Sandra las: Duistere grens-Johnny Bollé****

Met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Johnny Bollé

Genre: Thriller / NUR 332

Aantal pagina’s: 255

Verschijningsdatum: 12 februari 2022

Over de auteur:

Johnny Bollé werd geboren in Antwerpen, waar hij ook opgroeide. Na zijn studie klinische chemie aan de Hogeschool in Antwerpen ging hij aan de slag als paramedisch laborant. Het duurde enkele jaren voordat hij inzag dat hij dit niet heel zijn leven wilde doen. Op zijn dertigste maakte de sportieveling een carrière-switch en veranderde zijn hobby in zijn beroep: hij werd personal trainer en groepslesgever, een beroep dat hij nog steeds met veel enthousiasme uitoefent. Naast sporten zijn lezen en schrijven voor hem een uitlaatklep waardoor hij tot rust komt. Het grootste gedeelte van zijn vrije tijd besteedt hij dan ook achter zijn moderne schrijftafel: de computer.

http://www.letterrijn.nl

Achterflap:

Met een list worden vier mensen naar een afgelegen plek gelokt en opgesloten. Eén van hen is Sieg Papadakis. Na een vreselijke tijd, kan hij aan de dood ontsnappen, maar dit ging ten koste van zijn geweten. Negen jaar later staat multimiljonair Sieg aan het hoofd van de producent van spellen, Medusa. Hij heeft de ware toedracht van de opsluiting voor zich gehouden. Er is echter nog iemand die alles afweet van wat er tijdens zijn gevangenschap is gebeurd. Deze man, die zich Argus noemt, aarzelt niet om hem met deze informatie te chanteren. Sieg geeft toe, en raakt zo steeds meer verstrikt in een web van leugens, moord en bedrog. Om de steeds agressiever wordende Argus tegemoet te komen, doet hij alles wat die wil. Tot de mensen uit Siegs naaste omgeving de dupe dreigen te worden. Hij besluit terug te vechten.

Mening:

But where do you go to my lovely

When you’re alone in your bed

Tell me the thoughts that surround you

I want to look inside your head

Met dit stukje songtekst van Where do you go to my lovely van Peter Sarstedt begint het boek. Prachtig nummer wat ik meteen ook even opzet en wat erg goed gekozen is bij dit verhaal. En sluit ook mooi aan bij de prachtige cover.

Het boek begint in 2010 in de Antwerpse Kempen. Daar gebeurt iets afschuwelijks in een oud gebouw dat verscholen ligt tussen de bomen. Maar wat is er nu precies gebeurd met wie en waarom? Daar krijgen we niet meteen antwoord op, maar het triggert wel om door te willen, moeten lezen.

Het verhaal speelt zich afwisselend af tussen 2010 en 2019. In 2010 volgen we het verhaal van de vier studenten/vriendengroep van Sieg, Julian, Farah en Summer. Een spelletje met een ouijabord is het begin van een duister plan dat leidt naar die gruwelijke dag in 2010 in de Antwerpse Kempen.

In 2019 volgen we Sieg. Hij heeft een fortuin verdiend met zijn bedrijf Medusa, producent van spellen. Vooral het spel Dark Frontier heeft hem veel geld opgeleverd. Hij heeft zijn bedrijf inmiddels verkocht en wil de rest van zijn leven doorbrengen op het Griekse eiland Zakynthos. Langzaam maar zeker leren we Sieg steeds beter kennen. We zien waar hij mee worstelt, hoe hij geworden is wie hij is en hoe zijn vader daar een rol in heeft gespeeld. Sieg wordt al jaren gechanteerd door een persoon die zich Argus noemt. Sieg accepteert deze chantage en beschouwt het als vaste maandelijkse lasten. Maar Argus verandert van toon in zijn mails en wil meer. Sieg dacht een zorgeloos, stressvrij leven te gaan leiden op Zakynthos. En heel even lijkt het leven hem toe te lachen als hij Lara ontmoet, zij heeft een Yogastudio op het eiland. Dan duiken echter demonen uit het verleden op en weet hij niet of hij Lara kan vertrouwen. Wat doet Hannelore, een vriendin van vroeger, ineens op het eiland? En wie is toch die Argus? Argus lijkt steeds dichter bij te komen, maar wat wil hij nou eigenlijk van Sieg? Het verleden laat Sieg niet los en na een reeks dramatische gebeurtenissen besluit hij dat het genoeg is en dat hij de confrontatie met Argus aan wil gaan.

Johnny Bollé heeft een fijne, vlotte schrijfstijl. Korte hoofdstukken en na elk hoofdstuk wil je gewoon nog even het volgende hoofdstuk lezen om te weten hoe het verder gaat. Het is steeds goed duidelijk in welk jaar het hoofdstuk zich afspeelt en knap neergezet de verschillen tussen de Sieg uit 2010 en die van negen jaar later. Het is duidelijk dat het leven zijn sporen heeft nagelaten. De personages zijn goed uitgewerkt en stuk voor stuk sterk neer gezet. Gedurende het verhaal begrijp je dat wat er in 2010 gebeurd is, iets is waar Sieg een grote rol in heeft gespeeld. Maar welke rol dat precies is wordt pas op het einde duidelijk. Bollé gooit er ook nog een aantal plotwendingen in, waardoor je steeds op het verkeerde been wordt gezet en het echt pas op het einde duidelijk wordt wat er gebeurd is en wauw! Die ontknoping! Ik had wel een idee, maar ik zat er echt helemaal naast. En daar hou ik zo van! De titel Duistere grens past zo goed bij het verhaal ook. Niet alleen vanwege het spel Dark Frontier, maar ook vanwege de duistere grenzen waar in het verhaal soms overheen gegaan wordt.

Aan het einde van het boek zitten we in januari 2020. Dan wordt er even gesproken over een virus waarvan wetenschappers vrezen dat het een pandemie gaat worden. Dit is voor het verhaal verder niet belangrijk en had wat mij betreft ook niet benoemd te hoeven worden. Dit is echter het enige minpuntje wat ik heb. Duistere grens is het eerste boek wat ik van deze auteur heb gelezen, maar zeker niet het laatste.

Vier sterren.

Sandra Remmig.

*Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?

Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s