Samen praten met: Tjeerd Langstraat!

 

Tjeerd Langstraat.jpg

Corina las Eeuwig Donker van Tjeerd Langstraat, zijn tweede thriller. Heb je de recensie gemist? Klik dan even deze link:

Corina las: Eeuwig Donker-Tjeerd Langstraat****

en daardoor mochten wij een paar vragen gaan stellen aan deze drukbezette man. Hoe tof dat hij daar tijd voor wou vrij maken. Yeah!!

Het interview:

1: Wie is Tjeerd? Kan je hem beschrijven in 5 woorden?

Afgelopen maart vierde ik mijn koperen jubileum! Al 12,5 jaar werk ik als freelancer, voornamelijk binnen de journalistiek. In 2013 schreef ik mijn eerste thriller, Villa Gladiola. En op 1 mei 2017 kwam mijn tweede thriller uit: Eeuwig Donker.

En mezelf in 5 woorden omschrijven…: temperamentvol, eigenwijs, sportief, wispelturig, ondernemend.

2: Na je debuut Villa Gladiola komt in Eeuwig Donker Jan Vos weer tevoorschijn. Was je vanaf het begin van plan hem in je tweede boek terug te laten komen? Gaan we hem nog vaker terug zien?

Dat is eigenlijk toevallig ontstaan. Ik kreeg zoveel reacties van lezers dat ze Jan Vos zo’n leuk en interessant personage vinden, dat ik heb besloten om hem in Eeuwig Donker weer op te voeren. En in mijn volgende boek komt hij ook weer terug. Dus je kunt wel zeggen dat een Jan Vos-reeks is geboren!

3: Als we je website bekijken ben je een drukke man. Hoe combineer je al die dingen zonder dat je hoofd overloopt?

Nou… eigenlijk loopt mijn hoofd ook gewoon over. Ik maak er geen geheim van dat ik nogal zwaarmoedig kan zijn, om het maar een naam te geven. 297 ballen tegelijk in de lucht houden, is ook best lastig af en toe, tel daar dat zware gemoed bij op en je hebt een cocktail van jezelf over de kop werken.

Enfin, de positieve keerzijde van de medaille is dat het over het algemeen wel superleuk is.

4: Naast thrillers schrijf je reisverhalen. Zijn er nog plekken waar je per se naar toe wilt om daarover te schrijven?

Ik zou het nog weleens om willen draaien: naar welke plek wil ik juist niet, simpelweg omdat de bestemming me totaal niet aanspreekt en dan daar een verhaal over maken. Dan kijk je met een hele andere blik naar een bestemming.

5: Je hebt een eigen uitgeverij. Waarom die keuze?

Ik had wat mot met de uitgever waar ik voor Eeuwig Donker een contract had. Laten we het daar maar op houden, mot… Dus konden mijn manuscript en ik in augustus 2016 op zoek naar een nieuwe uitgever.

Ik heb toen een stuk of vijf uitgeverijen benaderd. Van een van hen kreeg ik een standaardafwijzing met in de aanhef alleen: ‘‘Beste” – zonder mijn naam – en in de tekst dat ze mijn ontbijtboek met recepten niet wilden. Ze waren zelfs vergeten de titel aan te passen. Weet je, een thriller versus een ontbijtboek met totaal verschillende titels… Vergissen is menselijk, maar dit toont eens te meer de ongeïnteresseerde arrogante houding van veel uitgeverijen aan.

Dat was de druppel. Toen dacht ik: fuck it, ik ga het zelf doen. Achteraf was dat de beste beslissing ooit.

6: Hoe komt het dat je een voorliefde voor thrillers hebt?

Nou, dat is toevallig ontstaan omdat ik bij mijn eerste boek Villa Gladiola werd gevraagd. Het moest een thriller worden. Dus schreef ik een thriller! En het is gewoon een heerlijk onderwerp. Je kan feit en fictie mixen, je eigen wereld scheppen en een enorme spanning opbouwen. Heerlijk om te doen, heerlijk om te lezen.

7: Wat doe je om tot rust te komen?

Intensief sporten, fysiek mezelf uitputten op elk vlak. Ik hou van goede stevige bieren. En op reis gaan, liefst de natuur in met mijn tentje.

8: Wat zien we in je eigen boekenkast? Heb je een favoriete auteur?

Het boek dat ik op dit moment nog steeds het mooiste boek ooit vind, is De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafon.

Op thrillergebied ben ik onlangs begonnen in de Wallander reeks van Mankell. Ik ga nu beginnen aan zijn vierde. Soms wat ongeloofwaardig, maar wel leuk om te lezen.

En ik lees nu Berlijnse Trilogie van Philip Kerr.

9: Waar schrijf je het liefst? En moet het in totale rust of gewoon lekker met een muziekje op de achtergrond?

Eeuwig Donker heb ik voor een groot deel thuis geschreven, aan de eettafel. Maar zo’n 30% schreef ik vorige zomer onderweg tijdens een roadtrip door Europa. Op mijn iPad. Dus ook de omstandigheden kunnen van dag tot dag verschillen. Soms moet ik echt totale stilte hebben, als ik muziek draai tijdens het schrijven is het vaak klassiek, Bach. Ik moet geen teksten horen, dat leidt teveel af.

10: Zit er in Jan Vos een specifieke karakter trek van Tjeerd? Zo ja welke?

Jan Vos lijkt eigenlijk best veel op mij. Aangezet uiteraard en op bepaalde momenten niet hoe ik dingen zou doen, maar ergens heb ik toch ook de behoefte om een deel van mezelf in mijn boeken te verwerken. Dus dat doe ik in Vos. Een zwaarmoedig man die van het leven geniet, maar dat leven soms best lastig vindt. Met een roerig liefdesleven.

Wij bedanken Tjeerd voor zijn tijd, zijn te leuke open en eerlijke antwoorden en we kijken reikhalzend uit naar een volgend verhaal met Jan Vos!!

Tjeerd

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s