Leesclub Circus Cesaria: Groepsrecensie Anja, Ellis, Amarins en Mireille!

Leesclub4 copy

Over de auteur:

Sanne Hillemans (25) is auteur van New Adult boeken. Ze heeft Bedrijfskunde (MER) en Psychologie gestudeerd in Groningen, woont regelmatig over de grens (Frankrijk, Indonesië) en is in haar vrije tijd het liefst aan het schrijven. Ze is in 2017 begonnen met het uitgeven van haar werk in eigen beheer, omdat ze een control freak is die alle touwtjes zelf in handen wil houden.

( Bron: http://www.sannehillemans.com )

De achterflap:

Een tragisch verlies heeft ervoor gezorgd dat Noah zijn verdriet al wekenlang in alcohol verdrinkt. Als hij een baan aangeboden krijgt bij een reizend circus, ziet hij geen reden om niet te gaan. Deze drastische verandering kan precies zijn wat hij nodig heeft.

Er lopen veel interessante mensen rond op het circusterrein, maar degene die eruit springt, is een meisje van zijn leeftijd dat voor iedereen een glimlach klaar heeft. Terwijl haar aanwezigheid hem uit een donkere put trekt, lijkt zijn nabijheid het tegenovergestelde effect op haar te hebben.

De cover:

Mireille:

De cover vind ik prachtig! Heel rustgevende kleuren, een tikje mysterieus en melancholisch.

Amarins:

De cover van het boek vind ik prachtig. Het heeft iets mysterieus. Als je de korte inhoud van het boek leest begrijp je meteen waarom gekozen is voor deze prachtige omslag! De omslag nodigt heel hard uit tot het lezen van het boek, het maakt mij nieuwsgierig naar het hele verhaal.

Ellis:

Ik zie een meisje in het midden van de circuspiste zitten. De schijnwerpers zijn op haar gericht. Haar schouders hangen omlaag. Ze ziet er verslagen uit. De jongen op de tribune lijkt naar haar te kijken. Ik vind dat de cover verdriet uitstraalt. Mooi hoe het meisje op de voorgrond scherp op de foto staat terwijl de jongen op de achtergrond, evenals de rest van de omgeving, wazig is gehouden. De kleuren zijn zacht.

Anja:

Op de cover zie je 2 personen, 1 in de circus ring en 1 erbuiten, beiden stralen een soort eenzaamheid uit….Nodigt zeker uit tot lezen, wat is er met deze 2 personen, wat verbindt hen en wat zorgt ervoor dat ze ondanks dat ze samen in het circus zijn toch alleen zijn?Er hangt een soort mist in de circustent en dat geeft het vermoeden dat er meer speelt dan dat men  nu kan zien.

Meningen:

Ellis:

Student Noah verliest zichzelf in feestjes, drugs en alcohol na een zeer tragische gebeurtenis in zijn leven. Wanneer hij op een ochtend met een kater wakker wordt in de circustent van Cesar, krijgt hij van deze een unieke kans aangeboden. Noah besluit het roer om te gooien en zich aan te sluiten bij Circus Cesaria. Hier leert hij de mysterieuze Emily kennen, waar hij een camper mee deelt. Naarmate Noah meer omgaat met dit meisje, bloeit hij op. Emily intrigeert hem. Echter, zij draagt een duister verleden met zich mee, en beetje bij beetje komt Noah er achter wat er schuilt achter dat mooie gezicht.

Mireille:

Noah is een jongeman die verdrinkt in zijn verdriet door de dood van Sarah, en die om de diepe pijn en radeloosheid, daardoor steeds dronken wordt en drugs gebruikt. Zijn vrienden zijn hopeloos, en doen alles om hem te helpen, zo nemen ze hem op een dag mee naar het circus. Tegen zijn zin besluit hij toch maar mee te gaan, en daar raakt hij in de ban van de koorddanseres, na de voorstelling gaan ze op stap. De volgende dag wordt Noah gevonden in de circustent, hij kan zich niet herinneren hoe hij daar terecht is gekomen.

Anja:

Hoofdpersoon Noah heeft iets vreselijks meegemaakt, en is daar behoorlijk van ondersteboven, z’n vrienden Maarten en Florian proberen hem hierin wel te steunen, maar weten zich er ook niet goed raad mee. Zijn ouders zijn er minstens net zo ondersteboven van, en in plaats van elkaar te steunen in dit verdriet, raken ze juist verder van elkaar verwijderd doordat ze zo anders omgaan met dit verdriet….  Je wordt tijdens het lezen echt op het verkeerde been gezet. De band met Sara was zo geweldig, dat het gemis ook heel heftig is.

Amarins:

Het boek begint bij Noah, die zijn vriendin Sara heeft verloren bij een auto ongeluk. Noah gebruikt drugs en drank om zijn verdriet weg te stoppen.  Als hij door de circusdirecteur slapend wordt gevonden in de circustent, verandert zijn leven. Hij wordt uitgenodigd mee te gaan met de circus familie. Hier ontmoet hij Emily. Emily heeft ook een verdrietig verleden, maar daarover wil ze niks kwijt. Terwijl Noah zich erg thuis voelt in het circus, voelt Emily zich steeds verdrietiger worden. Alles krijgt een snelle wending als er iemand uit Emily haar verleden bij een optreden in de circustent zit……

Ellis:

De schrijfster weet de sfeer en de saamhorigheid in het circus goed te beschrijven, als lezer maak je als het ware deel uit van de grote circusfamilie. Het verhaal bevat veel dialogen, en dat neemt soms de vaart uit het verhaal. Er wordt afwisselend verteld in het heden en het verleden, zodoende kom je meer te weten over de achtergronden van de hoofdpersonages. Op bepaalde momenten in het verhaal neemt de spanning toe. Deze is mijns inziens een meerwaarde in het verhaal. Het geeft net dat beetje extra, waardoor je als lezer geboeid blijft.

Mireille:

Cesar, de directeur en eigenaar van het circus, ontfermt zich over hem, en doet hem een voorstel dat Noah besluit aan te nemen, hij gaat mee rondreizen met het circus als opbouwer. Alleen  Cesar kent de ware reden waarom Noah meegaat. Noah leert de andere leden van het circus kennen, en leert zo dat die bijna allemaal om een reden  meereizen met het circus.

Anja:

Hoofdpersoon Cesar, de circusdirecteur van Circus Cesaria, heeft zelf ook het nodige meegemaakt, en is met zijn circus altijd op pad naar een andere plaats. Noah wordt door hem gevonden terwijl hij zijn roes ligt uit te slapen in het circus…. Cesar biedt zijn hulp aan, en Noah heeft niet veel tijd nodig om hiermee in te stemmen. Een andere omgeving en andere mensen om hem heen zou best eens goed kunnen werken.

Hoofdpersoon Emily of Melissa, is ook 1 van de personen die door Cesar ”gered” is uit hele nare omstandigheden. Door hem is ze al een paar jaar op de vlucht voor haar verleden. Ook zij is door het werken in het circus en de omgang met de mensen van het circus beter af dan daarvoor, maar door meerdere gebeurtenissen, staat haar hele wereldje weer op z’n kop.

Amarins:

Bij het lezen raakte ik de nieuwsgierigheid toch heel langzaamaan kwijt. Ik vond vooral de eerste helft van het boek niet meer dan een opsomming van feiten die in het circus gebeuren. Het geeft een kijkje in het leven van een circusartiest. Spanning miste ik geheel in ongeveer driekwart van het boek. Na driekwart van het boek komt er toch enige spanning terug, en vooral in de laatste paar hoofdstukken wordt je nieuwsgierigheid weer gewekt.

Conclusie:

Ellis:

De schrijfstijl is heel vlot, het leest lekker weg. Wellicht dat het boek ook zeer geschikt is voor de Young Adult lezers. Het verhaal bouwt zich mooi op, en er is ook een duidelijk plot, maar het verhaal eindigt abrupt in een open einde. Persoonlijk vind ik dit jammer, nu is het wachten op deel twee.

Ik geef het boek *** (drie sterren.)

Mireille:

Het verhaal speelt zich af in verschillende tijdzones waardoor je meer te weten komt over het verleden van Noah. Ik vond het een prachtig en tevens droevig verhaal over het omgaan en verwerken van het verlies van de belangrijkste persoon in het leven van Noah.

Circus Cesaria krijgt van mij 4.5 sterren.

Anja:

Mooi geschreven verhaal met interessante personen, ik vond het 4 sterren waard, en zou zeker het vervolg (als dat er komt) lezen!

Amarins:

Het einde vond ik vreemd, ik weet niet zo goed wat ik er mee moet! Er komt een tweede deel, of ik dat ga lezen……………… Ik denk van niet.

Het boek krijgt van mij 3 sterren. De derde ster haalt het vanwege het einde van het boek. Waar de nieuwsgierigheid toch weer gewekt wordt, en waar het boek mij toch even begon te pakken.

Dit geeft een zeer mooi gemiddelde van Drie en halve sterren namens Anja, Mireille, Ellis en Amarins voor Circus Cesaria!

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s