Jac las: Verloren-Claire McGowan***

verloren

Over Claire McGowan:

Claire ( 1981) is geboren en groeide op in Noord-Ierland, studeerde in Oxford en heeft een tijdje gewoond en gewerkt in Frankrijk en China. Claire houdt zich op dit moment full time bezig met het schrijverschap en het geven van cursussen op dit gebied.

Na de stand-alone “Fallen”( niet vertaald) is zij opgestart met een serie met in de hoofdrol Paula Maguire. Paula is een forensisch psycholoog. “Verloren is het eerste boek uit de serie. Inmiddels zijn nog twee boeken verschenen. “Barre grond”( 2014) en “De stille doden” (2016)

( Bron: http://www.ink-stains.co.uk en https://www.facebook.com/ClaireMcGowanAuthor)

Plot

Paula Maguire, werkzaam in Londen bij de Unit Vermiste Personen, wordt met tegenzin toegevoegd aan een recent gevormd team van onderzoekers in Noord-Ierland dat snel tot een oplossing moet komen in de vermissingzaak van twee jonge meisjes. Al snel blijkt dat er in het verleden meerdere jonge meisjes als vermist zijn geregistreerd. Geen een van deze zaken is behoorlijk onderzocht. Het onderzoeksteam stuit op nog meer zaken. Is er sprake van een verband tussen de huidige en de in het verleden spelende vermissingen, is er een seriemoordenaar aan het werk, die met grote tussenpozen toeslaat?

Paula had nooit meer terug willen keren naar Ballyterrin, haar geboorteplaats. Zij neemt haar intrek bij haar vader. Paula wordt geconfronteerd met de gevolgen van haar vlucht uit Ballyterrin 15 jaren geleden.

McGowan laat, heel gedoseerd, steeds meer los over het verleden van zowel Paula als de andere hoofdrolspelers. De lezer raakt op deze manier stukje bij beetje geïnformeerd over psychologische achtergronden en motivaties. Erg diep gaat het allemaal niet.

Het slot is spannend en levert een onverwachte dader op, zij het met een geforceerde draai.

Conclusie

Opvallend is de titel forensisch psycholoog. Paula functioneert als privé detective of als inspecteur, maar zeker niet als forensisch psycholoog. De antiautoritaire instelling van Paula leidt tot ondoordachte handelingen die beslist niet in overeenstemming zijn met de beroepsethiek van een professionele, forensisch psycholoog. Nergens in het boek is sprake van het specifieke jargon, eigen aan deze functie. Claire McGowan is gemakzuchtig geweest en heeft zich blijkbaar niet of nauwelijks gedocumenteerd.

Het boek ben ik op een gegeven moment gaan lezen als een geschrift waarin flinke kritiek wordt geleverd op het onmenselijke abortusbeleid en de misbruikschandalen, de dubieuze en keiharde opstelling van de Katholieke kerk in deze en de handeltjes van instellingen als Safe Harbour die voor tienduizenden dollars babytjes verkochten aan de meest biedende. Maar ook de achterlijke wetgeving om de wens te blokkeren van kinderen die wilden weten hoe ze werkelijk heetten en wie hun biologische ouders waren.

Deze maatschappelijke issues zijn door McGowan knap verweven in een stijlvol geschreven thriller. Er gebeurt van alles zowel in de opsporing als in de privé situatie van de hoofdrolspelers en dat levert een lome en prettig leesbare thriller op, in de sfeer van de Scandinavische auteurs als Karin Fossum, Kristina Ohlsson, Åsa Larsson  of  de IJslander Indriõason. Ik ga er van uit dat McGowan zich duidelijk kan verbeteren. Alleen dan wordt het een serie die boven het maaiveld uit zal gaan steken.

Drie sterren.

Jac Claasen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s