Stellenbosch oftewel Volvoville, in de Paradyskloof, zo’n beetje het Wassenaar van Zuid-Afrika, doet wat dorps aan. De op een na oudste plaats van Zuid-Afrika ademt rust, sfeer en klasse uit, oud en vooral wit geld domineert. Maar het kan haast niet anders of er zit een adder onder het gras. En die adder heet Jasper Boonstra, de extravagante financiële manipulator uit de hors categorie, een psychopaat, de meest gehate man van de stad. Hij wil Donkerdrif verkopen, in de Banhoekvallei, een majestueus landgoed, tweehonderd acht en dertig hectare groot met negentig hectare wijngaard. Bekroonde wijnen, topkwaliteit. Onder strikte geheimhouding natuurlijk. Sandra Steenberg, makelaar bij Benson International Real Estate, lijkt in de prijzen te vallen. De courtage heeft ze keihard nodig. Er is een minpuntje aan de opdracht: Boonstra heeft zijn (te) oude vrouw genadeloos af geserveerd en hangt de playboy uit.
In de tweede verhaallijn komen we de bekende troep Valken weer tegen. Bennie Griessel met zijn maat Vaugn Cupido hebben nog iets te goed uit het laatste, belabberd afgelopen avontuur. In negatieve zin. Degradatie, terug in rang en overplaatsing naar een boerengat, naar Lainsburg, voor zes maanden. De ontvoering van Calvyn ‘Callie’ de Bruin, een stille raadselachtige jongen, zorgt er voor dat ze toch in Stellenbosch terecht komen.
Conclusie
Bennie Griessel, eind veertig, heeft een drankprobleem achter de rug en ondertussen vele kilometers op de teller. Het lijkt allemaal niet erg origineel. Het zijn de andere factoren die Bennie interessant maken. Op de eerste plaats zijn vriendin Alexa natuurlijk, eigenaresse van de Afrisound Studios maar het is vooral de bevreemdende omgeving van een land dat in alles anders is dan de steriele witte omgeving waarin de Scandi auteurs hun verhalen zich laten afspelen.
Tegen de achtergrond van de duistere machtsverhoudingen in een ongekend mooi land met vele groeistuipen ontwikkelt Donderdrif zich als een topthriller met een enerverend slot. De persoonlijke verhoudingen en spanningen zijn niet van de lucht, maar doen zich minder gelden. Dit geldt ook voor de oorlog van Bennie tegen de fles. Het verhaal zit steengoed in elkaar en zorgt keer op keer voor turbulente wendingen. Tussen de regels door vlamt regelmatig de kritiek op. Wat blijft, is de aanklacht, de beschrijving van het verval in Zuid-Afrika, de als maar voortdurende staatskaping*, waardoor van het optimisme ten tijde van de vrijlating van Nelson Mandela weinig meer over is.
Het boek bevat een aantal mooie zijsprongen. Deon Meyer kent z’n klassiekers. In Dashiell Hammett’s roman The Maltese Falcon en in de Warner Bros film uit 1941, wordt Sam Spade’s partner Miles Archer, doodgeschoten met een Webley-Fosbery Automatic Revolver en het is niet toevallig dat deze zeldzame revolver een belangrijke rol speelt in het verhaal. Meyer heeft zich volledig gerevancheerd voor ‘Prooi’.
Vijf sterren.
Jac Claasen.
*Staatskaping: Een diep in het staatsbestel geïntegreerde vorm van corruptie, in alle mogelijke vormen. In feite komt het neer op het leegroven van de staatskas van een land zoals we in Zuid-Afrika gezien hebben. Misdaad die door de staat derhalve wordt gesanctioneerd.
*Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?
Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂