Jac las: De vrouw in de blauwe mantel-Deon Meyer****

de vrouw in de blauwe mantel 

Deon Meyer – De vrouw in de blauwe mantel – Een Bernie Griessel thriller.

Kaapstad, Zuid-Afrika

Kapitein Bernie Griessel en Vaughn Cupido werken beide bij de afdeling Ernstige Delicten van het DPCI, het ‘Directorate for Priority Crime Investigation’ , ook wel ‘De Valken’ genoemd. In de regel krijgen zij de zaken op hun bordje die niemand anders wil,  die te oud zijn of te weinig aanknopingspunten bevatten om enige kans op succes te scoren. En dus ook geen of weinig kans om in de picture te komen bij de hoger geplaatsten in de hiërarchie, zelf een treetje te stijgen op de bureaucratische politieladder, met als uiteindelijk doel uitbreiding van macht en betere salariëring.

Wat is er aan de hand?

Boven op het grote uitkijkpunt van Sir Lowry’s Pass, wordt het lichaam gevonden van een naakte jonge vrouw. Haar lichaam en behaarde delen zien er vreemd uit. Het blijkt dat het lichaam gewassen is met bleek, gewone huishoudbleek. Door de chaos in de jurisdictie zijn alle diensten aanwezig, en druk doende alle sporen op de plaats delict te vertrappen.  Door de pers al snel de zaak van het ‘Gebleekte Lijk’ genoemd.

Griessel en Cupido, oude rotten in het ziekelijk verpolitiekte politieapparaat, die we kennen uit vele andere thrillers, worden aan het werk gezet. Maar eerst moet Griessel nog een ring kopen voor Alexa, zijn nieuwe liefde. Bij gebrek aan geld gaat Griessel, vergezeld door Cupido, naar Mohammed ‘Love lips’ Faizal, die meestal wel wat heeft liggen en bovendien nog eens een stuk goedkoper is dan de reguliere ringenhandel bij de juweliers.

In deze zaak van ‘het gebleekte lijk’ heeft Deon Meyer er zich niet met een Jantje van Leiden van afgemaakt. In opdracht van de Sichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek ter gelegenheid van de Spannende Boeken Weken 2017, heeft Deon Meyer een verdraaid aardige en zeer lezenswaardige novelle geproduceerd. Een thriller met de omvang van een novelle.

In goed 90 bladzijden wordt een moordzaak opgelost en geeft Meyer een klein inkijkje in het functioneren van de politie in een land geteisterd door armoede, criminaliteit en corruptie. Humor, de prachtige beschrijvingen van het mooie land en vooral de couleur locale met fraaie Oudhollandse namen ( Theewaterskloof, Franschhoek, Groot Winterhoekbergen), de privé problemen van Bernie en Alexa, beiden zijn voormalige grootverbruikers van alcoholica, en de schijnbaar achteloos beschreven karakters zorgen voor een uitstekend te verteren boekwerkje.

Vier sterren.

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s