Corina las: Eva-Bregje Bleeker***1/2

eva-2

Met dank aan Uitgeverij The House of Books voor het recensie exemplaar

Auteur: Bregje Bleeker

Uitgever: The House of Books

Aantal pagina’s: 192

Genre: Roman

Verschijningsdatum: 26 januari 2017

Over de auteur:

Ik ben geboren in 1970, in Amsterdam. Vanaf vijf jaar naar de Amsterdamse Montessori School, daarna naar het Ignatius Gymnasium. Eind jaren tachtig en in de negentiger jaren studeerde ik geschiedenis en politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Een heerlijke lange studententijd, onderbroken door veel avonturen en wereldreizen. Dat kon toen nog.

In 2007 debuteerde ik met de Walrus, dat door het NRC werd bestempeld als een van de beste debuten van het jaar. Eva is mijn tweede roman. Behalve Eva en de Walrus schreef ik korte verhalen, columns en in opdracht twee korte biografieën.

Naast schrijver ben ik manager en organisatieadviseur. Op dit moment werk ik als gebiedsmanager van een groot stuk van Amsterdam Noord. Soms is het veel: schrijven en daarnaast fulltime werken. Maar over het algemeen prijs ik mezelf gelukkig. Ik geniet van de rust en het ‘leven in een verhaal’ tijdens wekenlange offline creativiteit maar ook van de combinatie met een hectische droombaan.

Eva is op de werkelijkheid gebaseerd. Mijn moeder was medisch hoogleraar in een tijd waarin zo’n carrière voor vrouwen nog uitzonderlijk was. Rond haar vijftigste werd dementie bij haar geconstateerd. (Bron: http://www.bregje.nl)

De Cover:

Ouderwets en herkenbaar van de foto’s van vroeger. Niet één die ik perse direct zou oppakken in de winkel, maar lang leve boekenbloggenland, want de achterflap maakt heel nieuwsgierig naar dit bijzondere verhaal.

De Achterflap:

Nog voor haar vijftigste blijkt Eva te lijden aan een hersenziekte met dementie en parkinson als gevolg. Wanneer de diagnose wordt gesteld is ze net hoogleraar. Ze heeft zich opgewerkt vanuit armoede en carrière gemaakt in een tijd waarin dat voor vrouwen nog uitzonderlijk was. Ze is hét voorbeeld voor een generatie die zich wilde vrijmaken van oude structuren en godsdienstige gewoonten. De ziekte van Eva zet de verhoudingen in het gezin op scherp. Ziek zijn? Dat was iets voor anderen. Niet voor Eva.

In de loop van vele jaren verandert een zelfstandige moeder in een kindse vrouw in een rolstoel die haar eigen tranen niet meer kon wegvegen. De rollen draaien zich om, moeder wordt kind. Maar de relatie tussen Eva en haar jongste dochter verbetert tijdens het ziekteproces. Haar ziekte maakt dat Eva op een bepaalde manier ook in positieve zin verandert. Ze kan eindelijk de controle loslaten en niet alles hoeft meer perfect te zijn.

Mening:

Bregje vertelt vanuit de jongste dochter in een makkelijke schrijfstijl het verhaal van Eva. Geen moeilijke zinsconstructies, but straight to the point. Toch leest het niet heel makkelijk door de vertelstand en de vele wisselingen van tijd. Er zijn veel terugblikken en vooruitblikken en dat verstoort een beetje.

Buiten dat is het een mooi, indringend verhaal over de “strijd” van Eva om gelijkwaardig te worden beoordeeld naast haar mannelijke collega’s en het niet willen toegeven aan haar ziekte. De onderlinge band tussen vooral haar jongste dochter en haar is mooi beschreven en je voelt mee met het gevecht van de dochter.

Geloofwaardig, gevoelig en elke emotie op de juiste plaats. Bregje heeft met deze roman het beginnend feminisme, maar ook zeker het op jonge leeftijd krijgen van Alzheimer heel mooi en integer neergezet.

Drie en halve sterren voor Eva.

Corina Nieuwenhuis.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

3 gedachten over “Corina las: Eva-Bregje Bleeker***1/2”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s