Leesclub: Slapen doen we morgen weer-Tijdens het lezen!

Leesclub Alice Bakker

En ook nu zijn we weer heerlijk bezig in de leesclub en hebben sommigen het boek zelfs al uit. De vraag voor deze leesclub tijdens het lezen was:

Hoe vinden jullie dat de hoofdpersoon zich ontwikkelt tot aan de helft van het boek?

En daar kregen we weer verschillende antwoorden op, te leuk. Lees maar mee!!

Jolanda:

De hoofdpersoon ontwikkelt zich door haar traumatische ervaringen snel. Van een 15-jarige puber verandert ze in een sneltrein naar volwassenheid.

Brigitte:

Ik vind dat de hoofdpersoon Merel, zich gaandeweg ontwikkelt van een naïef jonge puber tot een meisje die tegen volwassenheid aan zit en haar ouders ook meer gaat waarderen. Ze heeft dan ook niet niets meegemaakt en moet ineens behoorlijk op eigen benen gaan staan.

Anita:

Merel is de hoofdpersoon van dit boek, een meisje van 15. Ik heb Merel leren kennen in het boek als een meisje die grote waarde hecht aan vriendschap, maar toch ook een echte puber is die zich afzet tegen haar ouders. De enige ontwikkeling van Merel die ik heb “gezien” in het boek vindt plaats na de eerste helft van het boek nadat er een bepaalde gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Ik vind niet echt dat ze zich heel erg ontwikkelt in het eerste gedeelte van het boek.

Linda:

De hoofdpersoon is Merel, een leuk meisje van 15 jaar, die zich bezighoudt met school, jongens en Twils. wanneer ze samen uitgaan naar een live concert van de band Twils wordt er een aanslag gepleegd en daardoor raakt Merel haar beste vriendin Sarah kwijt.

Ik vind dat Merel zich bijna niet ontwikkelt, ze blijft vrij oppervlakkig ondanks de extreme gebeurtenissen in haar leven. zo had ik meer emotie verwacht, zodat je echt met Merel mee kunt voelen en leven.

Ingrid:

Al lezende leer je Merel een beetje kennen maar van echte ontwikkeling kan ik niet spreken. Het is gewoon een meisje,  dat zich gedraagt zoals veel meisjes van die leeftijd doen. Niks raars aan.

Femke van der Klooster:

De hoofdpersoon Merel is een tienermeisje dat zich eerst verzet tegen haar ouders, maar hun in het boek toch gaat waarderen door hun steun. Ze heeft te maken met tienerproblemen, verlies van een dierbare, haar eerste liefde en internetcontact met een vreemde. Ik denk dat veel tienermeisjes zich goed kunnen inleven in dit personage.

Elsa:

Merel ontwikkelt zich naar mijn idee wel redelijk overeenkomend met een “normale” puber 😉 Ze past goed binnen het thema/genre Young Adult. Voor mijn smaak had er wel wat meer diepgang op psychologisch vlak uitgewerkt mogen worden wat betreft Merel. Haar band met haar ouders had ook nog wat meer naar voren mogen komen wat mij betreft. Waarom kan ze in de eerste instantie haar vader niet zo goed hebben etc.

Chriss:

Merel is een tiener die op het ene moment wijs overkomt en weet wat ze wil en op het andere moment erg impulsief is. Zo impulsief dat het bijna ongeloofwaardig is. Ze verandert opvallend van karaktertrekken dat het bijna niet mogelijk is om een band met haar op te bouwen gedurende het boek.

Jannie:

Ik vind dat Merel haar eigen gang gaat, ze trekt haar eigen plan. Niet veel anders als de tieners.

Tjitske:

Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik van Merel moet vinden. Ze heeft niet zulk geweldig contact met haar ouders en denkt van alles over ze. Echt een puber. Af en toe wordt ze verrast door een actie van haar ouders, maar toch praat ze niet met hen. Ze is erg eigengereid. Ze lijkt op de helft wel wat meer vertrouwen in haar moeder te krijgen. Ze belt haar als ze in de trein zit met dat achtergelaten koffertje.

Sherry:

Ze lijkt mij een alledaagse tiener; soms opstandig, soms oké.

Corina:

Merel is een normale tiener, met normaal puber gedrag. Na de aanslag had ik wel meer ontwikkeling verwacht.

Femke van der Bie:

Ik vind het boek een tikje kinderlijk geschreven met weinig opbouwende spanning (ik ben nog niet zo heel ver in het boek dus misschien komt dat nog :)) Toch ben ik onder de indruk van het verhaal en de personages, als ik eenmaal begin met lezen wil ik eigenlijk niet stoppen, daarbij gaat de tijd zo snel voorbij tijdens het lezen! Echt een super verhaal! Ik zie niet heel veel ontwikkeling in het hoofdpersonage, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik nog niet zo heel ver ben! 😊

Ans:

Het leest tot nu toe vlot weg. De hoofdpersoon is vooral bezig met haar liefde, en het bewonderen van de zanger van haar favoriete band. Haar vriendin die is overleden staat een beetje aan de zijlijn in de belevenis van de hoofdpersoon. Dit vind ik wel jammer.

Karin: 

Ik vind Merel een mooi voorbeeld van het ‘puberbrein’. Ze denkt het allemaal zelf wel te weten en draait wel bij waar je het uiteindelijk verwacht en hoopt 😉 Qua ontwikkeling had het wat verder mogen gaan. De emoties en het denkwerk zijn daar, maar daar had het van mij, gezien de gebeurtenissen, meer uitwerking mogen hebben om nog meer feeling met Merel te kunnen krijgen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Leesclub: Slapen doen we morgen weer-Tijdens het lezen!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s