Jac en Tal lazen: Vind mij-J.S. Monroe**1/2

Vind mij

Over de schrijver:

J.S. Monroe studeerde Engels in Cambridge, werkte als freelance journalist in Londen en leverde regelmatig bijdragen aan BBC Radio 4. Monroe, auteur van vijf andere romans, was ook een buitenlandse correspondent in Delhi voor de Daily Telegraph.

( Bron: http://www.foyles.co.uk/Author-J-S-Monroe )

Monroe omschrijft het boek als volgt: ‘A love story with a killertwist’.  De aanleiding tot het schrijven van deze thriller is gelegen in het moment dat hij dacht een vroegere studievriendin te zien in een metro station. Dat was niet het geval.

Over het boek:

Jarlath Costello’s leven is verwoest na de blijkbaar zelfgekozen dood van zijn grote liefde Rosa Sandhoe. Jar, een paranoïde aanhanger van complottheorieën, zit met een schrijversblok. Maar zijn grootste probleem is dat hij er van overtuigd is dat Rosa nog leeft. Hij heeft herhaaldelijk hallucinaties en verbeeldt zich dan dat hij Rosa ziet en ja, haar zelfs aan kan raken.

Rosa Sandshoe lijdt erg onder de dood van haar vader. Haar studie in Cambridge is niet wat zij zich daarvan had voorgesteld. Na een retraite verdwijnt zij. In zee gesprongen vanaf de reling van een pier, zo lijkt het. Op de camera is duidelijk te zien dat ze langskomt. De camera registreert geen terugkeer.

Rosa heeft altijd erg goed op kunnen schieten met Amy, haar tante. Na de dood van Rosa blijkt dat zij haar dagboek heeft weggeschreven op de harde schijf van Amy. Maar waarom slaat iemand haar dagboek op op de harde schijf van iemand anders? En bovendien ook nog eens zwaar versleuteld. Amy geeft de harde schijf aan Jar. Er is van verschillende kanten belangstelling voor die harde schijf en Jar komt zwaar in de problemen.

Conclusie:

Monroe heeft een psychologische thriller geschreven. Kort door de bocht komt het er op neer dat in deze thriller de karaktertrekken en innerlijke beweegredenen van de hoofdrolspelers en wat zij teweeg brengen uitgediept en toegelicht worden. Monroe is daar tot op zekere hoogte wel in geslaagd.

Er hangt een bepaalde sfeer van zwaarmoedigheid, rouwhallucinaties, depressiviteit, donkerte en negativiteit rond de hoofdpersonen. Het verhaal nodigt  niet bepaald uit om er een feest van te maken, en dat is het ook niet. Een koud boek, waarbij, ondanks alle dramatiek, geen enkele figuur hartverwarmend overkomt.

Het boek heeft een grote mate van gekunsteldheid. Veel hallucinaties. Veel echt of vermeend paranoïde gedrag. Veel quasi intellectuele opmerkingen, geflirt en verwijzingen naar niet gelezen literaire werken, die dit moeten staven. Veel gedoe over experimentele angstremmers en sexuele lustopwekkers – de benzo’s. Veel gedoe over experimenten op dieren en mensen: best interessant maar te veel en  thuishorend in een tijdschrift voor geneeskunde.

Het boek heeft een lange aanloop van 125 blz nodig, vooraleer er een zekere mate van spanning optreedt. De schrijver kan dit niet vasthouden. Met name het einde is een grote sof en uitermate teleurstellend. Monroe heeft getracht de spanningsboog te verhogen door twee tijdlijnen te creëren die verhalen van gebeurtenissen in 2012 en vijf jaren later. Het centrale thema, het afbreken, de teloorgang of het verdwijnen  van iemands identiteit, is goed verpakt, de uitwerking helaas niet.

Ons beider oordeel, onafhankelijk van elkaar is frappant. Met 2,5 sterren zitten we exact op dezelfde lijn. Daar komt bij dat Tal het boek niet uitgelezen heeft.

2,5  sterren.

Tal Plantaz en Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s