Karin las: Tom Clancy Plicht en eer-Grant Blackwood***

Tom Clancy

Met dank aan A.W. Bruna Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Grant Blackwood

Oorspronkelijke titel: Duty and Honor

Vertaling: Fanneke Cnossen

Uitgever: A.W. Bruna

Aantal pagina’s: 304

Genre: Thriller / NUR 332

Verschijningsdatum:  oktober 2017

 

Over de auteur:

Grant Blackwood is de auteur van de Brigg Tanner-thrillerreeks en de co-auteur, samen met Clive Cussler, van de Fargo-reeks. Samen met Tom Clancy schreef hij Op leven en dood en in 2016 verscheen van zijn hand Tom Clancy Onder vuur.

Voordat hij zich toelegde op het schrijven van thrillers diende Blackwood bij de Amerikaanse marine. Als Operations Specialist en Pilot Rescue Swimmer bracht hij drie jaar door aan boord van een geleide-wapenfregat.

Tom Clancy wordt gezien als de bedenker van de technothriller. Ook schreef hij enkele non-fictieboeken over de Amerikaanse strijdkrachten. Tom Clancy overleed op 1 oktober 2013.

( Bron: www.awbruna.nl )

Cover:

Ik hou van actiethrillers en dit heeft absoluut ook die uitstraling. Love it.

Achterflap:

Iemand heeft het op Jack Ryan jr. zijn leven voorzien. De politie denkt dat hij het slachtoffer is geworden van een doodgewone beroving, maar Jack weet wel beter. Hij wist dat hij met een beroepsmoordenaar te maken had toen hij hem doodde.

Omdat Jack uit de Campus is gezet, de geheime dienst die door zijn vader is opgericht, staat hij er helemaal alleen voor. In het diepste geheim zet hij de tegenaanval in. Zijn tegenstander: een wereldwijd gerespecteerde filantroop en mensenrechtenadvocaat.

Langzaam maar zeker achterhaalt Jack de gruwelijke waarheid over een langlopende terreurcampagne die al duizenden levens heeft gekost…

 

Mening:

De achtergrond van Blackwood schept direct een hoge verwachting. Wanneer ik woorden als Operation Specialist, Pilot Rescue Swimmer en geleide-wapenfregat voorbij zien komen dan kan ik op voorhand al enthousiast raken.

Dit enthousiasme werd in die zin niet bevestigt in de zin van; dit is echte specifieke vette actie. Ja, er is actie, en die gedeeltes deden me smachten naar meer, maar het verhaal richt zich met name op het onderzoek naar en de jacht op.

Blackwood is daarin heel beschrijvend in alles. De (snel) wegen, plaatsnamen, maar ook situaties worden regelmatig detaillistisch neergezet. Dit had van mij op technisch gebied wel meer het geval mogen zijn. Waar de actie je tot gretig lezen zet, werkt deze schrijfstijl zo her en der juist remmend.

Er wordt voldoende teruggegrepen naar het verleden van Jack Ryan, de feeling met dit personage is er dan ook zeker. De samenwerking met de jongere journalist Effrem Likkel houdt dit verhaal echter vooral staande. Dit is pakkend, interessant en zorgt echt voor de ‘sjeu’. Verder piekt het verhaal, op wat actie en moord na, eigenlijk nergens. Het plot doet uiteindelijk vrij gekunsteld aan maar Blackwood weet het toch zo te eindigen dat ik juist naar een volgend boek weer nieuwsgierig word. Zo het lijkt gaan we dan weer richting onderwerp en de actie waar ik nou zo van hou!

Conclusie:

Schrijfstijl: 3.5

Leesplezier: 3

Plot: 2.5

Originaliteit: 3

Psychologie: 3

Spanning: 3

Drie sterren voor Tom Clancy Plicht en eer.

Karin Meinen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s