Karin las: Halszaak-Boris O. Dittrich****

Halszaak

Met dank aan Uitgeverij Cargo voor het recensie-exemplaar

Auteur: Boris O. Dittrich

Uitgever: Cargo

Aantal pagina’s: 356

Genre: Literaire Thriller / NUR 305

Verschijningsdatum: 5 oktober 2017

 

Over de auteur:

Boris O. Dittrich (1955) werkte als advocaat in Amsterdam, als rechter in Alkmaar en was jarenlang Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van D66. Sinds 2007 werkt Dittrich vanuit New York en Berlijn voor Human Rights Watch. Hij publiceerde eerder de thrillers Moord en brand, De waarheid liegen en W.O.L.F., die door Vrij Nederland verkozen werd tot beste Nederlands-talige thriller van 2016.

( Bron: www.uitgeverijcargo.nl )

Cover:

De grote rode glimmende letters vangen direct de aandacht. De zwaan op de achtergrond is mooi gekozen. Puur op uiterlijk zou ik dit boek zeker oppakken.

Achterflap:

Voor een juwelierszaak in de P.C. Hooftstraat houdt de politie een zwerver aan op verdenking van diefstal. Hij verzet zich hevig en een van de agenten gebruikt een nekklem, waarna de man in coma raakt. Rechercheur Maya Oliphant ondervraagt de agenten. Al snel blijkt dat hun verklaring ernstig afwijkt van een filmpje dat opduikt op internet.

Wanneer vervolgens de zwerver in zijn ziekenhuisbed wordt vermoord, heeft Maya plotseling een moordonderzoek onder handen. Onder grote druk gaat Maya op zoek naar de identiteit van de zwerver. De speurtocht leidt haar dertig jaar terug in de tijd, toen een rechter in Alkmaar enkele zeer omstreden vonnissen uitsprak en daarna spoorloos verdween.

Mening:

De proloog doet een hele gebeurtenis vermoeden en dat vermoeden blijkt volledig juist te zijn.

In korte hoofdstukken weet Dittrich een verhaal neer te zetten wat uitblinkt in opbouw, en in een verbreding van verhaallijnen wat me continue getriggerd weet te houden. De ene gebeurtenis leidt vloeiend tot de volgende en nieuwe personages doen hun intrede.

De personages weten me, ondanks een sterke rol, op een enkeling na dan weer niet te raken. Die enkeling is dan side-kick Bulut, werkzaam bij de Amsterdamse politie en van hem had ik graag nog meer geweten en gezien. Met stip op één komt daar dan Onno Pons. De dagboekfragmenten lieten me letters vreten en de wijze van schrijven doet je beseffen: dit is werkelijk heel mooi gedaan. En juist ook bij Pons laat Dittrich me gedeeltelijk met betrekking tot het verloop van zijn verhaal in het ongewisse zitten.

De kennis en kunde van Dittrich zorgt ervoor dat je je moeiteloos in de wereld van criminaliteit, rechtsgang en het politiekorps waant. Ook de Nederlandse omgeving zie je moeiteloos voor je en het leest makkelijker weg dan ik gedacht had. Ik had een bepaalde verwachting bij de schrijfstijl van deze, voor mij nieuwe auteur, en het bleek minder ‘zwaar’ dan ik me had voorgesteld. Niet minder goed overigens, gewoon een besef tijdens het lezen.

Resumé. Dit boek biedt spanning, geweld, moord, onderzoek. Hypnose, wraak, ontvoering, zelfmoord. Het is een kleine opsomming van een breed scala aan gebeurtenissen in een compleet, gevarieerd en kloppend verhaal, waarin het thema homoseksualiteit op prima wijze her en der aangestipt wordt. Waarin de personages me niet altijd weten te overtuigen maar het verhaal an sich dit wel weet te doen.

Halszaak is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het mooie is dat je na het dichtslaan van het boek nog even prakkiseert waar je de zaken voor waar aanneemt, en waar je kiest voor dit is fictie. Voor mij een invulling en voor Dittrich een weet, hoe gaaf is dat?

Conclusie:

Schrijfstijl: 4

Spanning: 4

Psychologie: 3

Leesplezier: 4

Originaliteit: 4

Plot: 4

Vier sterren voor Halszaak.

Karin Meinen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Karin las: Halszaak-Boris O. Dittrich****”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s