Over de auteur:
Annemieke de Schepper is docent, schreef columns, artikelen en verhalen. De stille oorlog van mijn vader is haar debuutroman.
www.annemiekedeschepper.nl
Op persoonlijk vlak heb ik soms van dichtbij gezien wat de oorlog met mensen heeft gedaan. Ouderen die er niet over kunnen praten, getraumatiseerd zijn. Of de mensen die er juist wél over willen praten om hun verhaal kwijt te kunnen. Er zijn al vele romans en waargebeurde verhalen over de oorlog geschreven. Vaak raken zij ons diep. Het leed, de onmacht, maar ook de menselijkheid zijn zaken waarmee wij ons kunnen vereenzelvigen en waarbij wij ons in kunnen leven op een dieper niveau. Maar de huidige generatie heeft geen idee hoe het toen echt was; we kunnen ons er gelukkig slechts een voorstelling van maken.
Annemieke de Schepper neemt je in haar prachtige debuutroman mee naar de slag om de Schelde, een vaak vergeten verhaal, maar een met een behoorlijke impact op de levens van de mensen die het hebben meegemaakt. Zij brengt dit stukje zeer belangrijke geschiedenis tot leven, op levensechte wijze en weet het zo te omschrijven dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Al lezend proef, voel en ervaar je de gebeurtenissen op intense wijze.
In De stille oorlog van mijn vader neemt hoofdpersonage Anna je mee op reis. Na het overlijden van haar vader wil zij zijn as terugbrengen naar huis: Biervliet in Zeeuws-Vlaanderen, waar hij geboren is. De veerpont waarop haar reis begint, komt echter stil te liggen en aan boord vertelt haar tante het verhaal van haar vader. Het beeld dat zij van haar vader had, krijgt een andere kant, een ander verhaal. Ze is dan ook vastbesloten om de reis die zijn leven was in zijn ware kern te beleven. Ze bezoekt de plaatsen van zijn jeugd en leert hem kennen op manieren die ze niet voor mogelijk had gehouden. Met dit uitgangspunt is dan ook een ontroerend en rakend verhaal ontstaan. Want hoe goed kennen wij onze ouders echt? Juist door deze zoektocht voert menselijkheid de boventoon, het leren zien van de ware ik achter haar vader. En wat menselijk leed voor sporen achterlaat.
De kracht van de roman schuilt hem in de beeldende schrijfstijl, de prachtige personages en bovenal het gevoel waarmee dit verhaal geschreven is. Je proeft de liefde voor elk woord, de betrokkenheid bij Anna en haar naasten, maar bovenal de empathische vermogens van de auteur. De ene na de andere emoties raast voorbij. Zo heb ik bij vlagen gelachen, want de auteur heeft ook veel humor in het verhaal verwerkt, waardoor het niet zwaar op de hand is, maar juist enorm binnenkomt. Het andere moment mag je de tissues wel klaarleggen, omdat zij je behoorlijk weet te ontroeren.
In de eerste plaats is dit boek een oorlogsverhaal, maar toch is het zoveel meer dan dat. Zelden heeft een boek mij zo weten te raken op niet alleen emotioneel vlak, maar vooral op het menselijke aspect. Wat mij betreft dan ook een absolute aanrader als je houdt van verhalen over het échte leven, een verhaal over mens zijn en de invloed van (traumatische) gebeurtenissen op ons bestaan. Maar ook de zoektocht naar je naasten, het eren van hun leven en zodoende een stukje van jezelf vinden.
Als dit het debuut is van De Schepper, ben ik zeer benieuwd wat zij nog meer voor inspiratie heeft. Want dat schrijven in haar bloed zit, is meer dan een voldongen feit. Van mij krijgt dit verhaal dan ook de volle vijf sterren.
Eva Krap.
**Vinden jullie het leuk ons op Facebook te volgen?
Like dan onze pagina Samenlezenisleuker en word om mee te kletsen over boeken lid van onze echte gezellige boekengroep! En dat kan hier: Samenlezenisleuker 📚🥂
De stille oorlog van mijn vader: Een prachtig boek over ervaringen van een gezin tijdens de tweede wereldoorlog en het leven van de volgende generaties van alle kanten belicht.
Zeeuws Vlaanderen, de Slag om de Schelde en ook hoe familieleden met elkaar omgingen worden zo mooi neergezet.
Zelf werkte ik een groot aantal jaren als technicus in Zeeuws Vlaanderen.
Ik nam ook het liefst de boot naar de overkant, een welkome onderbreking.
Dit boek zou ook aanwezig moeten zijn in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp.
LikeLike