Jac las: Bloed op sneeuw-Jo Nesbø*****

jacnesbo

Jo Nesbø: Bloed op sneeuw. Overpeinzingen.

Na het dichtslaan van Bloed op sneeuw vatte de volgende ridicule gedacht post. Wat zou er gebeuren als Nesbø een streekroman zou schrijven? Over twee rivaliserende veerpontfamilies, die al eeuwenlang met elkaar strijden , veel duistere familiegeheimen hebben over en weer maar ook een verborgen liefdesgeschiedenis met dramatische gevolgen. Titel:  “Rammelende ankerkettingen en bloeiende lisdodden”.

Ik verafschuw dit genre, zeker, maar als Nesbø hier mee op de proppen zou komen, dan zou ik mijn tegenzin overboord zetten en het boek gaan lezen. Waarom? Om de simpele reden dat Nesbø een uiterst boeiende en intelligente verteller is. En van goede vertellers kunnen we nooit genoeg krijgen. Vertellers nemen je aan de hand mee naar typisch menselijke eigenschappen en emoties, naar innerlijke landschappen maar ook naar meer aardse werelden. Iedereen kent zijn grote vertellers, of ze nu John Irving, Roald Dahl, Jack Vance of Annie M.G. Schmidt heten.

Nesbø doet dit in mijn favoriete genre, de thriller. Een thriller is in principe de eenvoud zelve. In de verhaallijn is een duidelijk begin en einde merkbaar, door bepaalde gebeurtenissen wordt een spanning opgebouwd die in de ontknoping wordt geneutraliseerd.

Vanuit het perspectief van de ik-figuur vertelt Nesbø in Bloed op sneeuw het verhaal van de huurmoordenaar die de vrouw van zijn baas moet expediëren. Een mooi woord voor vermoorden, omleggen. Nesbø is uitstekend op de hoogte van het feit dat de ik-figuur-verteltrant altijd leidt tot sympathie van de lezer voor de hoofdpersoon. Ook al is deze hoofdrolspeler in dit geval een huurmoordenaar.

In het patroon van Nesbø ligt de lone wolf besloten, de eenzame strijder, de eenling die  vaker moeite heeft  met intieme relaties, vaker sociaal onhandig is, vaker worstelt  met de vraag wat hij met zijn leven moet beginnen, vaker slim is én vatbaar voor stress. ( Bron: Trouw juni 2016). Het mooie is dat de hoofdrolspeler Olav bijna perfect voldoet aan bovenstaande omschrijving. En de verteller Nesbø geeft weergaloos en bijna hilarisch weer waarom Olav het huurmoordenaarspad is opgegaan.

Naast zijn verdienste als boeiend verteller kan Nesbø een verhaal plotten. Bloed op sneeuw bevat, binnen de beperkte omvang, diverse totaal onverwachte wendingen. Het is  een keihard boek in de beste Jo Nesbø tradities. Eigenlijk  meer een novelle, door de uitgever opgerekt tot 184 blz. maar in enkele uren te lezen.

De verteller Nesbø  verdient vijf sterren.

Jac Claasen.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s