Corina las: Grote zus – Gunnar Staalesen ****

GroteZus

Met dank aan Uitgeverij Marmer voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Gunnar Staalesen

Serie: Varg Veum

Oorsprokelijke titel: Storesøster

Vertaling: Lucy Pijttersen

Uitgever: Marmer

Aantal pagina’s: 352

Genre: Thriller

Verschijningsdatum: 8 mei 2018

Over de auteur:

Gunnar Staalesen is een Noorse bestsellerauteur van tientallen thrillers. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken met privédetective Varg Veum, een serie die ook in Nederland en Vlaanderen op televisie is uitgezonden. Inmiddels heeft Staalesen 21 thrillers met Varg Veum in de hoofdrol geschreven. Grote zus is het laatste deel. Gunnar Staalesen woont, evenals Varg Veum, in Bergen.

(www.uitgeverijmarmer.nl )

De achterflap:

Varg Veum krijgt bezoek van een vrouw die zich tot zijn verbazing voorstelt als zijn halfzuster. Maar ze is niet gekomen om de familie- banden aan te halen, ze wil dat hij haar petekind zoekt, de 19-jarige Emma, die naar Bergen is vertrokken om daar te studeren. Na haar verhuizing uit het studentenhuis is ze spoorloos verdwenen zonder een adres achter te laten.

Het onderzoek voert Veum naar het ruige kustgebied tussen Bergen en Haugesund, waar een criminele motorbende de lakens uitdeelt. Natuurlijk laat Veum zich door het brute geweld niet afschrikken, maar dan neemt de zaak een onverwachte wending die hem ook persoonlijk raakt.

Mening:

Ja hoor weer echt een Scandinavisch verhaal vanaf de eerste regels. Heerlijk! Waar ik voor het lezen nog een beetje huiverig was, daar het deel 21 van een serie is, was dat na vier bladzijdes al over. Waarom kende ik deze schrijver nog niet? Want wat een heerlijke, beeldende schrijfstijl. Zo kunnen alleen die Scandinaviërs het.

Veum is een wat oudere privé detective en zijn karakter staat als een huis. Ik heb nergens het idee dat ik iets heb gemist in de voorgaande delen qua opbouw van zijn karakter en ik sluit hem gelijk in mijn hart. Hij durft buiten de gebaande padden zijn onderzoek te doen en schuwt niets.

Lang blijf ik me afvragen hoe Gunnar de lijntjes die hij mooi en gedetailleerd uitzet bij elkaar gaat krijgen en vooral de gebeurtenissen uit het verleden geven mij de nodige hoofdbrekers. Heerlijk!! Als dan de lijntjes allemaal bij elkaar liggen en aan elkaar geknoopt zijn dan schieten er toch nog een paar los en zit je met een mooi WTF-momentje.

Conclusie:

Een echte Scandinavische psychologische thriller met een paar mooie heftige momenten en een kei gaaf plot!

Schrijfstijl: 4.5

Leesplezier: 4

Originaliteit: 4

Psychologie: 4

Spanning: 4

Plot: 5

Een ruime vier sterren voor Grote zus.

Corina Nieuwenhuis.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s