Jac las: Het kwaad-John Sandford***1/2

Het kwaad

 

Over de auteur:

John Sandford is het pseudoniem van de Amerikaanse auteur John Camp (23 februari 1944). Hij werkte voor de krant Miami Herald van 1971 tot 1978, en verhuisde aansluitend naar Minneapolis waar hij werkte voor Saint Paul Pioneer Press. Hij won de Pulitzer-prijs in 1986 met een artikelenreeks over het leven van een moderne boerenfamilie. In 1989 schreef hij zijn eerste fictieromans, de politiethriller Spel op leven en dood (Rules of prey) en Het duivelscontract (The fool’s run). De laatste werd onder zijn eigen naam (John Camp) gepubliceerd, de eerste onder het pseudoniem John Sandford. Nadat gebleken was dat romans die onder pseudoniem waren gepubliceerd succesvoller waren, werden alle volgende romans onder het pseudoniem John Sandford gepubliceerd.

(Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/John_Sandford#Lucas_Davenport-reeks)

Over het boek:

Dit is deel 25 uit een reeks rondom Lucas Davenport.

Skye en Henry zijn trekkers, die het hele land doorreizen. Alles wat ze hebben zit in hun rugzak. Zij verdienen wat geld als straatmuzikanten. Het stelt allemaal niet veel voor en levert navenant niets op. Zij maken kennis met Letty Davenport, die medelijden met hen heeft en ze meeneemt naar Mcdonalds voor wat vulling. Het gesprek komt op Pilot, de grootste klootzak van Californië.
Skye belt ongerust Letty op. Wat is er nl. aan de hand?

Henry had een afspraak met klote clan van Pilate en is sindsdien spoorloos.

Letty weet haar (stief) vader Lucas Davenport te interesseren voor de zaak.

David reageert laconiek.

Dan wordt Henry een week later uiterst smerig vermoord teruggevonden.

Conclusie:

Lucas Davenport is een schematisch, bordkartonnen uitgetekende hoofdfiguur. De diepte van zijn psychologisch profiel bedraagt 0,01mm. Van de overige hoofdrolspelers trouwens ook. Maar dat is niet van belang in dit boek.

Zijn functie is dat navenant: adviseur bij het BM, bureau misdaadbestrijding. Niemand weet wat hij precies doet, maar met het vangen van boeven zit je er nooit ver naast.

Vergeet de eindeloze autoreizen door al die Amerikaanse staten en die tientallen namen van politiefunctionarissen. Vergeet ook de opsomming van al die culinaire hoogtepunten: van pizza pepperoni tot cheeseburgers.

Het wordt pas echt leuk als die rare moordenaarsbende met discipelen en seksslavinnen à la Charles Manson in zicht komt, met een wereldbeschouwing die niet verder komt dan dealen, blowen, neuken en moorden, in willekeurige volgorde.

Maar het leukste staat niet in het boek, en dat betreft de subcultuur van de Juggalo’s en Juggalettes. Ga uitgebreid googelen en verbaas u over de fans van de Insane Clown Posse, en luister naar hun muziek en kijk naar hun video’s. Erg leuk.
John Sandford is een geroutineerd schrijver, met de nodige harde one liners. Hij legt wel erg de nadruk op de wapen- en geweldsmanie van de Amerikanen. U bent een aantal uren goed onder de pannen als u van een actiethriller houdt. Waardering? Geen top, maar ook niet slecht. Een degelijke middenmoter.
3,5 sterren.

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s