’s van o.a. de bank, de verzetsmensen en de NSB-ers. Dit zorgt er mede voor dat je wordt meegezogen in het verhaal. Namen van verzetsmensen zeggen niet zoveel, foto’s met namen erbij wel.

Marja:

Een groep verzetsvrienden uit de omgeving van Almelo krijgt de tip dat er veel geld is in de kluizen van 2 banken. Omdat er veel geld nodig is voor extra onderduikers door de spoorwegstaking smeden ze een plan met goedkeuring vanuit Londen. De veroverde kisten vol bankbiljetten worden voorlopig opgeslagen in een hooischuur bij een boerderij. De Duitsers zijn woedend en in hun eer aangetast en zetten alles op alles om de daders te pakken te krijgen en het geld terug te vinden. 

Het boek is een prachtig en gedetailleerd verslag van de verzetsdaden van een groep verzetshelden. Frank Krake  kwam op het idee voor dit boek omdat hij in zijn jeugd van zijn vader over deze grote bankoverval hoorde. Vijf jaar geleden startte hij met zijn onderzoek in de archieven.  Op 1 januari 2021 openden na 75 jaar ook  de laatste archieven en kon hij zijn werk afronden.  Frank Krake staat erom bekend dat hij zeer nauwkeurig te werk gaat, grootschalig en grondig onderzoek doet en alle feiten verifieert en controleert en veel bronnen raadpleegt. Dat is dan ook bij  dit boek ook gedaan. Hij heeft voor het boek nog twee in leven zijnde ooggetuigen gesproken. Het boek bevat zeer veel historische foto’s die grotendeels nooit eerder gepubliceerd zijn. 

Anton:

Aan het einde van de Duitse bezetting neemt het verzet toe. Een aantal vrienden in de omgeving van Almelo zijn actief in het verzet. Ze bieden hulp aan onderduikers. Voedselbonnen worden gestolen en verspreid of illegale kranten worden bezorgd. Op zich zijn dit relatief onschuldige vergrijpen.

In 1944 wordt de groep getipt dat er geld, veel geld in bankkluizen ligt opgeslagen. Geld dat het verzet heel hard nodig heeft om de bezetters te verslaan. Er worden contacten gelegd met Londen, tot op het niveau van Churchill om een bankoverval plan te beramen. De Nederlandsche bank is het doelwit.

NSB-er Rost van Tonningen leidt deze bank en heeft nauw contact met de Duitsers. De geldvoorraad is belangrijk voor de bezetters. Als de beraamde overval ten uitvoer wordt gebracht en op indrukwekkende wijze slaagt, neemt de spanning bij de leiding van de bank en de Duitsers toe. Er is veel, heel veel geld buitgemaakt. De Duitsers zijn uit op wraak. De daders mogen niet ontsnappen.

Truus:

Frank Krake heeft het verhaal dusdanig goed vertelt dat ik erg onder de indruk ben geraakt van de daden van de verzetsmensen. Ze deden dingen voor het verzet met gevaar voor eigen leven. Ook voor de boeren die onderduikers opnamen heb ik veel respect gekregen want ook hun leven was niet veilig. En de koeriersters wil ik zeker niet vergeten. Zij legden ontzettend veel kilometers af op hun gammele fietsen, in weer en wind, om boodschappen door te spelen aan het verzet.

Marja:

Het eerste deel van het boek bestaat uit de uitgebreide kennismaking met de groep verzetshelden en hun (illegale) activiteiten in de oorlog. Door de foto’s van de verzetshelden en de locaties waar iets plaatsvond worden de gebeurtenissen zeer realistisch en daardoor is het ook makkelijker te volgen want er staan heel veel namen in het boek.  

In deel 2 van het boek komt de bankoverval in beeld en in deel 3 lees je wat er na de bankoverval gebeurde en hoe het ieder van hen vergaan is tot aan de bevrijding van Nederland. En dan is er nog een epiloog dat speelt in augustus 1946.

Anton:

Het verzet krijgt het zeer zwaar in het Oosten van Nederland. Door een kleine misrekening van een de verzetslieden krijgen de Duitsers de bankrovers in beeld. Ondertussen naderen de bevrijders Nederland. De spanning neemt toe. De Duitsers worden agressiever tegen verzetsstrijders en gevangenen. Ze worden geëxecuteerd of naar barbaarse strafkampen afgevoerd. Helaas geldt dit drama ook voor de bankrovers en aanverwante verzetsstrijders. Als de oorlog is beëindigd hebben deze helden het niet allemaal overleefd. Dit boek is een eerbetoon aan de moedige strijders. Het verhaal wordt met foto’s en afbeeldingen nog levendiger. Er is nauwgezet onderzoek gedaan naar feiten en op een prachtige wijze in de boek verwoord. Het is een ander oorlogsverhaal dan ik had verwacht. Wat mij betreft kan het worden verfilmd.

Truus:

Zoals ik in het begin al schreef, is het een indrukwekkend boek. Het vertelt over een verleden dat we nooit mogen vergeten. Het is een eerbetoon aan alle verzetsmensen. Het waren echte helden!

Marja:

Doordat het boek opgedeeld is in veel hoofdstukken leest het prettig omdat je dan even kan ademhalen en de gebeurtenissen kan verwerken want er gebeuren veel spannende, dappere en hartverscheurende dingen. Maar er is ook plaats voor de onvoorwaardelijke vriendschap, vreugde en liefde tijdens deze verschrikkelijke oorlog. 

Een prachtig boek en een heel mooi eerbetoon aan deze groep verzetsvrienden. 

Anton van Alphen, Truus Heijnen & Marja Legius

Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?

Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s