Corina las: De laatste verhalenweefster – Marita Coppes****

De laatste verhalenweefster 2

Met dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Marita Coppes

Uitgever: Ambo|Anthos

Aantal pagina’s: 248

Genre: Roman

Verschijningsdatum: 7 juni 2018

Over de auteur:

Marita Coppes (Cali, 1974) woonde als kind in Colombia en maakte later reizen naar Zuid-Amerika, waar ze van dichtbij meemaakte wat oliewinning in de jungle aanricht. Ze is coach en docent aan de Nationale Vertelschool en leert professionals verhalen vertellen.

( Bron: http://www.amboanthos.nl )

De achterflap:

De laatste verhalenweefster van Marita Coppes is een gelaagde familieroman met magisch-realistische elementen. Wiens verhaal leef je en is het lot niet simpelweg een zich herhalende familiegeschiedenis?

Kate Baker is advocaat bij T-Petrol, de oliemaatschappij in Guatemala waarvan haar vader directeur is. Als hij overlijdt ontdekt ze dat hij tijdens de burgeroorlog opdracht heeft gegeven een Maya-dorp uit te roeien om olieboringen op die plaats mogelijk te maken. Dat dorp, El Sede de Ixchel, heeft generaties lang vermaarde verhalenweefsters voortgebracht, en Kate’s geliefde nanny Calixta was een van hen. De druk om de rijke traditie van de verhalenweefsters voort te zetten komt bij Kate te liggen.

Mening:

Wat een heerlijke schrijfstijl en wat een mooi verhaal. Voor mij af en toe een beetje aan de zweverige kant, maar dat drukt de leespret niet. Kate is een ijzersterk neergezet personage, en je leeft met elke beslissing, confrontatie en gebeurtenis met haar mee.

De overige belangrijke personages komen ook goed naar voren en je leert iedereen voldoende kennen. Je ziet het land voor je, en al kan ik niets met het verschijnen van geesten en dergelijke, toch wordt het zo beschreven dat je het gelooft en het je raakt. Het heden en het verleden worden mooi en passend met elkaar in verband gebracht, en je wil niets anders dan weten hoe en wat. De onderlinge verhoudingen geven je tijdens het lezen een speciaal gevoel, en maken het verhaal een prachtig geheel.

Conclusie:

Coppes weet op een mooie manier een maatschappelijk probleem te verweven in een prachtig familieverhaal welke je tot het einde toe blijft intrigeren.

Vier sterren.

Corina Nieuwenhuis.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s