Coenraad las: De Schaduwmannen-Jens Henrik Jensen*****

jens henrik 2

Gastrecensie

Titel: De schaduwmannen

Auteur: Jens Henrik Jensen

Genre: Thriller

ISBN: 9789400505797

Uitvoering: Paperback

484 pagina’s|A.W. Bruna Uitgevers|2016

5*****

Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde soldaat van het Deense leger, heeft een nieuwe identiteit aangenomen, en werkt bij een afgelegen visvijver in Jutland. Hij probeert zo anoniem mogelijk te blijven. Als de museumdirecteur vermoord wordt aangetroffen in een kasteelmuseum, is dit het begin van verschrikkelijke gebeurtenissen, waarmee Niels te maken krijgt. De moord is begaan in het kasteel van de Danehof-groep, een eeuwenoude groepering met rijke, machtige en invloedrijke mannen. Hun doel is een schaduwregering te vormen, en het land naar hun hand te zetten. Alles wijst erop dat Oxen met deze moord te maken heeft, maar is dit ook zo? Niels Oxen lijdt aan PTSS en heeft regelmatig last van één van de zeven terugkerende nachtmerries, waardoor hij weinig slaapt, en heel alert is op alles wat er in zijn omgeving gebeurt.

Hij staat constant op scherp, en is continu bezig met het organiseren van zijn vluchtplan. In De hondenmoorden was hij op het verkeerde moment getuige van een moord, die ze hem later in zijn schoenen schoven. Daardoor is hij doorlopend op de vlucht. Nu gaat het om een andere moord, en willen ze (de Danehof-groep) hem ook dit in de schoenen schuiven. Liquidatie is het doel, en er ontvouwt zich wederom een klopjacht op hem, omdat hij iets in handen heeft wat schadelijk is voor de Danehof-groep.

Net als het eerste deel in deze serie De hondenmoorden wordt Niels er ongevraagd in betrokken, en moet hij noodgedwongen de hulp in roepen van Margarethe Francke, de agente bij de Politie Inlichtingen Dienst, en een bekende van hem vanuit het vorige boek.
In De schaduwmannen wordt het karakter van Niels verder uitgewerkt, waardoor zijn ziel een stukje verder wordt blootgelegd. Hij krijgt daardoor meer body. De vertrouwelijke rollen van Margarethe en haar baas Mossman, zijn ook weer belangrijk, en zorgen voor een samenspel dat de nodige spanning oplevert.

Na het uiteenzetten van de verhaallijnen is de basis gelegd voor wat bol staat van spanning en stevige actie. Door de geheimzinnige Danehof-groep, krijgt het verhaal een mysterieus tintje, wat grip op je krijgt. Je wilt niets liever dan het geheim van de groep ontrafelen. Regelmatig wordt teruggegrepen naar de gebeurtenissen uit het eerste deel De hondenmoorden. De schaduwmannen is wel goed zelfstandig te lezen, maar raadzaam is het om vooraf het eerste deel te lezen, waardoor je de basis van het verhaal beter begrijpt.
Jens Henrik Jensen heeft met dit tweede deel De schaduwmannen in de Oxen-serie weer een sterk in elkaar stekend boek afgeleverd met prachtige dialogen.

Coenraad de Kat.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s