Jac las: De derde stem-Cilla & Rolf Börjlind*****

Derdestem

Cilla en Rolf Börjlind

De beide schrijvers/echtgenoten zijn de meest gevierde scenarioschrijvers van Zweden. Hun crimeseries en -films worden gekenmerkt door sterke plots, maatschappelijk engagement en charismatische personages die worstelen met levensechte conflicten. De Börjlinds zijn verantwoordelijk voor maar liefst 44 films voor bioscoop en tv, waaronder 26 Martin Beck-films en de Arne Dahl verfilmingen. Ze schreven tevens de scenario’s voor diverse tv-series. Als geen ander weten ze dus hoe ze met een spannend verhaal de lezer aan de bladzijden gekluisterd moeten houden. Hun thrillerserie over Olivia Rönning en Tom Stilton verschijnt in dertig landen. Het eerste deel, Springvloed, bewerkten ze tot 10-delige tv-serie. De Derde stem is het vervolg op Springvloed.

( Bron: https://www.awbruna.nl/auteur/cilla-en-rolf-borjlind/)

Plot

Deel twee in de reeks rond Olivia Rönning en Tom Stilton draait in den beginne  om twee moorden.

Bengt Sahlmann, werkzaam bij de douane, wordt midden in de kamer, hangend aan een haak in het plafond, dood aangetroffen. Zelfmoord zo lijkt het. Al snel is duidelijk dat er sprake is van moord. Nabij de Zuid-Franse stad Marseille wordt het in stukken gesneden lichaam aangetroffen van een vrouw, een blinde vrouw zal later blijken. Abbas, die we nog kennen uit Springvloed, als de uiterst gesloten en verminkte Franse crimineel met een rugzak vol ellende, wil dat Tom en hij alleen meegaat naar Marseille om een zaak op te lossen. Een zaak uit het verleden. In de stad waaraan hij traumatische herinneringen had overgehouden, waar hij zowel fysiek als psychisch was mishandeld.

De twee hoofdlijnen komen op een ingenieuze manier bij elkaar. Olivia, niet meer gemotiveerd om haar politie opleiding af te ronden, volgt een ander spoor dan de recherche. Maar de moordenaar weet dat Olivia er aan komt.

Conclusie

Ik heb het woord ingenieus gebruikt. Dat is niet misplaatst. In het 380 blz. tellende boek vinden enkele honderden scenewisselingen plaats. De invloed van hun vakmanschap als scenarioschrijvers blijkt uit dit verbazingwekkend knap geconstrueerde plot.

Rolf  Börjlind zegt daarover: “Het is opvallend dat de structuur van Springvloed en De derde stem ongelooflijk doordacht is. Alle personages, alle details hebben een betekenis. Niets of niemand komt zomaar in beeld.” Rolf: “Een goed verhaal is als een kaartenhuis. Als je één kaart weghaalt, stort het hele huis in. Een misdaadverhaal is per definitie complex, dus heeft het geen zin om onnodige voorvallen te beschrijven of personages op te voeren die verder geen rol van betekenis voor het verhaal hebben. Dat is niet gemakkelijk.” (Bron https://www.hebban.nl/artikelen/interview-cilla-rolf-borjlind/ )

De derde stem leest als een warmgelopen diesel, de lezer wordt wel verzocht het stuur goed vast te houden en goed bij de les te blijven. Het grote thema in dit tweede deel is dat van de wraak.

Tom Stilton heeft de woedende behoefte om zijn plek weer in te nemen in deze wereld, om alle verloren tijd in te halen. De aan lager wal geraakte rechercheur wil die zak van een Rune Forss aanpakken. Hij is op weg terug. En ook Abbas wil wraak, wraak op de moordenaar van een blinde vrouw. Het gedeelte van het boek dat in Marseille speelt is erg sfeervol. De beide auteurs hebben met groot genoegen de misdadige, mediterrane sfeer beschreven.

Rolf en Cilla  hebben in deze thriller een volwaardige (bij)rol ingebouwd voor de kwaadaardige multinationals en andere vrije markt partijen die zorg voor zieken en ouderen voornamelijk zien als bron van winstmaximalisering en waarbij geen enkele empathie met de patiënt aan de orde is. De patiënt is een lopende pinautomaat, die zoveel mogelijk winst dient te genereren. Het fraaie van dit plot is dat deze maatschappelijk ongewenste uitwassen overduidelijk in beeld komen. Niet als hoofdlijn maar als onderdeel van de bedding waarin het verhaal zich afspeelt. Dat geldt tevens voor  de opvang van zwervers en de bizarre uitwassen van de porno-industrie.

Dit boek is gelezen na de eerste twee delen van Springvloed op tv  gezien te hebben. Gezien de seriesamenhang ware het beter geweest eerst de 10-delige serie af te kijken. Het aantal spoilers is beperkt. Ook goed te lezen als stand alone.

Dit is een voortreffelijke, onbetwiste vijfsterren thriller. De spanningsboog is hoog en latent aanwezig. Het boek zakt nergens in, vele snel wisselende scènewisselingen, is intelligent geschreven en de dialogen zijn meeslepend, to the point en naturel. We maken kennis met nieuwe spelers Luna, Muriel en ook Mette komt weer volop in beeld. Daarnaast zijn er vele kleine zijlijntjes, die hier verder niet aan bod komen maar wel er toe bijdragen dat de eretitel vijf sterren terecht kan worden toegekend.

Zwarte dageraad (deel 3) en Wiegelied ( deel 4)  schuiven duidelijk naar boven op mijn leeslijst.

Vijf sterren.

Jac Claasen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s