Jac las: De Fluisteraar-Karin Fossum****

De Fluisteraar.jpg

Karin Fossum, geboren als Karin Mathisen (Sandefjord, 6 november 1954) is een Noorse schrijfster van misdaadthrillers.

Reeds als tiener begon ze met het schrijven van poëzie. Op haar twintigste verscheen er een dichtbundel van haar die goed ontvangen werd. Haar tweede bundel kreeg echter vrij veel negatieve kritiek, en dit was de reden waarom ze een hele poos stopte met schrijven. Karin Fossum heeft daarna als alleenstaande moeder vele jaren in verschillende instellingen en ziekenhuizen  gewerkt. Een bron van levenservaring en mensenkennis die veel van haar psychologisch inzicht verklaart.

(Bron: Wikipedia)

Het boek: samenvatting en de conclusie

Ragna Riegel is 44 jaar oud en werkt bij een winkel waar allerlei goedkope spulletjes verkocht worden. Zij leidt een eenzaam en teruggetrokken bestaan. Zij is een vrouw die houdt van  controle over haar leven, en dat doet door vaste patronen en rituelen aan te houden. Een van haar diepste gevoelens is de wens om niet gezien te worden, om niet op te vallen. Zij is mager en kleurloos; “Zij was geen schoonheid had de spiegel haar ingewreven en ze had haar hoofd gebogen en dit geaccepteerd.”

Ragna ontvangt een envelop met een vel papier met daarin de woorden JE MOET STERVEN. Het begin van een serie simpele dreigbrieven.  Wie bedreigt haar in hemelsnaam?  Ragna heeft geen stem meer. Er is iets mis gegaan bij een kleine operatie aan haar keel, waarbij haar stembanden voor altijd zijn verwoest. Op haar hals ligt het litteken te kloppen, open en bloot. Ze kan alleen nog maar fluisteren.

Rechercheur Konrad Seger, de vaste hoofdpersoon in boeken van Karin Fossum gaat haar ondervragen over een misdaad die zij gepleegd heeft. De lezer wordt lang in het ongewisse gelaten over wat er gebeurd is. De gesprekken van Seger met Ragna Riegel zijn fascinerend. Seger kan goed luisteren, zelfs naar een fluisteraar. Hij  is een rechercheur met groot psychologisch  inzicht, en dringt langzaam door in de grotten van haar geest. De conclusie is niet verbazingwekkend, de reis er naar toe is dat wel.

Wij maken kennis met haar teloorgang, haar angsten en  gevoelens, haar verwrongen geest die  geen onderscheid meer weet te maken tussen dag en nacht, diezelfde geest die  maakt dat haar lichaamssappen in hersenen en ruggenmerg verharden tot een trage rivier van vloeibare cement. De lichamelijke en geestelijke aftakeling gaan hand in hand, een loeiend hete kachel of de ijzige koude op het kerkhof, zij heeft er geen besef meer van. Haar eigen kleine wereld is gekrompen, het besef van tijd, dag en nacht is weg.
Zij heeft een zoon die op 17 jarige leeftijd uit huis vertrokken is, geen afscheid genomen heeft en de vaste wil heeft om nooit meer terug te keren. Zij heeft fantasieën over haar zoon, hoe hij er ziet, over zijn functie als directeur van een groot hotel in Berlijn. Elk jaar stuurt hij een kerstkaart. De lijn tussen moeder en zoon  bestaat nog, maar is dun en breekbaar. In de briefwisseling wordt veel duidelijk.

Een misdaadverhaal waarbij de dader vanaf de eerste letter vaststaat en waar het er meer om gaat te achterhalen wat de motieven zijn geweest van diezelfde dader. Karin Fossum laat het verhaal op een heerlijk, langzame manier volop tot bloei komen. Haar taalgebruik is meeslepend vertaald door Lucy Pijttersen. Door het ontbreken van een duidelijk spanningslijn en een explosief slot, zal dit boek niet iedere thrillerfan aanspreken. In een sobere en ingetogen stijl weet Karin Fossum ook dit keer te overtuigen.

Vier sterren.

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s