Leesclub Tot de duivel het schip keert-Tijdens het lezen

leesclub-nathalie-briessinck

***De Leesclub is in volle gang en toen iedereen het eerste deel uit had en door was naar deel twee van deze historische roman  waren wij benieuwd hoe een ieder de overgang van deel één naar twee had ervaren. Hieronder zien jullie de antwoorden!***

Annemiek:

Het was even een moment van: huh? OK, wat gaan we nu beleven? Het was een overgang van een verhaal van een meisje die probeerde haar plek te verkrijgen in een maatschappij die nog niet klaar was voor haar idealen en net leerde naar anderen om te kijken, naar het verhaal van een harde Madame die alleen nog maar gaf om het warmhouden van haar eigen gerief en die niets geeft om andermans sores.

Maar dat huh moment was juist wel heel leuk en maakt me bij iedere overgang naar een ander deel nieuwsgieriger naar welke invalshoek er gaat komen.

Marije

Ik vond het hoofdstuk over Maryse een prachtig begin van het verhaal: een jonge vrouw met dromen en idealen, die een klein beetje leert over hoe het er in de realiteit aan toegaat. De overgang naar hoofdstuk 2 kan niet groter zijn: een hoerenmadam die alles al gezien heeft en voor wie de wereld geen geheimen meer heeft. Elsa beweegt zich in de onderkant van de samenleving. En het is iets van alle tijden.

Een hele mooie opbouw naar de rest van het verhaal. Wie worden er nog meer geïntroduceerd en hoe komen de verhaallijnen samen?

Jeroen:

Ik vond de overgang van Maryse naar Madame Elsa best heftig en had hem ook niet zien aankomen. Dit gevoel was echter snel weg, aangezien de schrijfster het op zo’n manier schrijft dat dit gevoel na de eerste paar zinnen wel weg is en je wilt weten wat Madame Elsa met dit verhaal te maken heeft.

Eveline:

Maryse is een dametje in de hogere kringen van Antwerpen. Ze heeft ambities en zou werk willen doen wat in die tijd enkel door mannen wordt gedaan.. Haar vader stimuleert haar maar wil ook dat ze liefdadigheidswerk gaat doen. Ineens is het verhaal geschreven vanuit een hoerenmadam met ambities! Een heel andere kant.. Aparte wending maar wel veelbelovend.

Waar gaat dit heen? Hoe komen Elsa en Maryse met elkaar in contact? Komen ze wel in contact?

Het nodigt uit om verder te lezen!

Katja:

De overgang van deel 1 naar deel 2 vond ik heel verrassend. Ik verwachte helemaal geen andere hoofdpersonages in het boek. Dit was zeker een heel aangename verrassing want het eerste deel vond ik nogal saai en ik had schrik dat het hele boek zo zou zijn. Bij het opstarten van het 2de deel werd onmiddellijk mijn nieuwsgierigheid terug gewekt over welke richting het verhaal uit zou gaan en of er nog hoofdpersonages  zouden volgen, wat me nieuwe moed en energie gaf om er weer volop tegenaan te gaan!

Nathalie:

Het verhaal wordt direct een stuk interessanter met het verhaal van Elsa die toch in een ander milieu leeft en werkt dan de meisjes Maryse en Anna. En dat is een understatement. 😉 Ik heb eigenlijk geen idee over wat het verhaal verder zal inhouden en ben nu toch wel benieuwd geworden om verder te lezen.

Ik probeer er ook wat op te letten of alles wat ‘geografisch’ klopt voor mij omdat ik Antwerpen toch ook wel redelijk goed ken maar daar is me tot hier toe nog niet veel over opgevallen eerlijk gezegd.

Annette:

In het eerste deel waan je je in een beschaafde wereld waarin sociaal wenselijk gedrag duidelijk de norm is: je gedraagt je zoals van je verwacht wordt, praat met de mensen waarvan anderen vinden dat dat de bedoeling is en levert je bijdrage alleen gevraagd en niet ongevraagd. Het is de wereld van de bovenklasse, met hints naar de minder bedeelden die derderangs meevaren op de schepen en die in de minder plezierige buurten van de stad wonen.

En dan. Dan waan je je ineens aan de andere kant van die samenleving: een harde wereld waarin vrouwen ondergeschikt zijn, of worden gemaakt, aan andere vrouwen die dat uitbuiten. Het lijkt alsof je in een ander boek bent beland: ander taalgebruik, andere sfeer, andere wereld. En toch weet je dat het dezelfde wereld is. Slechts vanuit een ander perspectief… Benieuwd naar de volgende delen!

Miranda:

De overgang van deel 1 naar deel 2 is best heftig. Van het goede leven naar het moeilijke en harde leven van de andere burgers. De gegoede burgerij die alles goed voor elkaar heeft in tegenstelling tot de meisjes in de bordelen die de madam moeten gehoorzamen. Ook toen bestond er al vrouwenhandel, afschuwelijk gewoon. De adel die zich druk maakt over onzinnige dingen.

De heren van adel die zich beter voordoen dan ze zijn en hun geneugten in het bordeel zoeken, zodat ze hun eigen vrouwen niet lastig vallen. Ze houden de schijn hoog. Die alle vrouwen, ook van hun eigen klasse, onder de duim willen houden. Ze het liefst niet dulden in hun bedrijfsleven dat hoort toch niet? Wat denken ze wel. Hun vrouwen moeten zich maar bezighouden met liefdadigheidswerk zoals Anne en Maryse dat doen. Maryse die dat helemaal niet ziet zitten en het liefst als gelijke wordt gezien.

Chrisje:

Een ambitieuze ‘rederdochter’ en een hebzuchtige hoerenmadame.  Wat een schoon en schril contrast!

Met plezier lees ik hoe Maryze zich als dochter van een Antwerpse reder wil ont-‘poppen’ (letterlijk en figuurlijk) tot werkende en zelfstandige vrouw.  Helaas willen de mannen enkel en alleen dat hun vrouwen en dochters zorgen voor henzelf en het huishouden. Liefdadigheidswerk kan wél, want dat is goed voor de reputatie. Hoe frustrerend voor Maryze! Vervolgens leer ik Madame Elsa kennen. Een wrede, listige ex-hoer, die jonge meisjes oppikt aan de kade, hen drogeert en in haar ‘winkel’ laat werken. En elke avond ontvangt de Madame heel wat bankbriefkes van de gegoede mannen met hun ‘smetteloze’ reputatie.

De tegenstelling van deze twee figuren in dezelfde stad bouwt de unieke sfeer op én een zinderende verhaallijn. Met verbazing maak ik kennis met intrigerende figuren en weet ik dat ze in verbinding met elkaar (gaan) staan. Mijn nieuwsgierigheid groeit… en groeit.

Marjo:

De overstap van deel 1 naar deel 2: De overstap van de betere buurt in Antwerpen naar de achterbuurt van Antwerpen.

Deel 1:

Maryse heeft een totaal ander levensdoel dan Elsa. Maryse wil graag op de rederij van haar vader werken, studeren en de boekhouding verzorgen. Ze wil werkrecht en zich bezighouden met cijfers en budgetten.

Deel 2:

Elsa runt een zaakje waar zij zo veel als mogelijk geld verdient met het coördineren van betaalde sex. Daarvoor werft zij vrouwen op straat en verkoopt vrouwen aan het buitenland.

Deel 1 gaat over de welvaart in Antwerpen en het leven van de rijke lui.

Deel 2 laat het louche Antwerpen zien met sexclubs.

In deel 1 is het streven van Maryse naar een zinvolle betaalde baan voor haar en het volgen van een opleiding beschreven.

In deel 2 is het streven van Elsa om zo veel mogelijk geld naar binnen te halen voor betaalde sex beschreven. Elsa werft hiervoor meisjes en vrouwen.

 

***Dat klinkt als een overgang die smaakt naar meer! Bedankt allemaal voor de meer dan mooie beschrijvingen!

Volgende keer ronden we het af met een afsluitende vraag, waarna de uiteindelijke recensies zullen volgen. Stay tuned 😀 ***

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s