Riejanne las: Komt niks van terecht-Alice Bakker***1/2

Met dank aan  Godijn Publishing voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Alice Bakker

Genre: Young Adult fictie 15 +

Aantal pagina’s: 205

Verschijningsdatum: november 2021

Over de auteur:

Alice Bakker (1970) is auteur en freelance tekstschrijver/redacteur. Daarnaast geeft ze schrijfcursussen. In 2010 besluit ze een langgekoesterde wens, een boek schrijven, uit te voeren. In de aanloop naar haar eerste eigen publicatie publiceert ze diverse verhalen in verhalenbundels – waaronder een aantal in bundels van Godijn Publishing – en werkt ze o.a. mee aan bijzondere boeken waarin verhalen van kankerpatiënten opgetekend zijn. Inmiddels is de wens uitgekomen en is er een kleine stapel van haar eigen boeken verkrijgbaar. Alice woont met haar gezin in het Zuid-Hollandse dorp Oude Wetering en werkt vanuit haar geboorteplaats Roelofarendsveen. 

www.aliceinwoordenland.nl

Achterflap:

Vanaf het eerste moment dat we vertellen over de zwangerschap, is er één opmerking die we intussen wel duizend keer gehoord hebben: “Marijn en Yara, jullie zijn zestien! Er komt niks van jullie terecht.”
Ho. Wacht even. Dan kennen jullie ons nog niet.
Dat zullen we nog wel zien.

Mening:

Ik kreeg de vraag of ik Komt niks van terecht van Alice Bakker wilde recenseren, omdat ik in een ver verleden een afstudeerproject heb gedaan waarin ik onderzoek deed naar tienervaders. Ik vind het dan ook erg origineel dat er nu eens een boek vanuit dat perspectief geschreven wordt.

Bakker heeft een vlotte schrijfstijl, waardoor je onmiddellijk in het verhaal gezogen wordt. Wat ik heel krachtig vind is dat het qua taalgebruik lijkt op 15- á 16-jarigen. Je hoort ze gewoon echt zo praten.

De onzekerheid waar deze pubers mee te kampen hebben wordt heel realistisch neergezet en dat zal voor veel jongeren heel herkenbaar zijn. De eerste verliefdheid, maar ook de vertwijfeling tussen kiezen voor het vriendje of je vriendinnen. Yara en Marijn vinden hun weg daarin, maar dat gaat niet vanzelf. Het is vooral Yara die in het begin aan het aan- en afstoten is, iets waar ik me best aan irriteerde, tot de reden duidelijk was waarom ze dat deed. Op dat moment was mijn irritatie ook helemaal weg.

Het moment dat ze ontdekken dat Yara zwanger is realiseren ze zich langzaam hoe alles zal gaan veranderen. In de eerste plaats in hun eigen leven, maar ook de manier waarop anderen tegen hen aan kijken. Bakker weet dit heel goed te schetsen, waardoor de gevolgen gewoon voelbaar zijn.

Ondanks dat het leest als een trein vind ik het erg jammer dat verschillende situaties soms gewoon in elkaar overlopen zonder een tussenliggende alinea. Dat maakt dat ik voortdurend moet schakelen, omdat de overgangen niet duidelijk aangegeven worden. Daarnaast vind ik de snelheid waarmee het verhaal verteld wordt erg jammer. Mijns inziens had er meer ingezeten als de hoofdpersonen wat meer uitgediept waren. Het zou het voor mij echt meer compleet maken.

Wat ik wel heel mooi vind is hoe het verschil beschreven wordt tussen de tienermoeder en -vader, waarbij vooral de aanpassingen als vader erg moeilijk lijken te zijn. De vele hobbels die ze daarbij moeten nemen, maar ook de angst om voor altijd bij elkaar te moeten blijven. Een keuze die voelbaar spannend is op die leeftijd.

Conclusie:

Schrijfstijl: 4

Psychologie: 3

Plot: 3,5

Leesplezier: 3.5

Originaliteit: 4

Drie en halve sterren oftewel een mooie 7/10 voor Komt niks van terecht.

Riejanne Zwiers.

*Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?

Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Riejanne las: Komt niks van terecht-Alice Bakker***1/2”

Plaats een reactie