Corina las: De onderkoning van Indië-Tomas Ross ****1/2

de-onderkoning-van-indie

Met dank aan Uitgeverij Cargo voor het recensie-exemplaar.

Auteur: Tomas Ross

Uitgever: Cargo

Aantal pagina’s: 368

Genre: Thriller

Verschijningsdatum: 19 januari 2017

Over de auteur:

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) is auteur en scenarist. Na zijn studie aan de School voor de Journalistiek in Utrecht werkte hij korte tijd als journalist voor Het Vaderland, waarna hij in 1974 zijn doctoraal niet-westerse sociologie behaalde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1979 schreef hij zijn eerste boek, Loch Ness – mythe of werkelijkheid. Niet lang daarna volgde onder het pseudoniem Tomas Ross zijn eerste thriller, De honden van het verraad (1980).

(Bron: http://www.debezigebij.nl)

De cover:

Een oude tram in een mistige stad, intrigerend maar niet perse heel mooi. Toch trekt hij aan, zeker door de titel én de naam van de auteur.

De achterflap:

Al decennialang circuleren de geruchten dat prins Bernhard betrokken zou zijn geweest bij een machtsovername in Nederlands-Indië om er onderkoning te worden, zoals Lord Mountbatten dat vanaf 1947 in Brits-Indië was. Het definitieve bewijs ontbreekt, maar er waren méér speculaties over hem die op waarheid bleken te berusten.

In het voorjaar van 1947 lopen de spanningen tussen Nederland en de jonge Republik Indonesia ongekend hoog op. Een groep verontruste vaderlanders ontwikkelt in het diepste geheim plannen om Nederlands-Indië te behouden en een oorlog te voorkomen. Vanuit Batavia arriveert de Nederlandse communist Henry Meertens in Den Haag, met een fortuin aan gestolen juwelen. Zijn missie: een huurlingenleger op poten zetten om de macht in Indië over te nemen en er een communistisch regime te vestigen voordat Nederland aanvalt. Wanneer een geheim agent uit Indië in Den Haag spoorloos verdwijnt, besluit vicepremier Willem Drees actie te ondernemen. Voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer krijgt een gecodeerd morsebericht te horen waarin sprake is van iemand die ‘de onderkoning’ wordt genoemd. Een stripteasedanseres in een louche Amsterdamse nachtclub brengt Springer op het spoor van Meertens en een schimmige wapenhandelaar met de schuilnaam Ali Baba. In een zenuwslopende race tegen de klok moet Springer een samenzwering met wereldwijde repercussies zien te voorkomen.

Mijn mening:

Een Tomas Ross zo als alleen een Tomas Ross hem schrijven kan. Gedetailleerd, beeldend en tot in de puntjes verzorgd.

Oude bekenden en nieuwe gezichten vertellen je het verhaal van het naoorlogse Nederland en de strijd om een onafhankelijk Nederlands-Indië. Feiten en fictie lopen vloeiend in elkaar over en je zit regelmatig op het spreekwoordelijke puntje van je stoel. Want wat de feiten zijn en wat fictie is blijft op sommige punten een vraag en daar krijg je hersenbrekers van…. subliem gedaan!

Ross zet zijn personages uitermate goed neer en elk individu wordt precies genoeg uitgewerkt. Waar je op sommige momenten kan denken “dat is een beetje teveel details” heb je daar qua uitwerking van personages geen moment last van!

Verschillende lijntjes komen langzaam samen op de juiste momenten en je merkt tijdens het lezen dat er echt veel research achter het boek zit. Het is het vervolg op Van de doden niks dan goeds en daar wordt af en toe naar terug verwezen op een fijne, niet opdringerige manier.

Als je van geschiedenis houdt en van puzzelen dan is dit zeker een aanrader, goed los te lezen van deel één al ben ik zelf voorstander van volledige series. Heerlijk om personages terug te vinden en weer te zien groeien.

Conclusie:

Een Ross zoals een Ross moet zijn, met oog voor detail, hoe klein dan ook. Heerlijk hoe je sommige feiten kan “controleren” en toch genoeg aan het denken wordt gezet of het nu feit of fictie is.

Leesplezier: 4

Schrijfstijl: 4

Originaliteit: 4.5

Psychologie: 4.5

Spanning: 4

Plot: 4.5

Vier en halve ster voor De onderkoning van Indië.

Corina Nieuwenhuis.

Gepubliceerd door

Samenlezenisleuker

Recensies, winacties, tips, leesclubs, columns, een kort verhaal of interviews! Kortom, alles wat maar gezellig en leuk is met betrekking tot boeken :-D

Eén gedachte over “Corina las: De onderkoning van Indië-Tomas Ross ****1/2”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s