Jac las: De onderkoning van Indië-Tomas Ross***

de-onderkoning-van-indie

Tomas Ross – De onderkoning van Indië (Tweede deel van een drieluik) ***

Na de ondergang van het fascisme en de expansionistische Japanse veroveringsdrift in 1945 was het beurt aan de twee overgebleven ismen – het communisme en het kapitalisme – om de wereld te gaan verdelen en onder hun invloedssfeer te brengen. De koude oorlog dus.

Het eerste deel Van de doden niets dan goeds speelt zich af in Nederland in de chaotische tijd van kort na de bevrijding als talloze – min of meer criminele – organisaties bezig zijn hun straatje schoon te vegen en de startposities in te nemen voor de macht en invloed bij de opbouw van een nieuw Nederland en natuurlijk Nederlands Indië. Het boek is opvallend goed gedocumenteerd.

De onderkoning van Indië is het tweede deel van een drieluik en speelt zich af in het voorjaar van 1947. Nederlands-Indië is een gistend vat waar tal van partijen al dan niet met behulp van extreem geweld proberen de macht te grijpen of te behouden. Nederland als koloniale macht stelt niet veel meer voor. Ross komt in dit boek met een theorie dat ook vanuit Nederland er geheime krachten aan het werk zouden zijn geweest om Nederlands-Indië te behouden.

Al decennialang circuleren de geruchten dat prins Bernhard betrokken zou zijn geweest bij een machtsovername in Nederlands-Indië om er onderkoning te worden, zoals Lord Mountbatten dat vanaf 1947 in Brits-Indië was. Het definitieve bewijs ontbreekt, maar er waren méér speculaties over hem die op waarheid bleken te berusten ( Bron: Facebook Tomas Ross)

Plot ( kort)

Ronnie Gunawan, een javaan en geheim agent, maakt foto’s in de tuin van het Merdekahotel van een geheime bijeenkomst waarbij – dat blijkt later pas- partijen posities in gaan nemen over de toekomst van Nederlands-Indië

De communist Henry Meertens smokkelt wat diamanten afkomstig van de roof van de schat van Nakamura naar Nederland. De rest is nog onderweg. De schat moet verkocht worden. De opbrengst zal gebruikt worden voor de financiering van huurlingen en wapens. Meertens maakt onderdeel uit van een communistische cel die in Nederland actief is.

Arnie Springer, een indo,  is een voormalig geheim agent en jazzklarinettist. Hij raakt betrokken bij een mysterieus spel vol internationale belangen. Het liefdesleven van Springer en Meertens leiden tot interessante zijlijntjes in de grote verhaallijn, evenals de nadruk die Ross legt op Den Haag als Indische stad.

Het plot is erg ingewikkeld, zoals te doen gebruikelijk bij Tomas Ross en vertelt vanuit de perspectieven van  Arnie Springer en Henry Meertens op minischaal het verhaal van de koude oorlog in Nederland en dan met name toegespitst op Nederlands-Indië. De economische en politieke belangen van de beide grootmachten om grip te krijgen op dit land vormen de achterliggende rode draad.

Conclusie

De onderkoning van Indië vertoont de typische Tomas Ross trekken. Een karavaan aan karakters en  personen trekt voorbij ( niet voor niets is voorin een lijstje opgenomen met de dramatis personae) , die allen betrokken zijn in een spaghetti-achtige wirwar van verhaallijnen en complottheorieën. Ross weet alles aan elkaar te breien in een acceptabel slot.

Tientallen feiten zijn gegoogeld. Nergens heb ik Ross op een onwaarheid kunnen betrappen. De vermenging van feiten en fictie, faction genaamd, leidt tot een amusant boek. Maar meer ook niet.

De voortreffelijke documentatie leidt tot tal van saillante details. Zo komen we meer te weten over het korfbalverleden van Willem Drees, wordt diens legendarische zuinigheid nogmaals benadrukt bij een bezoek aan huize Drees en zien we Johny Jordaan en ” Boy” Edgar, pianist en trompettist, ook nog voorbijkomen in piepkleine rolletjes. En wat te denken van het posten met de hand op het stuur van een Solex onder de zonwering van Gerzon? De talloze straten, pleinen en verdere geografische bijzonderheden in die tijd  van Amsterdam en Den Haag zijn wellicht leuk voor de ingeborenen maar voegen weinig toe voor buitenstaanders.

De bordkartonnen psychologische diepgang van de hoofdpersonen is en blijft het grote makke bij Tomas Ross. Goed dat wisten we al en dat is in dit boek niet veranderd.

Waar ik Van de doden niets dan goeds een krappe vier sterren toekende, moet De onderkoning van Indië het helaas doen met drie sterren.

Jac Claasen.

Advertenties

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s