Leesclub Samenlezenisleuker: Over het spoor-Tijdens het lezen

img_5596

De Leesclub is in volle gang, de Chat draait op volle toeren en wij vroegen de deelnemers natuurlijk weer naar een tussentijdse mening. Deze keer was het de vraag:

Hoe vinden jullie de ontwikkelingen in het verhaal tot Hoofdstuk 8 passen bij de achterflap?

Hieronder vinden jullie de antwoorden!

Elsa:

Wat mij opviel is dat op de achterflap het eerste stukje over Jordi gaat. Een best wel intensief stukje vind ik, waardoor je wel getriggerd wordt om het boek op te pakken. Alleen in hoofdstuk 2 wordt eigenlijk gerefereerd aan Jordi en zijn achtergrond/verhaal. Voor de rest doet dit er weinig toe in de rest van het verhaal. Wel begrijp ik dat dit van belang is om op de achterflap te zetten, zodat duidelijk is waar het eigenlijk allemaal om draait.

Hoofdstuk 1 en van Hoofdstuk 3 tot 8 wordt vooral uiteengezet hoe Ingmar en zijn familie het boek voor zich zien, en hier Stella bij betrokken raakt. Dit past precies bij de tweede helft van de achterflaptekst, alleen wordt het dan uitgebreider aangepakt en gaat het wat meer de diepte in. Ik vind de achterflaptekst in zijn geheel goed passen bij het boek, en het is ook eentje die nieuwsgierig maakt naar de inhoud van het boek.

Jac:

Ik denk dat de tekst op de achterkant niet wordt waar gemaakt. Ik denk dat het te vroeg is. Wel is duidelijk dat H1 en H2 van internationale klasse zijn en veelbelovend. Deze hoge kwaliteit wordt niet voortgezet. Wel qua schrijfstijl, niet inhoudelijk en zeker niet qua spanning. Het grote euvel is dat er te weinig gebeurt. Er kan derhalve ook geen spanning opgebouwd worden. Ter verontschuldiging van de schrijfster kan dienen, dat we nog relatief vooraan in het boek zitten, zoals gezegd.

Inge:

Ik vind dat de ontwikkeling langzaam verloopt. Tot Hoofdstuk 8 lees je vooral over Tessa en haar familiesituatie, en ook over die van Ingmar. Vind de flap wel heel erg mooi, ook met dat extra stukje over Eva Keuris. De achterflap vertelt me meer dan dat ik tot nu heb gelezen. Vind het een heerlijk boek, en het maakt me erg nieuwsgierig naar het einde. Kan het ook moeilijk wegleggen. Voor mij nog niet echt een thriller maar wie weet komt het nog.

Marc-Jan:

Eigenlijk is het verhaal tot H8 precies het verhaal dat op de achterflap wordt verteld. Pas daarna begint de verdieping van het verhaal. Begin je de personages beter te kennen, en kom je ook steeds meer te weten over wat er gebeurd is en over wat iedereen denkt! Het is tot H8 dus ongeveer een beetje de ‘intro’ van het verhaal. Kennis maken met het verhaal en personages zeg maar, en vanaf dan komt de vaart er echt in, met verdieping van alles.

Simone:

Ik vind dat de vermissing van Jordi op de achterflap groots wordt verteld, maar er in het boek niet lang over wordt gesproken. Ik had de indeling van de achterflap anders gedaan, en de moord wat kleiner gehouden. Voor de rest komt het goed overeen.

Wilma:

Op de achterflap wordt de suggestie gewekt van een stel onschuldige tieners, een gerechtelijke dwaling en zo lijkt het ook tot Hoofdstuk 8 zo te zijn, hoewel bij mij de eerste vraagtekens rond Hoofdstuk 8 begonnen te komen, vader advocaat? Als hij echt onschuldig was, was er niet meer uit te halen geweest omdat Julian zo labiel was? Wat meespeelt is dat je haast niet kan geloven dat jongeren een moord plegen.

Corina:

Tot Hoofdstuk 8 kabbelt het verhaal een beetje voort op de achterflap. Het past zeker bij elkaar, al kan ik de term “geniale psychologische thriller” nog niet zien in het verhaal tot nu toe.

Katrien:

De achterflap leunt volgens mij volledig aan bij wat te lezen valt in de eerste acht hoofdstukken. Deze geeft ook nog aan dat er heel wat meer staat te gebeuren.  Kortom de achterflap geeft de correcte info wat betreft de inhoud van het boek.

Yvonne:

Ik vind het niet echt een goede omschrijving op de achterkant. Het verhaal is nog niet echt spannend wat wel beschreven wordt op de achterkant.

Karin:

Tot H8 wil zeggen dat we een kwart boek gelezen hebben en ik vind dat de achterflap het verhaal tot nu toe meer dan prima weergeeft. In een eigen, verfrissende en geweldige manier van schrijven wordt de introductie neergezet. Het is nog niet spannend maar ik kan niet wachten op het verdere verloop van het verhaal.

 

Achterflap Over het spoor:

Op donderdag 21 augustus verschijnt de naam van Jordi de Wit om 20.30 uur op de politietelex. Het tienjarige jongetje is door zijn moeder als vermist opgegeven. Om 23.34 uur ziet agente Wilma de Rijk iets drijven in het riet van een vijver in het natuurgebied tussen Hilversum en Bussum, ongeveer anderhalve kilometer van de speelplaats waar Jordi voor het laatst werd gezien. De staat waarin het lichaam wordt aangetroffen, maakt al snel duidelijk dat het jongetje niet uit zichzelf in het water beland is. Jordi de Wit wordt op 30 augustus begraven. Zijn hele school is aanwezig, hij is nog nooit zo populair geweest.

Kort na de moord worden drie puberjongens opgepakt. Wanneer zij na hun gevangenisstraf vrijkomen, besluit ghostwriter Stella uit fascinatie voor de zaak en de dubieuze schuldtoekenning een boek te schrijven over de meest charismatische, hoogopgeleide van het stel, de enige van ‘de goede kant van het spoor’ in Hilversum: Ingmar. Voor hem en zijn reputatiegerichte familie is het de kans om zijn onschuld te bewijzen en zijn imago te verbeteren, zodat zijn toekomst er zonniger uit komt te zien. Naarmate Stella en Ingmar dichter bij elkaar komen, lijkt de waarheid echter steeds verder weg te raken. Maar íemand moet toch weten wat daar gebeurd is, die avond?

Over het spoor is een geniale psychologische thriller. Eva Keuris zet de lezer met volle overtuiging voortdurend op een ander spoor, zij verwart en vervult tot aan de laatste pagina.

 
 
Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s