Karin las: De Schaduwbokser-Johan Zonnenberg****1/2

De schaduwbokser

Met dank aan Futuro Uitgevers voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Johan Zonnenberg

Uitgever: Futuro

Aantal pagina’s: 175

Genre: Roman / NUR 330

Verschijningsdatum: september 2017

 

Over de auteur:

Johan Zonnenberg is een ervaren auteur, die al vele boeken op zijn naam heeft staan. Van korte verhalen tot gedichten, en van romans tot non-fictie. Met zijn werk is hij al menigmaal in de prijzen gevallen en tot ‘lijstjes’ doorgedrongen; zo bereikte hij met zijn roman Stella A-Z in Libelle’s Spannende-verhalenwedstrijd van 2009 de top 20 ranglijst.

In 2014 werd hij winnaar van de Paul Harland Debuutprijs voor Fantastiek met de vertelling ZeroKelvin en met Legoland werd hij genomineerd voor het beste reisverhaal Boekenweek 2014.

( www.futurouitgevers.nl )

Cover:

Ik vind deze cover erg mooi. Eenvoud siert! Wat een eenzame en beladen sfeer? Dit in combinatie met de originele titel in het rood, maakt dat ik direct de achterflap wil lezen.

Achterflap:

Victor, dertig jaar, geboortefotograaf, kijkt terug op zijn leven en volgt het spoor naar het beginpunt. Na het stuklopen van zijn relatie met Amy gaat hij uit wanhoop daten. Drie dates worden een totale mislukking. Eén date, Monique, geeft hem moed, niet zozeer voor een nieuwe relatie maar moed als hij naar zichzelf kijkt. Hij kijkt verder terug in zijn leven.

Hoe Amy en hij elkaar hebben leren kennen, hoe fantastisch het was en hoe triest het werd. Zijn vriendschap met Rolf toen hij naar de havo ging en hoe dramatisch die ten einde kwam. Zijn basisschool en het verschrikkelijke ongeluk met zijn ‘buitenspeelvriendje’ Maarten. Door alles heen speelt het levenslange conflict met zijn moeder. Zoals zij hem heel zijn leven heeft dwarsgezeten, het steekt als een graat achterin zijn keel.

Victors moeder is inmiddels aan het dementeren en zit in een verzorgingstehuis. Zijn wekelijkse bezoeken aan haar leveren dezelfde gevechten maar ook onverwachte, tedere momenten op. Bij zijn laatste bezoek in het verhaal vertelt zij wat er rond Victors geboorte met haar is gebeurd en hoe dat haar drastisch veranderde. Eindelijk kan Victor zijn verleden zoals hij zelf zegt ‘steen voor steen gaan opbouwen’.

 

Mening:

Vanaf de eerste zin had De Schaduwbokser me al te pakken. En wat een geweldige titel vind ik dit! De schrijfstijl duwde me direct met de neus in dit boek, hoe mooi en wat fijn, aandachtig lezen is dit.

Victor wordt fantastisch neergezet. En niet alleen Victor, gewoon elk personage wist wel wat bij me los te maken. Van begrip tot zwaar onbegrip. Je raakt ontroerd, krijgt soms een weeïg gevoel in je buik, voelt spijt, en daar tussendoor brak er regelmatig een brede glimlach door op mijn gezicht. De dialogen bliezen me in deze ook echt van de sokken. Zo natuurlijk, zo sterk neergezet en doorspekt met onderwerpen waar ik graag zo vanaf de zijlijn stiekem eventjes over mee zou willen praten. Je denkt mee, je voelt mee en je snapt gewoon helemaal wat ze bedoelen. Wat een leesgenot.

Aan dit alles wordt een prachtige dot humor meegegeven, ik ervaarde dat echt als de perfecte balans. De schuingedrukte passages kregen me aan het peinzen. Daar bleef ik even achter welke kant kant de auteur hier eigenlijk mee op wou. Ik kon er even niet al teveel mee. Maar ook dat viel uiteindelijk voor mij volledig op zijn plaats. Zonnenberg werkt door middel van een sublieme opbouw van het begin richting het einde. Een einde wat me méér dan voldaan dit geweldige boek dicht deed slaan.

Geen enkel minpuntje? Toch een kleintje; ik vind dat de beschrijving op de achterflap weinig te raden meer overlaat. Doet niks af aan het leesplezier, maar dat had in mijn ogen anders gemogen.

Conclusie:

Schrijfstijl: 4.5

Plot: 4.5

Leesplezier: 5

Originaliteit: 4

Psychologie: 5

Vier en halve sterren voor De Schaduwbokser.

Karin Meinen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Karin las: De Schaduwbokser-Johan Zonnenberg****1/2”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s