Lieselotte las: Pelgrim zonder God – Herman Vuijsje

PelgrimzonderGod

Eerst en vooral chapeau dat mensen dit echt doen zo’n pelgrimstocht! Aan mij is er echt geen Pelgrim verloren gegaan ik zie mezelf echt geen voettocht van vier maanden maken.

Tijdens zijn omgekeerde Pelgrims tocht komt Vuijsje op heel wat heilige plekken, ziet hij veel kunstwerken en bouwwerken, hij maakt hier een mooie beschrijving van en heeft ook de moeite gedaan om hun betekenis op te zoeken.  Als lezer zie je aan de hand van zijn beschrijvingen alles zo voor je. Ik waande me af en toe zelf in het landschap dat hij beschreef of zag het kunst/bouwwerk zo voor me.

De dag van vandaag worden Pelgrimstochten niet altijd meer om godsdienstige redenen gedaan maar dikwijls omdat mensen naar iets opzoek zijn of om spirituele redenen. Hier kan ik wel inkomen waarom iemand dit zou doen, iedereen is wel eens opzoek naar iets en als zo’n tocht je helpt waarom niet. Op iedere plek die je langs de tocht aflegt kom je andere geschiedenis en andere religieuze elementen tegen, wat het dan weer boeiend maakt om zo’n tocht te doen. Zelf heb ik door het boek te lezen heel wat bij geleerd of religieuze aspecten zoals de hemel, de hel, de schuld.

Het boek raad ik vooral aan mensen aan die zelf van plan zijn zo’n pelgrimstocht te maken en die van geschiedenis houden. Het boek heeft me uit mijn comfortzone van Romans en Thrillers gehaald.
Het is leuk om te lezen hoe Vuijsje zijn tocht ervaren heeft en hoe hij alles uitlegt. Hier en daar moest ik wel wat doorbijten om door te lezen omdat het me wat te langdradig werd.
Wat niet wegneemt dat het met de nodige passie geschreven is.
Het is dan ook geen standaardverhaal dat je leest.
Ook al ben je als lezer niet ervaren met het pelgrim gebeuren het boek is leesbaar geschreven door de humor en de ironie die Vuijsje er instopt.

Lieselotte Danneels

Over Pelgrim zonder God:

Herman Vuijsje legde te voet de oude Sint-Jacobsroute af, maar niet op de traditionele manier. Hij maakte de tocht in zijn eentje en in omgekeerde richting: van Santiago de Compostela terug naar Amsterdam. Pelgrim zonder God is een klassieker in de Nederlandse pelgrimsliteratuur en verplichte kost voor iedere langeafstandswandelaar. Al hebben de pelgrims van nu vaak andere doelen dan vroeger, toch blijft de caminho een onvergetelijke ervaring. Voor deze editie schreef Herman Vuijsje een nieuwe, uitgebreide inleiding.

‘Een tijdlang voortstappen door de wereld, het landschap, het weer en de natuur, op jezelf teruggeworpen worden – ik geloof niet dat iemand daar onberoerd onder kan blijven.’ – Herman Vuijsje (2018)

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s