Samenlezenisleuker-De Leesclub: Een gouden gezin-Jolanda Zuydgeest-Duo-recensie: Katrien en Karin ****

leesclub stap1 Zuydgeest Gouden Gezin copy

Met dank aan Godijn Publishing voor de recensie-exemplaren.

Auteur: Jolanda Zuydgeest

Uitgever: Godijn Publishing

Aantal pagina’s: 232

Genre: Roman

Verschijningsdatum: 9 December 2017

Over de auteur:

Jolanda Zuydgeest-Prina (1962), groeit op in een gezin met negen kinderen. Als kind is ze al druk , veel lezen, lekker schrijven en creatief bezig zijn. Na een onbezorgde jeugd trouwt ze met Alex, en samen krijgen ze drie fijne dochters.

(Bron: www.godijnpublishing.nl.)

De cover:

Karin:

De cover geeft een nostalgisch beeld. Fotolijstjes van weleer. Retrobehang. Een gevoel van geborgenheid. Het verhaal is echter van alle tijden en ik denk dichterbij dan verwacht. Je weet niet altijd het verhaal/verdriet wat in gezinnen kan afspelen.

Katrien:

Alleen bij het zien van de cover zou ik het boek gaan lezen. Prachtig vind ik die. Het behangpapier van weleer is zeer subtiel als achtergrond gekozen. De fotokettingen zijn ook typisch iets van vroeger. Dat hing volgens mij in iedere woning. Hij straalt veel warmte uit. Hij straalt enorm veel warmte uit. Als het verhaal even mooi is als de cover, dan krijgen we een echte pageturner.

De achterflap:

‘Ik heb een gouden gezin.’ Het zijn de laatste woorden van mijn vader voor hij overlijdt. Met hulp van haar negen kinderen lukt het mijn moeder om verder te gaan met haar leven. Tot er opnieuw tegenslag is. Ze wordt depressief en probeert zichzelf van het leven te beroven. De zorg voor haar neemt toe, waardoor ook de spanning tussen de kinderen oploopt. Externe hulp komt moeizaam op gang.

De laatste twee jaar van mijn moeders leven zijn zwaar. De druk van de mantelzorg veroorzaakt een breuk in het gezin. Mijn moeder voelt zich tot last.

‘We hadden haar graag nog gelukkig gezien.’

Judith

Meningen:

Karin:

De verwachte hulp van buitenaf laat op zich wachten als de moeder depressief wordt. De kinderen  willen het beste voor  hun moeder en worden mantelzorger. Dit veroorzaakt de nodige wrijvingen binnen het gezin. Moeder voelt zich bezwaard en wil eigenlijk niet verder leven! Te begrijpen dat de gezinssituatie verder onder spanning komt te staan

Katrien:

Bij het lezen van het voorwoord wou ik onmiddellijk verder lezen.  De bladzijde daarna werden de namen van de kinderen uit het gouden gezin meegegeven,te beginnen met de oudste.  Dit bleek bij het verder lezen echt nuttig.  Het eerste deel was zeer aangenaam lezen, alhoewel ik absoluut geen erkenning noch herkenning heb met deze problematiek .Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de jongste van het gezin, namelijk Judith. Een gezin met 9 kinderen dat, alhoewel ieder op zichzelf woont, een blijvende band heeft, of is dit gewoon schijn? Bij het overlijden van de vader die zijn gezin “het gouden gezin” noemt, maakte dat er toch enkele hiaten naar boven kwamen.  Tot zover las het verhaal zeer vlot. Naarmate moeder ouder werd, kwamen er meer en meer verantwoordelijkheden te liggen op de schouders van de kinderen, maar dan blijkt dat niet iedereen bereid is evenveel tijd te besteden om hun moeder op te vangen. Aanvankelijk bleef ik volledig in het verhaal, maar vanaf de tijdsaanduidingen bleek het moeilijker en moeilijker te verlopen. Ik kon mij wel inleven, maar toch miste ik iets, waar ik de vinger niet kan op leggen.

Karin:

‘mamma gaat op in de wind, net als het gouden gezin” Blz. 225.

Ik vind dit boek een aanrader!

De schrijfstijl is makkelijk.  Je wordt emotioneel  meegetrokken in de personages.

Katrien:

Het tweede deel viel mij dan helemaal tegen, maar gelukkig kwam daar verandering in, en kon ik het verhaal toch terug volledig positief bekijken, ook het deel dat mij was tegengevallen.  Blijkbaar hebben de situaties en gebeurtenissen mij op een bepaald moment toch gegrepen en ja, ik durf zeggen dat er toch menig traantje is gevloeid.

Dit is een boek dat ik toch aan enkele mensen zal aanraden te lezen.

Wat de personages betreft, vind ik dat deze voldoende werden uitgediept.

De auteur heeft hier toch wel een aangrijpende dagdagelijkse problematiek naar voor gebracht, die voor de mensen die met deze problematiek niets te maken hebben, voeling en openheid geven én die maakt dat het de lezers raakt.

Doordat het verhaal werd verteld vanuit het oogpunt van de jongste dochter Judith, kennen we haar visie, maar niet het gevoel en de visie van de broers en de zussen. wat uiteindelijk niets af deed aan het verhaal.  Mocht elk zijn gevoelens en meningen volledig worden uitgediept, zou het één kluwen zijn geworden.

Conclusie:

Karin:

Soms  tenenkrommend, dan weer  tranentrekkend.

Een mooi verhaal met een boodschap!

Waardering 4 sterren.

Katrien:

Waar het mij op een bepaald moment moeilijk viel om verder te lezen door het agenda-vertellen, bleek nadien toch zijn nut te hebben.

Originaliteit 3*

Personages 3*

Spanning 3*

Leesplezier 3*

Schrijfstijl 3*

Plot 3*

Afgerond vier mooie sterren namens

Katrien Baert en Karin van Gemst

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Samenlezenisleuker-De Leesclub: Een gouden gezin-Jolanda Zuydgeest-Duo-recensie: Katrien en Karin ****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s