Jac las: De Doorbraak-Simone van der Vlugt**

de doorbraak 3.jpg

Over de auteur:

Simone van der Vlugt (Hoorn, 1966), is een van Nederlands grootste thrillerschrijfsters. Van haar thrillers werden in totaal twee miljoen exemplaren verkocht. Haar boeken verschijnen over de hele wereld, van Duitsland tot China en van Groot-Brittannië tot Australië.

Haar thrillerdebuut De reünie verscheen in 2004 bij uitgeverij Anthos. Daarna volgden SchaduwzusterHet laatste offerBlauw waterHerfstliedOp klaarlichte dag en In mijn dromen. Voor de Maand van het Spannende Boek 2012 schreef ze het geschenkboekje De ooggetuige.

In 2012 is Simone van der Vlugt een nieuwe weg ingeslagen met de thrillerreeks waarin rechercheur Lois Elzinga de hoofdrol speelt. Hiervan zijn inmiddels drie delen, Aan niemand vertellenMorgen ben ik weer thuis en Vraag niet waarom, verschenen.

Sinds 2009 schrijft Simone van der Vlugt historische romans voor volwassenen. Eerst verscheen Jacoba, dochter van Holland, begin 2012 kwam Rode sneeuw in december, in 2015 verscheen De lege stad en in 2016 volgde Nachtblauw. Eerder schreef Van der Vlugt historische jeugdboeken die bij uitgeverij Lemniscaat verschenen.

Daarnaast maakt Simone van der Vlugt reissfeerboeken samen met haar man Wim van der Vlugt.

( Bron: http://www.simonevandervlugt.nl/biografie-van-simone-van-der-vlugt/ )

Over het boek:

Simone van der Vlugt is niet de geringste onder de Nederlandse thrillerauteurs. Succesvol in commercieel opzicht en met een prachtige conduitestaat aan bekroningen en nominaties voor diverse prijzen.

De Doorbraak is het eerste boek waarvan ik kennis mocht nemen. Dat is eerlijk gezegd geen onverdeeld genoegen geweest.

Het boek handelt over de opkomst van een zangeresje. Bijna letterlijk vanuit de goot wordt zij van de ene op de andere dag beroemd. Beroemdheid heeft zijn schaduwkanten. Daar komt Romeé snel genoeg achter. Het zijn niet alleen de moeilijkheden met stalkende fans en auteursrechten die haar dwars zitten, van liever lee, zonder dat ze erg in heeft, steekt het egoïsme en egocentrisme de kop op. De relaties zijn vluchtig. En wie breekt er herhaaldelijk in? Daar komt bij, dat haar achtergrond als meisje dat van huis is weggelopen, leidt tot grote innerlijke onrust. Wat is er gebeurd met broer Rob, de broer waar ze gek op was, die haar beschermde in een hardvochtig boerengezin? Ook hij is weggelopen. Waar naar toe? Haar naspeuringen leiden schipbreuk. Een bezoek aan het ouderlijk huis, een nieuwe confrontatie, is onvermijdelijk.

Conclusie:

Van der Vlugt heeft een rechtlijnig verhaal neergeschreven, waarbij de spanning maar niet wil komen. Het is allemaal tamelijk voor de hand liggend. Met uitzondering van de hoofdfiguur Romeé, zijn alle figuren in het boek vlak en zonder diepgang neergezet. De auteur gebruikt eenvoudige woordjes in korte zinnen, zonder moeilijke woorden of begrippen in korte hoofdstukjes, vierenveertig in totaal. Het boek van 207 bladzijden is in drie of vier uren te lezen. Een boek voor onderweg naar het vliegveld, wachtend in de hal, tijdens een saaie vlucht naar de plaats van bestemming of in de pendelbus naar het hotel.

De waardering moet in overstemming zijn met het grote aantal formidabele boeken dat de afgelopen maanden gelezen is, en waarvan er velen de vijf sterren status meer dan verdiend hadden. De Doorbraak met een zwak plot, stilistisch zonder uitdaging, zonder leesplezier en spanning, was in vergelijking hiermede doodsaai. Op een schaal van 10 zou dit boek een drie krijgen. In sterren naar boven afgerond:

Twee sterren.

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s