Albert las: Noem het liefde-Daan Heerma Van Voss **

Noemhetliefde

Jammer.
Bij het lezen van de eerste bladzijden van “Noem het liefde” van Daan Heerma van Voss, schoten twee andere boeken meteen in gedachten. ,“de Droomkoningin” en “Lolita” . Ook hier vertelt de hoofdpersoon aan een derde zijn geschiedenis.

De roman beschrijft drie hoofdlijnen. Tomas Wolf die niet meer in de liefde gelooft, zijn zieke grootmoeder die levenseinde onder eigen regie houdt en zijn goede vriend, de ernstig zieke Adriaan de Ridder.

Tomas Wolf redt een meisje van een aanstormende taxi. Het blijkt een achter- achternicht te zijn. Het meisje A. Zo genoemd omdat hij haar nooit meer wil afstaan. Hij valt als een blok voor haar,

Tomas is bijna 2 keer zo oud als het meisje A. , dus je voelt al dat dit niet goed kan gaan. Het wordt een stormachtige relatie. Een oudere man met de nodige levenservaring met een vrouw die onzeker in het leven staat en de nodige levenservaring mist. Toch is ze niet op haar mondje gevallen en weet ze Tomas regelmatig op het verkeerde been te zetten.

Langzaam aan als de eerste passie weg is gaat Tomas alles in perspectief plaatsen. Geholpen door zijn vriend Adriaan die doorvraagt op datgene wat Tomas te zeggen heeft.

Pas in het laatste deel van deze roman wordt duidelijk wat er in het vroegere deel van het leven van Tomas heeft plaatsgevonden dat van grote invloed is op zijn verdere leven.

Wat ik miste in deze roman was een spanningsboog. Het verhaal komt maar niet op gang in de eerste hoofdstukken. Ergo: dit boek heeft de expliciete seksscènes in het eerste deel niet nodig. Het riep bij mij een weerzin en walging op waarbij ik het boek bijna na 100 blz voor gezien hield.

Het laatste deel kwam de échte roman schrijver boven drijven. Jammer, hier had veel meer in gezeten.

Twee sterren

Albert Plesman

Over Noem het liefde:

Geloof ik eigenlijk nog wel in de liefde? Die vraag heeft de vierendertig-jarige Tomas Wolf zich lang niet durven stellen. Maar nu zijn grootmoeder erover denkt haar leven te beëindigen en zijn beste vriend ernstig ziek is, besluit hij te geloven. Hij stelt zich weer open voor de liefde. En hoe. Hij valt voor het jongere meisje A., dat, beïnvloed door de volgens Tomas narcistische tijdsgeest, een totaal andere kijk op de liefde heeft.

Noem het liefde is een even betoverende als genadeloze schets van deze tijd. Spiegel en hamer ineen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s