Karin las: Kinderen van de rivier-Lisa Wingate*****

Kinderenvanderivier

Met dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Lisa Wingate

Oorspronkelijke titel: Before We Were Yours

Vertaling: Ambo|Anthos, Corien Metaal

Uitgever: Ambo|Anthos

Aantal pagina’s: 415

Genre: Roman

Verschijningsdatum: januari 2018

 

Over de auteur:

Lisa Wingate is journalist en auteur. Ze schreef meerdere romans en werd genomineerd voor diverse prijzen. Kinderen van de rivier werd in 2017 bekroond met de Goodreads Choice Award voor beste historische fictie.

( www.amboanthos.nl )

Cover:

Alles, maar dan ook alles vind ik mooi aan deze cover. Prachtig kleurgebruik bij een foto waar je echt even naar blijft kijken.

Achterflap:

Memphis 1939. De twaalfjarige Rill Foss leidt met haar broertje en zusjes een zorgeloos leven in een woonark op de Mississippi. Maar wanneer Rill door omstandigheden de verantwoordelijkheid over het gezin krijgt, slaat het noodlot toe. De kinderen worden uit huis weggehaald en meegenomen naar een weeshuis. Daar zijn ze overgeleverd aan een wrede directrice en dreigt Rill haar broer en zussen kwijt te raken. Ze moet alles op alles zetten om dit te voorkomen.

South Carolina, heden. De rijke Avery Stafford leidt een bevoorrecht leven, maar een toevallige ontmoeting dwingt haar haar familiegeschiedenis onder de loep te nemen; er blijkt meer verzwegen te zijn dan ze ooit had kunnen vermoeden.

Kinderen van de rivier gaat over familiebanden en de verregaande gevolgen van geheimen. Deze aangrijpende roman is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van weeshuisdirecteur Georgia Tann, die kinderen uit arme gezinnen ontvoerde en verkocht aan rijke families.

Mening:

Kinderen van de rivier is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en alleen al dat feit vind ik, vooral na het boek gelezen te hebben, echt indrukwekkend. Wingate heeft met dit gegeven echt een dijk van een roman neergezet.

De schrijfstijl is prachtig. De omgeving, de personages, de gebeurtenissen; het wordt op zo’n wijze gebracht dat je er zelf middenin zit en het helemaal mee beleeft. Het switchen van het heden naar het verleden, van Avery naar Rill wordt schitterend uitgevoerd en beide personages stelen je hart. Beide periodes hielden me aan de bladzijdes gekluisterd, waarbij het levensverhaal van Rill en wat haar en haar familie allemaal overkomt, me vol in mijn gevoel raakte. Dat het kán, dat het mág, en dat het dus gebeurt. Hartverscheurend en toch gloort er ergens hoop. De weg daar naar toe is lang, gevuld met de meest uiteenlopende karakters en belevenissen. Niets is in deze overbodig. Elke letter is het lezen meer dan waard.

Je weet dat hier een connectie ligt met het heden, hoe dat blijft de vraag. Het is heerlijk hier tijdens het lezen alvast je eigen ideeën over te ontwikkelen, wat uiteraard aansluit bij de zoektocht van Avery. Een zoektocht zo puur en oprecht, en het is gewoon ingenieus hoe het verleden en het heden uiteindelijk samen weten te komen.

Kinderen van de rivier is zo’n boek dat je echt bijblijft. Wat zou het mooi zijn als men dit zou verfilmen! Tip van flip: lees vooral ook nog even de noot van de auteur en het dankwoord. Het geeft je namelijk ook nog eens een stuk extra.

Conclusie:

Wat een parel.

Schrijfstijl: 4.5

Plot: 5

Leesplezier: 5

Originaliteit: 5

Psychologie: 4.5

Vijf welverdiende sterren.

Karin Meinen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Karin las: Kinderen van de rivier-Lisa Wingate*****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s