Samen praten met Ellen Lina 


Over Ellen Lina:

Ellen Lina werd geboren in Arnhem (1983). Na drie jaar op Curaçao gewoond te hebben, is ze sinds 2016 weer met haar gezin terug in Nederland. Crash is haar vierde boek. Eerder verschenen de goed ontvangen romans Vasthouden!, Ooit zal ik je weer zien en Sky.

Het interview:

1: Crash is je vierde boek alweer. Hoe ben je ooit begonnen met schrijven?

Toen ik 26 was ben ik er op een dag gewoon voor gaan zitten! Dat was een manuscript dat tot op heden nog niet is uitgegeven, maar wel werd goedgekeurd door mijn uitgever. Vlak daarna schreef ik Ooit zal ik je weer zien (was overigens wel een hele andere versie dan het uiteindelijke boek) en daarna pas Vasthouden. Dat werd de eerste.

2: Je schrijft spannende romans? Waarom? Zou je ooit een ander genre willen schrijven?

Ik begon met een feelgood en vervolgens ben ik een beetje in dat hokje blijven hangen, maar ik denk dat mijn werk niet echt te classificeren valt. Het is van alles en nog wat door elkaar, een mix van romantiek, drama, feelgood en thriller. Vooral Crash is daar een goed voorbeeld van. Ik heb zelf eigenlijk geen idee bij welk genre ik nou echt hoor. Ik denk dat ik lekker in dat vage gebied blijf hangen, dat geeft namelijk heel veel vrijheid!

3: Je hebt drie jaar op Curaçao gewoond, hoe koud vind je het hier en is Arnhem weer ‘thuiskomen’?

Ja, dit is echt mijn thuis. We zijn er inmiddels alweer een jaar en helemaal op onze plek. Dat het koud is vind ik helemaal niet erg. Natuurlijk klaag ik met iedereen mee nu de winter weer volop terug is, maar stiekem vind ik het heerlijk. Altijd alleen maar zon en hitte gaat vervelen.

4: Waar haal je je inspiratie vandaan?

Uit het alledaagse leven, dingen die ik meemaak of mensen om mij heen meemaken, films, series, muziek … Van alles dus! Soms kan een opmerking van iemand zorgen voor een hele verhaallijn of raak ik geïnspireerd door een persoon. Als ik eenmaal een verhaal in mijn hoofd heb luister ik veel muziek, daarmee creëer ik beelden en dan pas kan ik schrijven.

5: Lees je zelf ook graag romans of juist liever een heel ander genre?

Ik lees eigenlijk vrij weinig, terwijl ik echt ontzettend van boeken hou en heel graag lees. Dan kan ik erg genieten van (feelgood) romans, liefst in een serie. Je zult mij niet zo gauw op de fantasy afdeling vinden, ik ben denk ik de enige op wereld die Harry Potter niet gelezen heeft. Ook horror en de echte zware kost laat ik liever liggen. Thrillers vind ik oké, maar pak ik toch minder snel uit de kast. Ik heb nog héél veel ongelezen thrillers staan.

6: Voor Crash heeft Anouk van der Kemp een sound track geschreven. Hoe ging dat en hoe speciaal is dat?

Dat is behoorlijk bijzonder. Ik wilde heel graag een soundtrack bij Crash omdat muziek zo’n belangrijke rol heeft in het boek. Het originele idee was om de nummers uit het boek te coveren, dus ik nam contact op met Rijn IJssel (ROC Arnhem en omstreken), afdeling creatieve industrie, met de vraag of zij hier iets in zagen. Ze vonden het geweldig om mee te werken aan een booktrack, dus de beste zangeres van de opleiding werd tevoorschijn getoverd en dat was Anouk van der Kemp. Vanaf dat moment ging het best snel. Mijn idee was alleen niet uitvoerbaar in verband met alle rechten waar je mee te maken krijgt, dus we besloten dat Anouk de soundtrack zelf zou gaan schrijven. We hadden een eerste afspraak en toen had ze al meteen het goede gevoel te pakken, het boek heeft natuurlijk een bepaalde sfeer en de muziek moet daar wel op aansluiten. Daarna las zij Crash op vakantie en ging ze aan de slag. Binnen een aantal maanden schreef ze 9 nummers, gezongen en instrumentaal, op piano en gitaar, en ze nam alles zelf op. Superknap. Uiteindelijk is het nog professioneel gemasterd en toen was het klaar. Op de dag voor de presentatie ging het hele album online, op YouTube, Itunes, Apple Music en zelfs op Spotify is het te vinden. Ik ben daar heel trots op.

7: De cover is GE-WEL-DIG. Heb je daar iets over te zeggen of bepaalt de uitgever dat?

Nee wij mogen bij Ellessy zelf een idee aandragen voor de cover. Pas sinds Sky ben ik me daar echt mee gaan bemoeien en ik ben een behoorlijke lastige daarin, maar ik vind de cover nou eenmaal erg belangrijk. Natuurlijk bepaalt de uitgever uiteindelijk of hij akkoord gaat, maar verder heb ik samengewerkt met de vormgever. Hij heeft erg veel geduld gehad met me … (Thanks Bert)

8: Hoe vinden we je schrijvend? In complete stilte of met muziek op de achtergrond?

Ik kan me vrij goed afsluiten als ik schrijf, dus als er een beetje herrie op de achtergrond klinkt vind ik dat niet erg. Ik heb graag muziek aan om in een bepaalde sfeer te komen/ blijven. Als ik zelf erg blij ben of een superleuke dag heb en ik moet schrijven over iets verdrietigs, dan moet ik echt even schakelen en dat doe ik het liefst met muziek.

 Je vindt me sowieso altijd beneden aan de keukentafel, met m’n oude laptop. Boven heb ik een prachtige schrijfruimte met een hele fijne stoel, maar ik zit liever te creperen in de gezelligheid dan dat ik me afzonder op zolder.

9: Is elk boek je even dierbaar of zit er eentje tussen waar je extra trots op bent?

Ik heb een speciale band met Sky. Dat boek speelt zich af in Arnhem en ik schreef het toen ik met heimwee op Curaçao zat. Het bracht me tijdens het schrijven terug naar huis (daarom koos ik in Crash weer voor Arnhem). Bovendien sta ik heel dicht bij Elisa, de ik-persoon uit Sky. Van al mijn vrouwelijke hoofdpersonages (en ik heb er inmiddels 6, m’n nieuwste boek en boek onder pseudoniem meegerekend), lijkt Elisa het meest op mezelf. Alles wat zij doet of zegt, komt echt vanuit mij (de oudere Elisa dan, de 16-jarige niet. Als je het boek gelezen hebt weet je wat ik bedoel).

10: Karin las Crash en is méér dan enthousiast. Is er ondertussen een volgend boek in de maak?

Jazeker! Ergens aan het einde van dit jaar moet Koningslaan verschijnen. Dat wordt net zoals Crash een crossover roman/thriller, maar met de familie elementen van Ooit zal ik je weer zien en Sky er in. Het schiet alleen nog niet zo heel erg op, ik heb teveel afleiding in Nederland 😉

Ook komt er een boek uit onder pseudoniem, ik gok rond april. Daar kan ik natuurlijk niet teveel over verklappen, maar die is ook erg leuk!

 

Wauw, dat zijn de leuke nieuwtjes en we wachten in spanning af!

Wij bedanken Ellen voor haar tijd. We vinden het meer dan super dat je mee wou werken! Voor de recensie van Karin kun je hier klikken:  

Recensie Crash*****

 

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

2 gedachten over “Samen praten met Ellen Lina ”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s