Jac las: Het gruwelhuis-Franck Thilliez****1/2

Gruwelhuis

Franck Thilliez- Het gruwelhuis

Over de schrijver:

Franck Thilliez werkt in de informatietechnologie en woont met zijn gezin in Hauts-de-France, Noord-Frankrijk. Zijn boeken worden in het Nederlands vertaald door Richard Kwakkel.

La Chambre des morts ( Het gruwelhuis ) uit 2005 betekende zijn Franse én internationale doorbraak. Het boek werd genomineerd voor belangrijke thrillerprijzen in Frankrijk. La Chambre des morts werd in 2007 onder dezelfde titel verfilmd door Alfred Lot (2007) met Mélanie Laurent als Lucie Henebelle.

( Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Franck_Thilliez )

Over het boek:

De toon wordt gezet in een verschrikkelijke proloog. Het boek kent twee verhaallijnen.

Vigo en Silvain zitten vol woede en wrok. Zij zijn beiden ontslagen en gaan wraak nemen door de gevel van de staalfabriek te voorzien van allerlei smerige scheldwoorden. Op de weg terug, in het pikkedonker, rijden zij een man aan die een tas met twee miljoen euro’s bij zich blijkt te hebben. Ze laten hem liggen en nemen het geld mee. Er lijkt een einde te komen aan een armzalig leven vol armoede en geldnood.

Lucie Hennebelle, alleenstaande moeder van twee kinderen na een one night stand, komt terug van zwangerschapsverlof en moet direct met Kerstmis aan de bak. Een ellenlange nachtdienst na twee doorwaakte nachten. Met Kerstmis zijn de dienders onder aan de ladder de klos. Zij wordt toegevoegd aan het onderzoeksteam. Zij voelt een soort opwinding. Voor het eerst op een plaats delict. En direct al verantwoordelijkheden.

Lucie wordt langzaam een verhaal ingetrokken waarbij twee verdwenen meisjes een prominente rol spelen. Een meisje wordt vermoord aangetroffen. Dan wordt een tweede meisje ontvoerd, een meisje met diabetes en maar een beperkte hoeveelheid insuline. De tijd begint te dringen. Lucie volgt een spoor. Op weg naar een dorp en het daarachter gelegen diepe, donkere bos. Alleen.

Conclusie:

Een zeer spannende en harde thriller met horror elementen. Uit 2007, maar het boek had deze week gepubliceerd kunnen zijn. Al vrij snel kwam de naam Thomas Harris boven drijven, de schrijver van de thrillers rond Hannibal Lecter. Een stukje thematiek van Harris komt wel om de hoek kijken. Er zit zelfs een knipoog naar Hannibal Lecter in. Thilliez voegt aan zijn boek voldoende extra elementen toe om van een originele thriller te spreken. Het hele gebeuren rond de taxidermie – het voorgeborchte van de waanzin – wordt uitmuntend beschreven – fraaie exoten van mensen en een exorbitante woon- en werkomgeving – met de onuitgesproken latente dreiging op de achtergrond. En wie heeft er ooit van de eçorchés van Fragonard gehoord?

Opvallend is de aandacht die Thilliez schenkt  aan het ellendige verleden van deze mijnstreek in Noord-West Frankrijk, tegen Vlaanderen aan, waar de kolossale bergen gruis en mijnafval als reuzen de streek gevangen houden in een marginaal bestaan en semi-depressieve toestand. Een kritische kijk op het nabije verleden.

Goed plot, spannend, gruwelijke scènes, goede typering van de belangrijkste hoofdpersonen, gedetailleerd waar nodig, goede en veelvuldig excellente schrijfstijl, met bijzondere zijlijnen. Het is een goed teken als je af en toe een zin nog eens moet herlezen.

Vier en halve ster.

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

2 gedachten over “Jac las: Het gruwelhuis-Franck Thilliez****1/2”

  1. Deze staat nog op mijn lijstje, Jac, een opmerking, de naam Silvain, is dit geen schrijffouten ? In Frankrijk is dit geschreven als Sylvain, toevallig de naam van mijn man, het is een boek dat op mijn lijstje staat

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s