
Dank aan Uitgeverij Hamley Books voor het recensie-exemplaar.
Auteur: Latoya Morris
Genre: 13-15 jaar, Fictie Jeugdboeken / NUR 284
Aantal Pagina’s: 198
Verschijningsdatum: mei 2021
Over de auteur:
Latoya Morris is vertaler Engels en Duits. Naast schrijven houdt ze van tekenen, schilderen, lezen, zingen en gitaar spelen. Geestenvanger is haar debuut als jeugdauteur.
Achterflap:
De onzekere Olivia gaat voor de zomervakantie naar een kamp waar ze over dierenverzorging leert. Ze krijgt het al snel aan de stok met de gemene Claire en haar vriendinnen. Het liefst zou ze meteen terug naar huis gaan, maar gelukkig zijn er ook aardige meisjes en jongens in het kamp.
Het kamp blijkt veel leuke en leerzame dingen voor Olivia in petto te hebben, maar ze komt er achter dat er ook een griezelig mysterie om de plek heen hangt. Verhalen over Indianengeesten en reusachtige wilde dieren doen al snel de ronde, maar weinig kinderen in het kamp geloven er echt in. Totdat een van hen niet meer terugkeert van een groepswandeling in het bos.
Mening:
De cover is voor mij een typische Hamley Books cover, deze nodigt opnieuw direct uit tot lezen van dit boek en is bijna niet te weerstaan. De dromenvanger / geestenvanger speelt een belangrijke rol in het boek, het kleurgebruik, de sterrenhemel en het bos zijn zeer goed gekozen. Het boek is aangevuld met diverse illustraties waardoor er extra sfeer wordt gecreëerd tijdens het lezen.
Latoya laat je eerst kennismaken met de hoofdrolspeler Olivia, een twaalfjarig meisje met een hart voor dieren. Hierin had ik als dierenvriend al direct een klik met Olivia. Je wordt al snel meegenomen naar het Kamp Wolff waar Olivia haar kampgenoten en begeleiders leert kennen. Door de vele personages had ik gedurende het boek niet helemaal door wie nou wie was en wat hun rol was. Voorin het boek staan Indiaanse namen en hun betekenis, wellicht zou zo een lijstje prettig naslagwerk zijn voor de diverse personages om even terug te kijken. Door de rondleiding die de lezer eerst door het kamp krijgt, is het of je zelf aanwezig bent in Kamp Wolff.
De verhalen over mysterieuze legendes en indianen bij het kampvuur zijn het begin van een spannend avontuur. Realiteit en fantasie lopen door het gehele boek door elkaar heen. De spanning wisselt zich prettig af met rustigere momenten maar zonder te verslappen in het verhaal. Hierdoor had ik de grootste moeite met het wegleggen van het boek.
Met veel details wordt er een sfeer in het boek gecreëerd waardoor je op sommige momenten het kippenvel op je armen voelt. Vragen als waarom is het kamp eerder gesloten geweest komen in je op, waarom zijn de dieren om het kamp zo groot en waarom komen ze zo dichtbij? Wanneer iemand uit het kamp verdwijnt kom je in een stroomversnelling terecht, zou er dan toch iets van de legendes over de indianen waar zijn? Is het geen legende maar waarheid?
Voor wie niet in legendes gelooft, gaat dit tijdens het lezen zeker doen!
Conclusie:
Tijdens het lezen was het alsof ik terug ging in mijn eigen jeugd. Het kampgevoel is zo goed beschreven, dat ik vele situaties en gevoelens herkende van de kampen die ik met school heb beleefd. Het onzekere gevoel bij vreemde kinderen, de dominante pestkoppen die er altijd tussen zitten, corvee, samenwerking en de nieuwe vriendschappen die je sluit. Maar zeker ook de enge spannende verhalen in het donker. Ik denk dat ook vele kinderen zich hierin zullen herkennen.
Wanneer ik niet aan het lezen was, bleef het boek in mijn hoofd rondspoken. Ieder vrij moment heb ik het boek erbij gepakt om samen met Olivia het avontuur aan te gaan en ik moest gewoon weten hoe het boek zou aflopen. Ik kijk voortaan een beetje anders naar mijn eigen dromenvanger aan de muur.
Is Latoya Morris naar mijn mening geslaagd met haar debuut als jeugdauteur? Meer dan!
Een boek dat niet weg te leggen is, en een verhaal dat zo geschreven is dat het in je hoofd kruipt zodat het blijft zitten gedurende de dag, kan ik niet anders beoordelen dan met een dikke vijf sterren en een hele dikke pluim erbij!
Op en top geslaagd!
Marie Quickboots.
*Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?
Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂