Coenraad las: Wiegelied- Cilla & Rolf Börjlind****

wiegelied 2.png

Gastrecensie:

Titel: Wiegelied

Auteur: Börjlind

Genre: Thriller

Uitvoering: Paperback

ISBN: 9789400507838

352 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers |2017

 

4****

Wiegelied

In Småland, wordt een lijk ontdekt, dat is blootgelegd door een wroetend wild zwijn. Het slachtoffer is een jongen waarvan de keel is doorgesneden, en bij het graf wordt een mes aangetroffen met inscriptie, wat later een Roemeense tekst blijkt te zijn. Hoe dit mes in Zweden terecht is gekomen en hoe het in relatie staat tot de moord, is de grote vraag.

Commissaris Mette Olsäter en haar team worden op deze moordzaak gezet. Mette heeft Olivia Rönning zes maanden eerder als laatste aan haar team toegevoegd, en ook Tom Stilton kennen we nog van een voorgaand boek. Tom heeft nu niet de leiding van het onderzoek. In de nieuwe samenwerking bestaat respect voor elkaar, en het onderlinge vertrouwen is blindelings. Mette heeft een zeer sterk professioneel team samengesteld, maar ondanks alle ervaringen en deskundigheid, loopt het onderzoek regelmatig vast.

De auteurs Börjlind laten het verhaal niet alleen in Zweden afspelen, maar ook in Boekarest. Daar stuiten ze op een internationale criminele bende, en komen ze in levensbedreigende situaties terecht. Het vluchtelingenprobleem is op een krachtige, maar ook keiharde manier aangepakt, en zo in een verhaal verwerkt, dat het realistisch en tegelijkertijd gruwelijk is verwoord. De schrijfstijl is in Wiegelied weer zoals we gewend zijn van de beeldende, toegankelijke en makkelijk te volgen schrijfstijl. Met kracht word je meegesleurd, en je verliest jezelf in het verhaal. Door het internationale uitstapje naar Boekarest, krijgt het verhaal een wending out-of-the-box, en dat is mij persoonlijk heel goed bevallen. Ik hoop dat het niet eenmalig is geweest.

Wiegelied is het vierde deel van de Rönning & Stilton thrillerreeks, waarin de vaste personages jammer genoeg niet zijn gegroeid zoals in de voorafgaande delen, en lijken ze stil te staan, waardoor ze soms wat soft overkomen.

Cilla & Rolf Börjlind hebben met Wiegelied een probleem aangepakt, dit sterkt verwerkt, en het overgoten met snelheid, spanning, actie en gedetailleerde scenes, waardoor het weer een typische Scandinavische thriller is geworden, waar ik veel leesplezier aan heb beleefd.

Coenraad de Kat.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s